Lange tijd was beleggen iets exclusiefs. Dat deed je alleen als je over een flinke smak geld beschikte. Tegenwoordig is beleggen zo toegankelijk dat het zelfs in een brugklas over aandelen en obligaties gaat. Helaas gaat ’t lang niet altijd goed. Daarom geven we 15 tips om van beleggen een succes te maken.

1. Begin jong

Je kunt het best zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen. Ons brugklas-voorbeeld is dus lang zo gek nog niet. Hoe eerder je begint, hoe langer je profiteert van het zogenaamde rente-op-rente-effect.

Albert Einstein noemde dit fenomeen het Achtste Wereldwonder. Door voor een lange periode te beleggen en je rendement telkens te herinvesteren, kan er een exponentiële groei ontstaan. Zo kan een relatief kleine inleg een enorm vermogen worden, als je jarenlang rendement over je rendement ontvangt.

2. Beleg meer naarmate je ouder wordt

De meeste mensen hebben steeds meer te besteden naarmate ze ouder worden. Vaak groeit het salaris met de jaren en nemen uitgaven af. Een huis is afbetaald en eventuele schulden zijn afgelost.

Experts adviseren daarom om meer te beleggen als je ouder wordt. Beleg bijvoorbeeld 1 procent van je inkomen en voeg daar elk jaar 1 procent aan toe. Uiteraard moet dat wel passen in je uitgavenpatroon.

Beleggen Tips
Experts zeggen: beleg meer naarmate je ouder wordt, maar bouw het risico af

3. Bouw het risico langzaam af

Beleggen brengt altijd risico’s zich mee. Toch zijn sommige producten risicovoller dan andere. Het is verstandig om je risico af te bouwen naarmate je ouder wordt.

De reden daarvoor is simpel: op jonge leeftijd heb je nog jarenlang de tijd om tegenvallende resultaten te compenseren. Hoe ouder je wordt, hoe gevaarlijker een financiële tegenslag is.

Speciale pensioenbeleggingen verkopen daarom steeds meer risicovolle producten naarmate de rekeninghouder ouder wordt. En kopen daar relatieve veilige producten, zoals obligaties, voor terug.

4. Zorg voor een plan

Eigenlijk hadden we met deze tip moeten beginnen. Maar dan was je waarschijnlijk gaan gapen en had je ons artikel weggeklikt. Toch is dit misschien wel de belangrijkste beleggingstip die we je willen meegeven.

Zonder beleggingsplan ben je namelijk als een kip zonder kop aan het beleggen. Je hebt dan geen idee waar je mee bezig bent en kunt dus onmogelijk de juiste keuzes maken. Neem dus de tijd om vandaag nog een beleggingsplan te maken als je dat nog niet hebt.

5. Spreiden, spreiden, spreiden

Succesvolle beleggers doen er alles aan om hun risico’s zo laag mogelijk te houden. En een eenvoudige manier om dat voor elkaar te krijgen, is door je beleggingen goed te spreiden.

We schreven het al: niet alle beleggingsproducten brengen evenveel risico met zich mee. Aandelen zijn bijvoorbeeld risicovoller dan obligaties. Zorg er dus voor dat je in verschillende soorten producten handelt. (En zie tip 3 over de verdeling van die producten!)

Maar ook bínnen één soort beleggingsproduct dien je te spreiden. Ben je van plan om aandelen te kopen, zet dan niet al je geld op één (soort) bedrijf. Koop bijvoorbeeld aandelen van bedrijven in verschillende sectoren. Dan staan niet ineens al je aandelen in het rood als ’t in één sector tegenzit.

Spreid je risico
Succesvolle beleggers spreiden hun risico door in verschillende producten én sectoren te beleggen

6. Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Dit klinkt als een cliché, maar we willen het toch benadrukken: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee, dus de kans bestaat altijd dat je (een deel van) je vermogen kwijtraakt.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat beurzen op de lange termijn altijd in waarde toenemen. Toch zullen er periodes zijn waarin het minder gaat. Je beleggingen kunnen dan tijdelijk flink in waarde dalen. Op zo’n moment wil je ze niet hoeven verkopen, omdat je het geld eigenlijk hard nodig hebt.

Sparen mag dan niets opleveren, zorg dat je altijd een financiële buffer achter de hand houdt. Op de website van het Nibud kun je uitrekenen hoe groot die buffer moet zijn.

7. Luister niet naar je emoties

Zo’n tegenvallende periode brengt ons bij de volgende tip. Elke belegger gaat een moment meemaken waarop de angst toeslaat. De koersen zijn gekelderd en je beleggingen bijna niets meer waard. Raak dan vooral niet in paniek.

Als je beleggingen goed gespreid zijn, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Emoties zijn tijdens het beleggen altijd een slechte raadgever. En de markt herstelt zich vrijwel altijd na een tegenslag.

Haal daarom rustig adem en neem geen overhaaste beslissingen. Bekijk in plaats daarvan je beleggingsplan en houd je lange termijndoelen in het achterhoofd.

8. Let op de kosten

Steeds meer brokers vechten om beleggers. Dat doen ze bijvoorbeeld door aantrekkelijke tarieven te berekenen. De bekendste tarieven zijn de zogenaamde transactiekosten, maar een broker kan veel meer kosten in rekening brengen.

