Korte termijn beleggen

Beleggen op korte termijnWie niet jarenlang dezelfde aandelen vast wil houden, kan ervoor kiezen om te beleggen op de korte termijn. ‘Speculeren’ noemt men dat. Aandelen worden dan al na dagen of uren verkocht. Beleggen op de korte termijn kent meer risico’s, maar het rendement dat te behalen valt is vaak aanzienlijk hoger.

Hoe werkt beleggen op de korte termijn?

Bij lange termijn beleggen is het gebruikelijk dat je aandelen meerdere jaren vasthoudt. Het vertrouwen in een bedrijf of product speelt dan een grote rol. Wie op de korte termijn belegt, wil met een aandeel zo snel mogelijk zo veel mogelijk winst maken. Het vertrouwen in een bedrijf is dan niet heel belangrijk. Uiteindelijk draait alles om de koers. Aandelen die snel gaan dalen of stijgen zijn interessant, want daarmee kan in korte tijd veel winst worden gemaakt. Daarvoor moet je de aandelen en het nieuws goed in de gaten houden. Het spreekt dus voor zich dat speculeren meer tijd kost dan beleggen op de lange termijn.

Een voorbeeld

Het transportbedrijf TNT Express zou begin 2013 over worden genomen door concurrent UPS. Toen bekend werd dat een overname niet werd goedgekeurd, kelderde het aandeel TNT Express. In één klap was het aandeel van het Nederlandse transportbedrijf bijna de helft minder waard. Wie kort voor die daling was ‘short gegaan‘, had in een paar uur tijd duizenden euro’s kunnen verdienen. Maar eerlijk is eerlijk, zie zo’n vrije val maar eens aankomen.

Toch had je ook na die vrije val relatief eenvoudig veel geld kunnen verdienen met het aandeel TNT Express. Dat aandeel stond zo laag, dat het de moeite waard was om te kopen. Al snel bleek dat het bedrijf prima omzetcijfers had en er eigenlijk geen reden was voor paniek: beleggers hadden te heftig gereageerd. In een paar dagen tijd steeg de prijs van een aandeel met een euro. Een rekensommetje: we kochten vlak na de vrije val duizend TNT-aandelen. Een paar dagen later verkochten we die aandelen met een euro winst. En omdat TNT een hefboon van tien had, leverde ons dat tienduizend euro op in slechts een paar dagen tijd (1.000 x 1 x 10 = 10.000).

Houd het nieuws in de gaten

Helemaal vertrouwen op het (economische) nieuws kun je niet. Vaak constateren ze wat er met een aandeel gebeurt en lopen ze dus achter de feiten aan. Toch kun je van zulke nieuwsberichten handig gebruik maken. Een aandeel dat flink is gedaald, maar waar verder weinig aan mankeert, zal hoogstwaarschijnlijk weer gaan stijgen. Al is het maar omdat veel andere beleggers dat ook denken. Vertelt een tv-presentator vrolijk dat het aandeel KLM al dagen blijft stijgen, maar is daar eigenlijk niet echt een aanleiding voor, dan zullen veel speculatieve beleggers uit angst voor een daling hun aandelen KLM verkopen. En dat heeft als gevolg dat het aandeel inderdaad zal gaan dalen.

Vaste patronen

Koers voorspellenVoor velen lijkt speculeren vooral op gokken. Het is moeilijk om te bepalen of de koers op korte termijn gaat stijgen of dalen. Toch kun je zeggen dat een dalende koers in de nabije toekomst gaat stijgen, en vice versa. De vraag blijft wanneer dat gaat gebeuren. Maar zelfs dát is redelijk nauwkeurig in te schatten. Gek genoeg verloopt de koers van een aandeel of product vrijwel altijd volgens een aantal vaste patronen. En als je die patronen herkent, kun je inschatten wat de koers gaat doen.

Waar kan ik korte termijn beleggen?

Korte termijn beleggers maken vaak gebruik van CFD-brokers. Die zijn erg toegankelijk en rekenen meestal geen kosten per gekocht aandeel. Dat is fijn, want een korte termijn belegger koopt en verkoopt veel aandelen in korte tijd. Wij hebben de drie beste CFD-brokers voor je vergeleken.

Korte termijn beleggen
3.5 (46 stemmen)