Beleggen in aandelen is een populaire manier van beleggen. Wie een aandeel koopt, wordt een aandeelhouder en bezit een klein stukje van een bedrijf. Veel bedrijven keren hun aandeelhouders dividend uit: een deel van de winst. De meeste beleggers kopen echter aandelen om die later met winst te verkopen.

Wat zijn aandelen?

Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Wie aandelen koopt, is aandeelhouder en bezit (een deel van) het bedrijf. In ruil voor dat bezit, ontvangt het bedrijf geld. De uitgifte van aandelen gebeurt dus vooral om geld op te halen.

Aandelen worden ook wel waardepapieren genoemd. De naam zegt het al: deze papieren vertegenwoordigen een waarde. Hoewel die waarde ooit door het bedrijf is vastgesteld, verandert de prijs van een aandeel continu. Allerlei factoren spelen daarbij een rol.

Aandeel Google
Papieren aandeel van Google

Als beleggers bijvoorbeeld hoge verwachtingen hebben van het bedrijf, kan de vraag toenemen. Daardoor stijgt de prijs van het aandeel.

Het omgekeerde kan ook: slechte verwachtingen of negatieve berichtgeving kan er voor zorgen dat beleggers het aandeel liever van de hand doen. Het aanbod is dan groter dan de vraag, waardoor de prijs zal dalen.

Wat is de aandelenmarkt?

Aandelen worden nauwelijks nog verhandeld als fysieke waardepapieren. Tegenwoordig verloopt de handel in aandelen digitaal. Via een online broker krijg je toegang tot de aandelenmarkt: de plek waar aandelen gekocht en verkocht worden.

De bovenstaande video legt goed uit hoe de aandelenmarkt werkt.

Kennis is macht

Voordat je aandelen in een bedrijf koopt, is het verstandig om je goed in de onderneming te verdiepen. Verzamel genoeg informatie om te bepalen of het aandeel in waarde zal gaan stijgen of dalen.

Daarnaast kun je het (economische) nieuws in de gaten houden. Een overname van het bedrijf of faillissement van een concurrent kan grote gevolgen hebben voor de waarde van het aandeel. Maak daar slim gebruik van.

Lees ook: Waarde- of groeiaandelen – wat is belangrijker?

Als het aandeel van een bedrijf door slecht nieuws flink in waarde is gedaald, is dat vaak een mooi moment om juist in dat bedrijf aandelen te kopen. De prijs van het aandeel is dan namelijk lager en zal waarschijnlijk op lange termijn weer gaan stijgen. Al is dat natuurlijk nooit een garantie.

Het tegenovergestelde is ook waar: een aandeel dat al een tijd lang in waarde stijgt, zal waarschijnlijk ooit weer minder waard worden.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een soort bedrijf dat belegt in verschillende producten. Het fonds geeft zelf ook aandelen uit. Wie de aandelen van een beleggingsfonds koopt, handelt dus indirect in al die verschillende producten.

Het voordeel daarvan is dat je zelf niet al teveel hoeft na te denken over je belegging. Dat doen de fondsbeheerders. Bovendien kun je met minder geld in veel verschillende producten beleggen. En daarmee spreid je het risico.

Een beleggingsfonds heeft ook nadelen. Zo is het niet altijd even duidelijk waar je precies in belegt en brengt het vaak kosten in rekening. De fondsmanager moet immers betaald worden.

Dividend

Bedrijven kunnen hun aandeelhouders een deel van de winst uitkeren, wat het dividend wordt genoemd. Dat zijn ze niet verplicht, ze kunnen de winst ook herinvesteren in het bedrijf.

Het uitkeren van dividend kan een manier zijn om beleggers tevreden te houden. Of een aandeel aantrekkelijker te maken.

Grote gevestigde bedrijven – die relatief langzaam groeien – keren vaak dividend uit, soms ook als de resultaten tegenvallen. Nieuwe snelgroeiende bedrijven keren minder vaak dividend uit.

Beleggen in aandelen

Waar kun je beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen doe je bij een online broker. Dat is een bedrijf dat je toegang geeft tot de aandelenmarkt.

Een van onze favoriete brokers is DEGIRO. Daar handel je eenvoudig in aandelen en andere beleggingsproducten. Deze Nederlandse broker staat bekend om de lage transactiekosten, het gebruiksvriendelijke platform en uitstekende klantenservice. Open hier een rekening en koop direct je eerste aandelen.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Speculeren

De meeste beleggers houden hun aandelen voor langere tijd vast. Dat hoeft natuurlijk niet: het is ook mogelijk om aandelen snel te verhandelen.

Ga je actief handelen in aandelen, dan heet dat speculeren. Je houdt aandelen dan niet voor lange tijd vast, maar verhandelt ze al na enkele dagen of zelfs enkele uren.

Speciaal daarvoor zijn CFD’s ontwikkeld: beleggingsproducten met een hefboom. Zij volgen de koers van verschillende aandelen, maar dan versterkt met een hefboom. De prijsschommelingen zijn daardoor sterker, waardoor in korte tijd meer winst gemaakt kan worden. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor de mogelijke verliezen.

Lees ook: Zo werkt beleggen in CFD’s

Hefboomproducten zijn populair bij actieve beleggers door de relatief lage kosten. Je koopt namelijk niet het echt aandeel, maar een product dat alleen de koers volgt. Daardoor profiteer je wel van de koerswijzigingen. De meeste hefboomproducten keren zelfs dividend uit – net als het aandeel. Wij maakten een overzicht van de beste brokers.

3.5/5 - (43 stemmen)