Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om een project te financieren zonder tussenkomst van een bank. Steeds vaker maken ondernemers gebruik van crowdfunding om een zakelijk krediet rond te krijgen. De lening wordt dan gefinancierd door meerdere – vaak particuliere – geldschieters. Wij leggen uit hoe beleggen in crowdfunding werkt en waar je op moet letten.

Wat is crowdfunding?

Kort door de bocht: crowdfunding is het inzetten van een groep mensen (de crowd) om een project of onderneming te financieren (de funding). Het woord zegt het dus eigenlijk al.

De traditionele geldschieter is bij crowdfunding dus overbodig. Aangezien banken sinds de kredietcrisis minder snel een zakelijke lening verstrekken, maken steeds meer ondernemers gebruik van crowdfunding. Zo kunnen zij toch investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines, extra personeel of een verbouwing.

Populair bij bedrijven én investeerders

Voor bedrijven is crowdfunding dus interessant als de bank geen zakelijke lening wil verstrekken. Toch kiezen steeds meer bedrijven voor deze manier van financiering, ook als een lening bij de bank wél mogelijk is. De rentes zijn bij crowdfunding namelijk een stuk interessanter. Daarnaast is het financieringstraject voor de ondernemer vaak sneller en eenvoudiger.

Tegelijkertijd is crowdfunding populair bij investeerders. Het rendement op beleggen in crowdfunding kan namelijk oplopen tot zo’n 8 procent per jaar. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde spaarrentes. Bovendien vinden mensen het leuk om te investeren in lokale ondernemers. Het spreekt tot de verbeelding en je helpt er bijvoorbeeld de bakker om de hoek mee.

Beleggen in crowdfunding

Voor particulieren kan het dus interessant zijn om te beleggen in crowdfunding. Als investeerder kies je dan zelf de projecten uit waar jij vertrouwen in hebt. Enkele vragen die je jezelf daarbij kunt stellen zijn:

  • Waar wordt de lening voor gebruikt?
  • Hoe lang is de kredietnemer actief als ondernemer?
  • Tegen welke risico’s kan de ondernemer aanlopen?
  • Wat is de looptijd van het krediet?
  • Welk rentepercentage wordt aangeboden?

Uiteindelijk is het de taak van de investeerder om een goede afweging te maken. Hoe haalbaar lijken de plannen, welke risico’s zijn er en wegen die op tegen het beoogde rendement? Het is ook verstandig om te investeren in verschillende soorten projecten. Gelukkig kan een crowdfunding-platform daarbij helpen.

Crowdfunding-platformen

Ondernemers en investeerders komen samen op een crowdfunding-platform. Daar worden projecten gepresenteerd en kunnen geldschieters een deel van het project financieren. Een voorbeeld van zo’n platform is Funding Circle. Dat richt zich specifiek op leningen aan midden- en kleinbedrijven.

Investeren in een zakelijk krediet kan al vanaf 100 euro per project. Als genoeg investeerders vertrouwen hebben in een project, dan gaat de financiering door. Als investeerder betaal je aan het crowdfunding-platform, dat alle betalingen bundelt en uitleent aan de ondernemer.

De ondernemer lost vervolgens maandelijks zijn zakelijke lening af aan het crowdfunding-platform. Het platform verdeelt de aflossing met rente vervolgens weer eerlijk over alle investeerders. Dat geld kun je uitkeren of gebruiken om in andere projecten te investeren.

Screenshot van de website van Funding Circle

Risico’s van crowdfunding

De kredietaanvragen worden door de meeste crowdfunding-platformen streng beoordeeld. Toch kan het voorkomen dat een ondernemer zijn lening niet volledig kan aflossen.

Als een ondernemer niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen, draag je als investeerder de risico’s. In sommige gevallen wordt de lening met vertraging afgelost, maar in het uiterste geval zal een deel van de lening niet meer worden afgelost.

Het is daarom verstandig om ook bij beleggen in crowdfunding je risico’s goed te spreiden. Dat doe je door in verschillende bedrijven te investeren. De risico’s worden nog kleiner als je ook in verschillende sectoren, risicoklassen en looptijden investeert.

Zelf investeren in crowdfunding

Als particulier is het relatief eenvoudig om te beleggen in crowdfunding. Via een crowdfunding-platform krijg je een overzicht van de verschillende projecten. Vaak inclusief een risicoprofiel.

Een gebruiksvriendelijk platform is Funding Circle. Het bedrijf is uitgeroepen tot beste crowdfundingplatform van 2018. Bij Funding Circle kun je al al vanaf 100 euro investeren in een project, waardoor je gemakkelijk je vermogen spreidt over meerdere projecten. Open hier een gratis rekening.

Crowdfunding
2.8 (5 stemmen)