Beleggen kan op grofweg twee verschillende manieren:

Via de links hierboven vind je meer informatie over de specifieke manieren waarop je kunt beleggen. Beleggen op de korte termijn is namelijk wezenlijk anders dan beleggen op de lange termijn.

Verschil tussen korte en lange termijn beleggen

Het grootste verschil tussen korte- en langetermijnbeleggen zit in het risico dat je loopt. Beleggen op de korte termijn (ook wel ‘speculeren’ genoemd) kent meestal een groter risico dan beleggen op de lange termijn. Daar staat tegenover dat speculeren doorgaans een stuk lucratiever kan zijn. Langetermijnbeleggen levert meestal minder op.

Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid tijd die je in het handelen op de markt steekt. Vanzelfsprekend is kortetermijnbeleggen een stuk arbeidsintensiever. Je speelt dan namelijk sneller in op koersschommelingen en zult dus vaker aandelen (of andere producten) kopen en verkopen.

Samenvattend kun je zeggen dat kortetermijnbeleggen een risicovolle manier van handelen is, waarbij grote winsten gemaakt kunnen worden. Opzoek naar een appeltje voor de dorst? Dan is langetermijnbeleggen een meer geschikte vorm van beleggen. De mogelijke winst ligt weliswaar lager, dat geldt ook voor de risico’s.

Hoe kan ik beleggen?

Hoe kan ik starten met beleggen?

Bepaal eerst welke manier van beleggen bij je past. Hoeveel rendement wil je behalen en welke risico’s ben je daarvoor bereid te nemen? Ga vervolgens opzoek naar een broker die past bij jouw manier van handelen. Verdiep je in een beleggingsproduct en ontwikkel een eigen strategie.

De belangrijkste tip is misschien wel: oefenen! Je kunt eindeloos lang cursussen volgen, boeken lezen en onze website afstruinen… uiteindelijk zul je het moeten doen. De beste beleggers zijn namelijk groot geworden met vallen en opstaan. Maak fouten en leer daarvan. Met name brokers voor actieve beleggers bieden een oefenaccount aan. Maak daar dankbaar gebruik van voordat je met echt geld aan de slag gaat!

3.1/5 - (36 stemmen)