Beleggen in aandelen

0930_growth-stock_485x340Beleggen in aandelen is een populaire manier van beleggen. Wie een aandeel koopt, wordt een aandeelhouder en bezit een heel klein stukje van een bedrijf. Beschik je over genoeg aandelen in een bedrijf, dan heb je zelfs zeggenschap en krijg je een klein deel van de winst. De meeste beleggers kopen echter een aandeel om het bij een hogere koers met winst te verkopen.

Kennis is macht

Voordat je aandelen in een bedrijf koopt, is het verstandig om je eerst goed in het bedrijf te verdiepen. Verzamel genoeg informatie om te bepalen of het aandeel in waarde zal gaan dalen of stijgen. Daarnaast kun je het (economische) nieuws in de gaten houden. Een overname van het bedrijf of faillissement van een concurrent kan grote gevolgen hebben voor de waarde van het aandeel. Maak daar slim gebruik van.

Als het aandeel van een bedrijf door slecht nieuws flink is gedaald, is dat vaak een mooi moment om juist in dat bedrijf aandelen te kopen. Een aandeel kost dan namelijk weinig geld en zal waarschijnlijk (als het geen noodlijdend bedrijf is) op lange termijn weer in waarde gaan stijgen. Het tegenovergestelde is ook waar: een aandeel dat al een tijd lang in waarde stijgt, zal vroeg of laat minder waard worden.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een soort bedrijf dat belegt in verschillende producten. Wie aandelen koopt in een beleggingsfonds, koopt indirect dus een klein beetje van al die verschillende producten. Het voordeel daarvan is dat je zelf niet al teveel hoeft na te denken over je belegging. Dat doen de fondsbeheerders. Bovendien kun je met minder geld in veel verschillende producten beleggen. En daarmee spreid je het risico. Een beleggingsfonds heeft ook nadelen. Zo is het niet altijd even duidelijk waar je precies in belegt en brengt het vaak hogere kosten met zich mee.

Rendement

Wie belegt in aandelen kan een behoorlijk rendement realiseren. Een rendement van tien procent op jaarbasis is goed haalbaar. Dat is aanzienlijk meer dan de spaarrentes die de meeste banken bieden. Maar wie actief belegt en slim inspeelt op het nieuws, kan met één transactie in één dag datzelfde rendement (of hoger) behalen.

Waar kun je beleggen in aandelen?

Een van onze favoriete brokers is DEGIRO. Daar handel je eenvoudig in aandelen en andere beleggingsproducten. Deze Nederlandse broker staat bekend om de lage transactiekosten, het gebruiksvriendelijke platform en uitstekende klantenservice. Open hier een rekening en koop direct je eerste aandelen.

Binck is een andere populaire Nederlandse broker. Sinds de oprichting in 2000 is het bedrijf 15 keer uitgeroepen tot beste broker van Nederland. Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan of open hier direct een rekening. Je ontvangt dan € 200 transactietegoed.

Speculeren

Wil je écht actief beleggen, dan heet dat speculeren. Je houdt aandelen dan niet voor lange tijd vast, maar verhandelt ze al na enkele dagen of zelfs enkele minuten. Speciaal daarvoor zijn CFD’s ontwikkeld: beleggingsproducten met een hefboom. Zij volgen de koers van verschillende aandelen, maar dan met aanzienlijk grote koersschommelingen. Wij maakten een overzicht van de beste brokers.

Beleggen in aandelen
3.8 (34 stemmen)