Een cursus beleggen is voor veel mensen geen overbodige luxe. Niet iedereen is namelijk een natuurtalent. Bovendien leer je tijdens een beleggingscursus veel zaken waar je anders niet snel achter komt. Helaas zijn er veel aanbieders en is de kwaliteit erg verschillend. Wij helpen je met het kiezen van de juiste cursus beleggen

Voor wie is een cursus beleggen geschikt?

Schrik niet: veel succesvolle beleggers hebben waarschijnlijk nooit een cursus beleggen gevolgd. Zij hebben het kunstje met vallen en opstaan geleerd. Veel oefenen is dus altijd de basis van goed leren beleggen. Wie daarbij graag begeleid wordt, raden we aan een beleggingscursus te volgen. Daarin leer je namelijk de belangrijkste begrippen, strategieën en valkuilen.

Lees ook: gratis beleggingscursus op locatie (beperkte plekken)

Een beleggingscursus is wat ons betreft dus geen voorwaarde om een goede belegger te worden. Oefenen is dat wel. Vind je het fijn om daarbij geholpen te worden? En wil je graag meer informatie over beleggen? Dan raden we je aan om een cursus te volgen.

Grafiek beleggingscursus

Hoe herken je een goede beleggingscursus?

Hoewel er geen vaste regels voor bestaan, denken wij dat een goede cursus beleggen aan de volgende vijf voorwaarden moet voldoen.

  1. De cursus behandelt voldoende theoretische kennis. Hoewel je er niet direct iets aan lijkt te hebben, helpt voldoende achtergrondinformatie je de juiste beslissingen te nemen. Het is dus goed om te weten hoe de aandelenbeurs bijvoorbeeld precies werkt.
  2. De risico’s van beleggen worden onder de aandacht gebracht. Beleggen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het is de kunst om die risico’s zo klein mogelijk te houden. Dat leer je in een goede cursus.
  3. Verschillende strategieën worden behandeld. Elke belegger volgt een andere strategie. Er bestaat geen goed of fout. In een goede beleggingscursus leer je deze verschillende strategieën, zodat je kunt kiezen wat het beste voor jou werkt.
  4. De informatie wordt helder uitgelegd. Beleggen is best ingewikkeld. Het is dus prettig als alle begrippen op een duidelijke manier worden uitgelegd.
  5. De praktijk wordt ook behandeld. Een goede cursus gaat verder waar de theorie ophoudt en begeleidt je tijdens het handelen op de beurs.

Wat niet in dit rijtje staat, maar wel belangrijk is: je moet er een goed gevoel bij hebben. Je investeert namelijk tijd (en vaak ook geld) in een cursus. Daarom is het belangrijk dat je een goed gevoel bij de beleggingscursus hebt.

Onze favorieten

Om orde te scheppen in het grote aanbod van online beleggingscursussen, presenteren we hieronder 5 van onze favorieten. We hebben bewust gekozen voor een zeer divers aanbod.

NuBeleggen.com (97 euro)
Deze online beleggingscursus is zeer volledig. Geschikt voor beginners én meer ervaren beleggers. Veel aandacht voor het ontwikkelen van een persoonlijk plan en het minimaliseren van de risico’s.

Cursus-Beleggen.net (99 euro)
Een zeer uitgebreide online cursus speciaal voor beginners. In 4 weken tijd leer je een eigen beleggingsvisie ontwikkelen. Daarnaast wordt de theorie behandeld en krijg je opdrachten die je leren om de beurs te analyseren. Halverwege de cursus leer je écht beleggen. De begeleiding is goed en vragen worden snel beantwoord.

ZelfAandelenKopen.com (gratis)
Voor een gratis cursus is deze zeer volledig en duidelijk uitgewerkt. In 5 verschillende hoofdstukken word je in korte tijd klaargestoomd om voorbereid de beurs op te gaan. Een goede introductie, verschillende strategieën, risicobeheersing en hulp bij de praktijk zijn enkele onderwerpen die aan bod komen.

Cursus op locatie (gratis)
Sommige mensen volgen liever een beleggingscursus op locatie. Met een ervaren trainer die direct je vragen kan beantwoorden. Daarom bieden we sinds kort trainingen aan op verschillende locaties. In samenwerking met een bekende broker, zodat de cursus helemaal gratis is! Meer informatie & inschrijven.

Gratis of betaalde cursus beleggen?

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat er gratis en betaalde cursussen in ons overzicht staan. Houd er rekening mee dat een betaalde cursus meestal beter is dan een gratis cursus. (Al hoeft dat niet altijd zo te zijn.)

Aanbieders van een gratis cursus verdienen hun geld namelijk op een andere manier. Bijvoorbeeld via advertentie-inkomsten. Onze cursus op locatie wordt betaald door een online broker. Het bedrijf hoopt dat je daarna bij hun een beleggingsrekening opent.

Realiseer je dus dat een betaalde cursus niet afhankelijk is van adverteerders.

Cursus beleggen

Zelf een goede cursus gespot?

Misschien heb jij ooit een beleggingscursus gevolgd waar je erg enthousiast over bent. Hoort hij in het rijtje hierboven thuis? Laat het ons dan weten via een mailtje. Dat hoeft niet per se een online cursus te zijn, maar mag ook een training op locatie zijn.

3.6/5 - (92 stemmen)