Lange termijn beleggen

lange termijn beleggenWie belegt op de lange termijn, koopt aandelen om ze meerdere jaren in bezit te houden. Koersschommelingen op korte termijn zijn dat niet interessant. Het gaat er bij lange termijn beleggen om dat een aandeel na een lange periode (van soms meer dan tien jaar) in waarde is gestegen.

Hoe werkt beleggen op de lange termijn?

Meestal koopt een lange termijn belegger aandelen in bedrijven. Voordat hij dat doet, analyseert hij het bedrijf waarin hij één of meerdere aandelen wil kopen. Dat is belangrijk, want het bedrijf moet over een lange periode gaan groeien. Koop dus nooit aandelen in een bedrijf dat je niet kent. Bepaal hoe lang je het aandeel minimaal wil vasthouden en vraag jezelf af of het aandeel na die tijd in waarde is gestegen. Daar kunnen de volgende vragen je bij helpen:

  • Is het bedrijf een sterk merk?
  • Heeft het bedrijf een goed en stabiel management?
  • Hoe presteert het bedrijf ten opzichte van concurrenten?
  • Hoe heeft het bedrijf in het verleden gepresteerd?
  • Is het bedrijf financieel gezond?
  • Heeft de markt waarin het bedrijf opereert een goed toekomstperspectief?
  • Wat bedraagt de winst per aandeel?

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om de behaalde resultaten te publiceren. Meestal staan die in de jaarrekening van het bedrijf. Daarin vindt je al een aantal antwoorden op bovenstaande vragen. Het analyseren van een bedrijf kost even tijd, maar is absoluut noodzakelijk.

Winst per aandeel

Wie belegt op de lange termijn profiteert niet alleen als hij de aandelen uiteindelijk met winst verkoopt. Sommige bedrijven keren jaarlijks een deel van hun winst uit aan aandeelhouders. Dat noemen we dividend. Korte termijn beleggers profiteren daar niet van, omdat ze een aandeel vrijwel nooit een jaar lang vasthouden. Niet alle bedrijven keren dividend uit: vooral als het minder goed gaat met een bedrijf wordt de winst teruggepompt in het bedrijf.

Lange termijn-strategie

Het is belangrijk dat je je als lange termijn belegger niet laat leiden door emoties. Een aandeel kan op korte termijn rare sprongen maken. Daalt een aandeel bijvoorbeeld een aantal dagen in waarde, verkoop dat aandeel dan niet uit angst. Het is heel normaal dat de koers zo nu en dan daalt. Zie de koersdalingen als onderdeel van de lange termijn-strategie. Blijf vasthouden aan die strategie en wissel niet van aandeel uit paniek.

Waar kan ik lange termijn beleggen?

Een van onze favoriete brokers voor lange termijn beleggen is de Binck Fundcoach. Zij hanteren een lage service fee en brengen geen transactiekosten in rekening. Via een gebruiksvriendelijk platform beleg je eenvoudig in verschillende fondsen. Vraag een gratis informatiepakket aan of open direct een rekening.

Koop je liever zelf je aandelen? Dan adviseren wij DEGIRO. Deze online broker is relatief nieuw, maar heeft al verschillende prijzen gewonnen.

DEGIRO staat bekend om de lage transactiekosten, het grote aantal beschikbare beleggingsproducten en een Nederlandse klantenservice. Een rekening openen is gratis en kan in een paar muisklikken.

Laat het een ander doen

Geen zin om zelf aandelen uit te kiezen? Dan is een beleggingsfonds een goed alternatief. Je koopt dan aandelen in één fonds, dat op zijn beurt zelf verschillende aandelen en obligaties koopt. Je spreidt daardoor direct het risico en hebt minder omkijken naar je beleggingen. Een fondsbeheerder houdt namelijk voor jou in de gaten waar hij het beste in kan beleggen.

Lange termijn beleggen
3.3 (35 stemmen)