De Bitcoin is een digitale valuta die niet wordt uitgegeven door een overheid. Beleggen in Bitcoins is de laatste tijd zeer populair. Sinds de oprichting van de Bitcoin in 2010, is de waarde van de digitale munteenheid in rap tempo gestegen.

Wat zijn Bitcoins?

De afbeelding hieronder is een beetje misleidend, want Bitcoins zijn alleen digitaal verkrijgbaar. Er bestaan dus geen fysieke munten.

De cryptocurrency is bedacht door een hacker. Bitcoins kunnen verzonden worden zonder tussenkomst van een bank. De Bitcoins zijn bovendien moeilijk te traceren en worden daarom ook gebruikt als betaalmethode in het criminele circuit. Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijven – ook in Nederland – Bitcoins accepteren als betaalmiddel.

Direct in Bitcoins beleggen? Dat kan bij een van deze brokers!

Beleggen in Bitcoin

Hoe kom je aan Bitcoins?

Voordat je Bitcoins kunt verzamelen, heb je een digitale portemonnee nodig. Daarin worden je Bitcoins bewaard. De makkelijkste manier om vervolgens Bitcoins te verkrijgen, is door ze te kopen met euro’s.

Daarnaast kun je Bitcoins verdienen door te minen: het oplossen van een complexe wiskundige formule met je computer. Slaag je erin die formule op te lossen, dan vind je een aantal Bitcoins. Dit proces kun je vergelijken met het vinden van goud. Net als bij de kostbare grondstof, is het aantal Bitcoins beperkt. Er kunnen er niet meer dan grofweg 21 miljoen in omloop komen.

Helaas is het als particulier zo goed als onmogelijk om de cryptocurrency te minen. Bedrijven met enorme computers zullen je te snel af zijn.

Als je Bitcoin enkel als belegging ziet, is het verstandig om een beleggingsrekening te openen. Je kunt dan sneller handelen en betaalt aanzienlijke lagere transactiekosten.

Koersverloop Bitcoin

De vraag naar Bitcoins is sinds de oprichting harder gestegen dan het aanbod. De koers steeg voor het eerst hard in de laatste maanden van 2013. In november van dat jaar was één Bitcoin 1000 dollar waard.

In december 2013 keldert de koers nadat de Chinese centrale bank beperkingen oplegt en waarschuwt dat de digitale munt witwassen in de hand werkt.

Een paar maanden later gaat het opnieuw mis: de grootste handelaar in Bitcoins, het Chinese bedrijf Mt. Gox, gaat failliet en raakt daarmee 850.000 Bitcoins kwijt. Die hadden een geschatte waarde van zo’n 300 miljoen euro. Het vertrouwen in de Bitcoin is geschaad en de koers van de digitale munt zet een daling in.

Bitcoin-koers in 2013 en 2014

In 2016 steeg de koers van de Bitcoin opnieuw. In 2017 nam die stijging een vlucht: de Bitcoin bereikte een waarde van 3.000 dollar in juni 2017. Mede dankzij het nieuws dat Japan de Bitcoin als officieel betaalmiddel accepteert.

Lees ook: Bitcoins kopen, slim of gevaarlijk?

De Bitcoin-koers bereikt een recordhoogte in december van 2017. De digitale munt tik dan heel even de magische grens van 20.000 dollar aan. Kort daarna zet de Bitcoin een daling in, met als dieptepunt in februari. De cryptocurrency is op dat moment nog ‘maar’ 6.800 dollar waard.

Koersontwikkeling van de Bitcoin in 2017 en 2018

Tot november 2018 blijft de koers redelijk stabiel, alvorens hij opnieuw een daling inzet. De prijs van Bitcoin halveert, om uiteindelijk rond de 3.500 dollar te eindigen.

Tegen bijna ieders verwachting in, lijkt 2019 het comeback-jaar van de Bitcoin te zijn. Langzaam krabbelt de munt terug. In juni van dat jaar is één Bitcoin zelfs alweer meer dan 10.000 dollar waard.

Hoe gaat Bitcoin zich verder ontwikkelen?

Critici van de digitale munt (en cryptocurrency in het algemeen) noemen de Bitcoin een bubbel. Zij zien geen échte waarde in de munt en geloven dat de recordprijzen ontstaan zijn door een hype.

Toch zijn er veel mensen die nog steeds in Bitcoin geloven en verwachten dat de munt zich gaat herstellen.

Beleggen in Bitcoins

Hoe kun je beleggen in Bitcoins?

Als je jouw Bitcoins langere tijd gaat vasthouden, kun je ze het best bewaren in een speciale portemonnee. Een voorbeeld van zo’n online portemonnee is Bitpanda. Je wordt dan eigenaar van de cryptovaluta en kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken om mee te betalen.

Verwacht je de Bitcoins snel te verhandelen? Dan is het praktischer om een beleggingsrekening te openen bij de juiste broker. Een populaire online broker die CFD’s op cryptocurrencies aanbiedt is Plus500. En bij eToro kun je direct actief handelen in Bitcoins en andere cryptocurrencies.

Houd er rekening mee dat de prijzen van cryptovaluta sterk kunnen fluctueren. Je vermogen loopt dus risico. De handel in cryptovaluta staat bovendien niet onder toezicht van Europese regelgevers. Beleggen in cryptovaluta is daarom niet geschikt voor elk soort belegger. Het kan dus geen kwaad om eerst te oefenen met handelen in cryptocurrencies.

Risicowaarschuwing: CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen de 65% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

4/5 - (142 stemmen)