De meeste beleggers blijven jarenlang bij dezelfde broker. Daarom is het verstandig om vooraf kritisch naar de kosten te krijgen. Neem dus de tijd om verschillende brokers te vergelijken, voordat je ergens een rekening opent. Een klein verschil in kosten, kan op de lange termijn namelijk een groot verschil in je rendement betekenen.

Kosten van beleggen
Een kleine kostenbesparing kan op de lange termijn veel extra rendement betekenen

9. Beter goed gejat dan slecht verzonnen

Je hoeft echt geen beursanalist te zijn om succesvol te kunnen beleggen. Het is namelijk net zo makkelijk om de adviezen van een expert over te nemen. Veel brokers hebben analisten in dienst die de markt analyseren en hun verwachtingen delen.

Bekijk wel altijd kritisch of die aanbevelingen ook passen bij jouw beleggingsplan. En beoordeel vooraf of de analist wel écht een expert is op het gebied waarover hij aanbevelingen doet.

10. Leg automatisch in

We blijven het herhalen: beleggen doe je voor de lange termijn. De kans op succes is dan simpelweg het grootst. Het is daarom verstandig om periodiek geld te storten op je beleggingsrekening.

Bij veel brokers kun je een automatische incasso opzetten en zo bijvoorbeeld elke maand een bedrag inleggen. Vergis je niet: een maandelijks kleine inleg kan op de lange termijn een prachtig rendement opleveren.

Bovendien is er een ander voordeel van een automatische periodieke inleg. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je op een piek instapt. Door regelmatig te beleggen, betaal je altijd een gemiddelde prijs. Beleggers noemen dit fenomeen de Dollar Cost Averaging.

11. Koop als anderen bang zijn

Het is een bekende uitspraak van meesterbelegger Warren Buffett. “Wees hebzuchtig als anderen bang zijn.” Buffett bedoelt daarmee dat paniek op de aandelenmarkt vaak een uitstekend moment is om (bij) te kopen.

Die paniek is namelijk zelden terecht. Beleggers reageren meestal veel te overspannen, waardoor aandelen van prima bedrijven onnodig hard in prijs dalen. Op dat soort momenten kun je toeslaan.

Kijk nuchter naar de problemen in de sector of het bedrijf. Zijn die niet structureel en kunnen ze opgelost worden? Dan kun je meestal voor een koopje een mooi aandeel op de kop tikken.

12. Trap niet in hypes

We blijven nog even bij Warren Buffett, want we hebben zijn uitspraak net niet helemaal juist geciteerd. Die is namelijk: “Wees hebzuchtig als anderen bang zijn, maar wees bang als anderen hebzuchtig zijn.”

Dat laatste deel van die zin brengt ons bij de volgende tip. Trap niet in zeepbellen. Als mensen massaal ergens instappen, vaak zonder dat ze er écht verstand van hebben, dan is dat meestal reden tot paniek.

Er zijn verschillende voorbeelden van bedrijven en sectoren die onterecht gigantisch veel waard werden. Om niet veel later als een zeepbel uit elkaar te spatten. Wees dus altijd kritisch op beleggingen die ineens erg populair zijn. Vraag jezelf dan af of die hype terecht is.

Beleggingstips van Warren Buffett
“Wees hebzuchtig als anderen bang zijn en wees bang als anderen hebzuchtig zijn”, is een gevleugelde uitspraak van meesterbelegger Warren Buffett

13. Beleg alleen in dat wat je snapt

Nog één wijsheid van misschien wel de grootste belegger aller tijden. Warren Buffett belegt alleen in producten die hij begrijpt. Bedrijven waarin hij belegt moeten een duidelijk verdienmodel hebben. Als Buffett niet snapt hoe het bedrijf omzet maakt, wil hij er ook niet in beleggen.

Dat geldt wat ons betreft niet alleen voor aandelen, maar voor alle beleggingsproducten. Verdiep je altijd in de werking van een product, voordat je erin gaat handelen. Beleggen in producten waarvan je de werking niet snapt, leidt meestal tot een grote teleurstelling.

14. Als het te mooi is om waar te zijn…

Helaas worden beleggers nog wel eens misleid. Een bekende oplichtingspraktijk was het zogenaamde Palm Invest. Dat beloofde beleggers gouden bergen, maar bleek een oplichtingspraktijk.

Heb je een belegging op het oog waarbij één van de onderstaande punten aan de orde is? Wees dan extra achterdochtig!

  • De aanbieder valt niet onder toezicht van een toezichthouder
  • De minimale inleg is hoger dan 50.000 euro
  • Er wordt een hoog rendement en een laag risico beloofd
  • Er wordt een hoog rendement in een korte periode beloofd
  • Er wordt meer rendement beloofd bij herinvesteringen

15. Just do it

Daarmee bedoelen we trouwens niet dat je nu een aandeel Nike moet kopen. Beleggen leer je uiteindelijk alleen in de praktijk. Je zult er dus gewoon mee moeten beginnen. En zoals je in de eerste tip gelezen hebt: je kunt beter vandaag dan morgen beginnen.

Wat is jouw ultieme beleggingstip?

We zijn benieuwd wat jouw ultieme beleggingstip is. Laat het ons weten in de reacties hieronder. Dat mag natuurlijk ook een tip zijn die nog niet in dit artikel stond. Zo help je andere beleggers.

5/5 - (1 stemmen)