Twitter is vanaf vandaag beursgenoteerd. Het sociale netwerk maakte bekend de aandelen voor 26 dollar per stuk op de markt te brengen. De koers opende echter een stuk hoger: op 45 dollar per aandeel. En dat terwijl Twitter een risicovolle belegging lijkt.

Twitter maakt verliest

Als je aandelen koopt in een bedrijf, is het wel zo prettig als dat bedrijf winst maakt. Twitter maakte de eerste negen maanden van dit jaar geen winst, maar 133 miljoen dollar verlies. In tegenstelling tot Facebook en LinkedIn, die al voor hun beursgang winst maakten. Het verlies van Twitter heeft naar eigen zeggen vooral te maken met grote eenmalige investeringen. Toch blijft het de vraag of het bedrijf nu ineens winst kan gaan maken.

Verkeerde adverteerders

Twitter hoopt winst te gaan maken met de verkoop van advertenties. In korte tijd nam het aantal advertenties op Twitter toe. Dat zou gebruikers af kunnen schrikken. Tegelijkertijd beschikt het sociale netwerk niet over de juiste adverteerders. Driekwart van de adverteerders richt zich op inwoners van de Verenigde Staten, terwijl het aantal Twitter-gebruikers slechts voor een kwart uit Amerikanen bestaat.

Matig gebruikersaantal

‘Slechts’ 232 miljoen mensen maken maandelijks actief gebruik van Twitter. Dat lijkt veel, maar vergeleken met Facebook stelt het weinig voor. Op dat sociale medium zijn maandelijks bijna 1,2 miljard mensen actief. Bovendien is de gemiddelde omzet per actieve gebruiker op Facebook ruim twee keer zo hoog en neemt de groei van het aantal Twitter-gebruikers de laatste maanden af.

Hoewel Facebook het op veel punten beter doet dan Twitter, is de waarde van beide aandelen op het moment van schrijven ongeveer gelijk. Denk goed na of Twitter die prijs wel waard is. (Of hoop op een koersdaling en besluit short te gaan.)

4.7/5 - (9 stemmen)