Aandelen kopen

Aandelen kopen en verkopen is de populairste vorm van beleggen. Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Wie genoeg aandelen koopt, krijgt zelfs zeggenschap in het bedrijf. Toch beleggen de meeste mensen in aandelen om er winst mee te maken. Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf aandelen kunt kopen en waar je dan op moet letten.

Direct beginnen?

koop-aandelenBekijk welke broker bij jou past via ons handige overzicht. Liever eerst oefenen? Open dan een oefen-account.

Hoe kun je aandelen kopen?

Aandelen worden gekocht en verkocht op de beurs. Dat is de plek waar handelaren samenkomen. De Nederlandse beurs is gevestigd aan het Beursplein in Amsterdam. Toch heeft het als particulier geen zin om een bezoekje te brengen aan de beurs. Alleen grote financiële instellingen zijn daar aanwezig. Zij verhandelen de aandelen voor hun klanten. Een particulier koopt zijn aandelen dus bij zo’n financiële instelling: ook wel een broker genoemd.

Waarschijnlijk is je eigen bank ook een broker. Toch beleggen de meeste mensen niet bij hun bank. De laatste tijd zijn er namelijk steeds meer online brokers opgestaan, die zich uitsluitend richten op beleggers. Deze brokers hanteren doorgaans veel lagere tarieven dan de grote banken.

Wat zijn aandelen?

Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Een aandeel is een waardepapier. Wie een aandeel koopt wordt deels eigenaar van het bedrijf. De prijs die je daarvoor betaalt, hangt af van de waarde van het aandeel. Die waarde verandert constant en wordt bepaald door de vraag naar en het aanbod van een aandeel. Willen veel mensen het aandeel kopen? Dan stijgt de prijs. Wil iedereen van het aandeel af? Dan daalt de prijs.

aandeel-googleAandelen geven je zeggenschap in het bedrijf. Elke aandeelhouder is bovendien welkom op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Sommige bedrijven keren daarnaast een deel van hun winst uit aan de aandeelhouders. Dat noemen we het dividend.

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Zorg dat je het aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan je het gekocht hebt. Zo simpel is het! Je koopt een aandeel voor 30 euro en verkoopt het voor 40 euro. Je winst is een tientje. Die winst noemen we het rendement. Hoe lang je wacht met de verkoop van je aandeel, hangt af van het soort belegger dat je bent. We maken het onderscheid tussen twee soorten beleggers:

  • Lange termijn beleggers: houden aandelen jaren vast. Doen vooraf intensief onderzoek naar bedrijven en beleggen alleen in ondernemingen waarin ze vertrouwen hebben. Nemen minder risico, maar krijgen daarvoor ook een relatief lager rendement.
  • Korte termijn beleggers: verkopen hun aandelen al na een paar dagen of zelfs minuten. Letten vooral op de koersen en hoe die reageren op bijvoorbeeld economisch nieuws. Nemen meer risico, maar verwachten ook een relatief hoog rendement.

Oefening baart kunst

Alle succesvolle beleggers hebben één ding gemeen: ze leerden het in de praktijk. Succesvol aandelen kopen en verkopen leer je niet uit een boek. Met vallen en opstaan word je een betere belegger.

Toch adviseren wij om niet zonder ervaring je geld uit te geven. Oefen bijvoorbeeld eerst met een fictief vermogen. Daarmee kun je échte aandelen verhandelen op een écht beleggingsplatform, maar dan met nep-geld. Open hier een oefen-account.

Aandelen kopen
3.7 (220 stemmen)