Wat is beleggen?

wat-is-beleggenWat is beleggen? Simpel gezegd: beleggen is het kopen van producten, om die op een later moment met winst te verkopen. Welke producten er worden gekocht en hoeveel later ze weer worden verkocht, hangt af van de belegger.

Waarom beleggen?

Hoewel beleggen niet risicoloos is, levert het meestal méér financieel voordeel op dan sparen. Spaarrentes zijn immers vaak erg laag en kunnen de inflatie soms niet eens compenseren. Veel mensen gebruiken een deel van hun vermogen daarom om met beleggen extra pensioen op te bouwen. Ten slotte zijn er natuurlijk veel mensen die beleggen voor hun plezier.

Hoe werkt het?

Je kunt in veel verschillende producten beleggen. Grondstoffen, aandelen in bedrijven en staatsobligaties zijn slechts een paar voorbeelden. Het principe is altijd hetzelfde: een belegger koopt een product waarvan hij verwacht dat het in de toekomst meer waard wordt. Uiteindelijk zal hij het product met winst willen verkopen. Sommige beleggers verkopen producten na een aantal jaar, anderen verkopen de producten al binnen een dag.

‘Short gaan’

Als je verwacht dat een product in de toekomst in waarde gaat dálen, kun je daar ook een financieel voordeel uit halen. Beleggers gaan dan ‘short’ en maken meer winst naarmate het product minder waard wordt. Hoe dat kan? Dat is nogal ingewikkeld, maar komt hier op neer: wie short gaat, verkoopt een geleend aandeel. Dat aandeel wordt teruggekocht als de koers is gedaald. Daarna wordt het gekochte aandeel (dat daarvoor dus reeds is verkocht voor een hogere prijs) weer teruggegeven aan wie het had uitgeleend. Eigenlijk draai je alles dan om.

Het is niet belangrijk dat je precies begrijpt hoe short gaan werkt. Als je maar inziet dat je alleen short moet gaan als je verwacht dat het product in waarde gaat dalen.

Rendement

Het begrip ‘rendement’ zul je vaak tegenkomen in de beleggingswereld. Het betekent simpelweg de winst die je hebt gemaakt. De totale opbrengst minus de totale kosten is je rendement. Heb je met je beleggingen in een jaar tijd tien procent winst gemaakt, dan spreek je van een rendement van tien procent in dat jaar. (En heb je het erg goed gedaan!)

Wat is beleggen?
3.9 (36 stemmen)