Beleggingsfonds

beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds is ideaal als je weinig verstand hebt van beleggen. Een beleggingsfonds is daarnaast totaal niet arbeidsintensief. Je laat je geld namelijk beleggen door anderen. Beleggingsfondsen zijn een vorm van beleggen op lange termijn.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is in feite een bedrijf dat aandelen koopt. Het fonds geeft zelf ook weer aandelen uit, die beleggers kunnen kopen. Beleggers kopen daarmee indirect de aandelen die het beleggingsfonds heeft gekocht. Je kunt dus met een relatief klein bedrag een groot aantal verschillende aandelen kopen. Dat is handig, want beleggingsfondsen kopen vaak een mix van risicovolle en minder risicovolle aandelen. Daarmee verklein je het risico.

Laat anderen het werk doen

Als je belegt in een beleggingsfonds, kun je niet bepalen wat er met je geld gebeurt. Meestal beslist een fondsmanager welke aandelen het beleggingsfonds koopt. Je vertrouwt je geld dus aan hem of haar toe. Hoewel een fondsmanager waarschijnlijk veel ervaring heeft in beleggen, maakt ook hij of zij wel eens een verkeerde keuze. Een hoog rendement is dus geen garantie.

Niet alle beleggingsfondsen laten het geld beleggen door een fondsbeheerder. Zogenaamde indexfondsen volgen de trend van een beurs en kopen of verkopen aandelen volgens vastgestelde patronen.

Verschillende beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn er in verschillende vormen:

  • Aandelenfondsen: bestaan uitsluitend uit (verschillende soorten) aandelen
  • Mixfondsen: bevatten aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed en hebben daardoor een gespreid risico
  • Vastgoedfondsen: bestaan uit vastgoed en halen winst uit de opbrengst van de verhuur en verkoop van vastgoed
  • Obligatiefondsen: bestaan uit obligaties uitgegeven door overheden en hebben meestal een laag risico en laag rendement

Waar kan ik instappen?

Hieronder vind je twee verschillende brokers. Deze bieden verschillende fondsen aan en hebben een online omgeving. Je kunt de prestaties van je beleggingen daardoor altijd in de gaten houden.

Robeco ONE

Onze persoonlijke favoriet is Robeco ONE. Daar bepaal je zelf hoeveel risico je bereid bent te nemen. Je kiest namelijk uit een offensief, neutraal of defensief fonds. De rest wordt gedaan door fondsbeheerders. Inleggen doe je heel eenvoudig online en kan al vanaf 50 euro.

Open nu een rekening bij Robeco ONE en ontvang 25 euro startgeld!

Binck Fundcoach

Een populaire broker die fondsbeleggen mogelijk maakt, is Binck. Daar kun je eenvoudig kiezen uit verschillende beleggingsfondsen. De Binck Fundcoach helpt je bij het maken van de juiste keuze. Je betaalt geen transactiekosten. Alleen een service fee, de fondsbeheerder moet immers betaald worden. Vraag een gratis informatiepakket aan voor meer informatie of open direct een rekening.

Beleggingsfonds
2.7 (26 stemmen)