Beleggen in Bitcoins

Beleggen in BitcoinsDe Bitcoin is een digitale valuta die niet wordt uitgegeven door een overheid. Beleggen in Bitcoins is de laatste tijd zeer populair. Sinds de oprichting van de Bitcoin in 2010, is de waarde van de digitale munteenheid in rap tempo gestegen.

Wat zijn Bitcoins?

De afbeelding hierboven is een beetje misleidend, want Bitcoins zijn alleen digitaal verkrijgbaar. De internetmunt is bedacht door een hacker. Bitcoins kunnen verzonden worden zonder tussenkomst van een bank. Daardoor zijn er amper wachttijden bij het overschrijven en zijn er geen of lage transactiekosten. De Bitcoins zijn bovendien moeilijk te traceren en worden daarom ook gebruikt als betaalmethode in het criminele circuit. Tegenwoordig zie je dat steeds meer bedrijven – ook in Nederland – Bitcoins accepteren als betaalmiddel.

Direct in Bitcoins beleggen? Dat kan bij een van deze brokers!

Hoe kom je aan Bitcoins?

Voordat je Bitcoins kunt verzamelen, heb je een digitale portemonnee nodig. Daarin worden je Bitcoins bewaard. Een betrouwbare portemonnee is Coinbase. De makkelijkste manier om vervolgens Bitcoins te verkrijgen, is door ze te kopen met euro’s.

Daarnaast kun je Bitcoins verdienen door te minen: het oplossen van een complexe wiskundige formule met je computer. Slaag je erin die formule op te lossen, dan vind je een aantal Bitcoins. Dit proces kun je vergelijken met het vinden van goud. Net als bij de kostbare grondstof, is het aantal Bitcoins beperkt. Er kunnen er niet meer dan 21 miljoen in omloop komen.

Koersstijging Bitcoins

De vraag naar Bitcoins is sinds de oprichting harder gestegen dan het aanbod. De koers steeg voor het eerst hard in de laatste maanden van 2013. In november van dat jaar was één Bitcoin 1000 dollar waard.

In december 2013 keldert de koers nadat de Chinese centrale bank beperkingen oplegt en waarschuwt dat de digitale munt witwassen in de hand werkt. Een paar maanden later gaat het opnieuw mis: de grootste handelaar in Bitcoins, het Chinese bedrijf Mt. Gox, gaat failliet en raakt daarmee 850.000 Bitcoins kwijt. Die hadden een geschatte waarde van zo’n 300 miljoen euro. Het vertrouwen in de Bitcoin is geschaad en de koers van de digitale munt zet een daling in.

Bitcoin-koers in 2013 en 2014

In 2016 steeg de koers van de Bitcoin opnieuw. Dat is goed te zien in de grafiek hierboven, die de koersontwikkeling sinds het bestaan van de Bitcoin laat zien. In 2017 nam die stijging een vlucht: de Bitcoin bereikte een recordwaarde van 3.000 dollar in juni 2017. Mede dankzij het nieuws dat Japan de Bitcoin als officieel betaalmiddel accepteert.

Lees ook: Bitcoins kopen, slim of gevaarlijk?

De Bitcoin-koers bereikt een recordhoogte in november van 2017. De digitale munt tikt op dat moment de magische grens van 10.000 dollar aan.

Koersontwikkeling van de Bitcoin in 2017

Hoe beleg ik in Bitcoins?

De eenvoudigste manier om te beleggen in Bitcoins, is door ze te kopen. (En bij een hogere koers weer in te wisselen voor euro’s.) Het is namelijk niet ingewikkeld en kostbaar om ze te bewaren. Dat kan immers gewoon online: bijvoorbeeld bij Coinbase. Daarnaast is het mogelijk om aandelen die de koers van Bitcoins volgen te kopen. Dat kan onder andere bij deze CFD-broker.

Beleggen in Bitcoins
4.2 (121 stemmen)