Beleggen in goud

GoudDe goudprijs is de laatste jaren flink gestegen. In tijden van financiële onzekerheid hebben mensen behoefte aan houvast en goud is redelijk waardevast. Daarnaast is goud een schaars product: de goudmijnen raken langzaam leeg en de vraag neemt toe.

Hoe beleg ik in goud?

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. Je kunt met een deel van je kapitaal gouden munten of goudstaven kopen. Als de prijs van goud is gestegen, verkoop je de munten of staven weer. Deze manier is een beetje achterhaald, omdat je al dat goud namelijk wel ergens veilig moet opslaan. En dat kost vaak geld. Het is dus makkelijker (en sneller) om een bewijs van goud te kopen. Je kunt het goud dan niet fysiek opeisen, maar profiteert wel van de prijsstijgingen. We zullen op deze pagina alleen de laatste manier van beleggen bespreken.

Hefboom

Als je wil beleggen in goud, kun je gebruik maken van een ‘hefboom’. Je kunt dan met minder geld méér aandelen kopen. Stel dat de hefboom van goud tien is, dan koop je met duizend euro voor tienduizend euro aan goud (1.000 x 10 = 10.000). Als de prijs van goud in een jaar tijd met vijf procent stijgt, levert dat je dus vijfhonderd euro rendement op (10.000 x 0,5 = 500) in plaats van de vijftig euro zonder hefboom. Om gebruik te maken van een hefboom, moet je beleggen bij een aanbieder van CFD’s.

Historisch hoog

Tussen 2003 en 2013 is de goudprijs flink gestegen. Waarschijnlijk is de vraag naar een waardevaste grondstof door de economische crisis toegenomen.

Sommige beleggers dachten dat de prijs van goud alleen nog maar verder zou gaan stijgen. Dat bleek niet zo te zijn: in de grafiek hieronder zie je dat de goudprijs vanaf 2013 flink is gaan dalen. Sinds 2016 krabbelt de koers weer iets op.

De prijsontwikkeling van goud tussen 2003 en 2018

Beleggen in goudmijnen

Je kunt ook indirect beleggen in goud. Bijvoorbeeld door mijnbouwaandelen te kopen. De koers van een goudmijn reageert vaak sterker op de koers van de grondstof zelf. Als de prijs van goud stijgt, stijgt het mijnbouwaandeel meestal harder.

Vergeet niet dat een belegging in de mijnbouw een belegging in aandelen is. Er zijn dus meer factoren die een rol spelen bij de koers van het mijnbouwaandeel. De kwaliteit van de bedrijfsvoering speelt bijvoorbeeld een rol. Het meeste goud wordt momenteel geproduceerd in China en Zuid-Afrika, al daalt de productie in dat laatste land al jaren.

Lees ook: Goud kopen? Hier moet je op letten!

Beleggen in goud
4.1 (27 stemmen)