Het klinkt te mooi om waar te zijn: zonder commissies beleggen in aandelen en ETF’s. Toch is dat precies wat BUX Zero belooft. Zit er een addertje onder het gras of kun je écht handelen zonder kosten bij BUX Zero? Wij hebben de broker intensief getest en delen onze ervaringen.

Waar komt BUX ineens vandaan?

BUX won in 2014 de Startup van het Jaar-verkiezing. De Amsterdamse broker richtte zich vooral op de handel in CFD’s. Deze meer risicovolle producten bieden ze nog steeds aan, maar dan onder de naam BUX X.

Met BUX Zero pakken ze het anders aan: daar koop en verkoop je échte aandelen en de steeds populairdere ETF’s. Inmiddels beleggen zo’n 500.000 mensen – in zeven verschillende landen – bij deze Nederlandse neobroker.

Het bedrijf haalde in april een investering op van 80 miljoen dollar. Daarmee wil BUX haar app in meer landen gaan aanbieden. Momenteel is het actief in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Ierland en Spanje.

Oprichter en CEO BUX
CEO Yorick Naeff (links) en BUX-oprichter Nick Bortot

Kosten BUX Zero

De tarieven van BUX Zero zijn opvallend. De broker belooft namelijk dat je er zonder commissie kunt beleggen in aandelen en ETF’s. Toch zit daar een klein addertje onder het gras.

De aankoop van je Europese aandelen en ETF’s zijn bij BUX alleen gratis als je een zogenaamde Zero Order plaatst. Het beleggingsproduct wordt dan niet direct, maar aan het einde van de handelsdag (tussen 4 en 5 uur ’s middags) gekocht of verkocht.

Als je belegt voor de lange of middellange termijn, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Ben je een speculatieve belegger, dan wil je het aandeel waarschijnlijk direct verhandelen. Je moet dan een zogenaamde Marktorder of Limietorder plaatsen en betaalt dan 1 euro per order.

Tip: de actuele tarieven vind je op de website van BUX Zero

Voor Amerikaanse aandelen hoef je géén gebruik te maken van een zogenaamde Zero Order, omdat je dan sowieso geen commissies betaalt voor Markt- en Limietorders.

BUX Zero vergelijken
Het logo uit de tv-reclames van BUX

Wisselkoers

Handel je in Amerikaanse aandelen, dan moeten je euro’s worden omgewisseld in dollars. Dat geldt ook voor eventueel dividend dat je als aandeelhouder ontvangt. Daarover brengt BUX een toeslag van 0,25% op de EUR/USD-koers in rekening.

In de meeste gevallen zullen die kosten verwaarloosbaar zijn en wat ons betreft zijn ze zeer schappelijk.

Overige tarieven BUX Zero

Het kopen en verkopen van Amerikaanse aandelen is dus commissievrij. En als je een Zero Order plaatst, betaal je ook geen commissie tijdens het handelen in ETF’s en Europese aandelen. Maar hoe zit het met de overige tarieven van BUX Zero?

Verrassend genoeg betaal je bij deze broker géén bewaarloon, zijn de real-time koersen gratis én kun je kosteloos storten en opnemen. Daar worden we als actieve belegger natuurlijk ontzettend blij van.

Recensie online broker
Je betaalt bij BUX geen bewaarloon en het storten of opnemen van geld is gratis

Hoe werkt BUX Zero?

BUX Zero werkt alleen op een mobiele app. Dat is in het begin even wennen, maar blijkt in de praktijk eigenlijk ontzettend handig. De app werkt namelijk heel intuïtief. En het is een verademing om te beleggen zonder alle toeters en bellen van een traditioneel handelsplatform.

De app bestaat uit grofweg vijf secties, die we hieronder kort toelichten.

Portfolio

BUX Zero opent altijd met je portfolio. Daar zie je jouw beleggingen, de waarde van je portfolio en de resultaten. Lekker overzichtelijk en beknopt, maar als je doorklikt kun je meer gedetailleerde informatie tevoorschijn toveren.

Watchlist

De watchlist is een overzicht van aandelen en ETF’s waarvan je de koers in de gaten wil houden. Je voegt gemakkelijk aandelen toe of verwijdert ze uit de lijst.

Ontdek

Via het zoek-icoontje kun je nieuwe beleggingen ontdekken. Ontdek laat de stijgers en dalers zien en geeft persoonlijke aanbevelingen. Je kunt er ook producten sorteren op basis van land en sector. Erg leuk om rond te snuffelen.

Newsroom

In de Newsroom vind je artikelen en video’s die je helpen tijdens het beleggen. Deels gepersonaliseerd, op basis van de aandelen in je portfolio.

Postvak In

Relevante meldingen belanden ten slotte in je Postvak In. Daar lees je bijvoorbeeld dat een order succesvol is uitgevoerd of dat er dividend is uitgekeerd. Ook weer intuïtief en overzichtelijk.

Hoe werkt BUX?

Laagdrempelige app

Uiteraard kun je op verschillende plekken in de app doorklikken naar specifieke aandelen en ETF’s. Daar vind je actuele koersgegevens, uitgebreide statistieken en informatie over het dividend.

Het maken van een technische analyse wordt helaas lastig. Het toevoegen van indicatoren, steun- en weerstandslijnen is namelijk niet mogelijk. Dat zou misschien ook wat priegelig worden op je smartphone.

Voor de gemiddelde of beginnende belegger is de app van BUX dus heerlijk. Een speculatieve of professionele belegger zal waarschijnlijk wat geavanceerdere analysemogelijkheden missen.

Is BUX veilig?

BUX Zero wordt gereguleerd door en staat onder toezicht van de AFM. Daarnaast worden je aandelen veilig bewaard door ABN Amro Clearing en zijn ze beschermd tot 20.000 euro onder het Beleggerscompensatiestelsel.

Het geld op je beleggingsrekening is beschermd tot 100.000 euro volgens het Depositogarantiestelsel. Bovendien zegt BUX de accounts van haar klanten te beveiligen met encryptie, tests en proactief toezicht.

Tarieven BUX Zero
BUX Zero wordt gereguleerd door de Nederlandse toezichthouder AFM

Nadelen BUX Zero

Als we kritisch kijken, vallen ons toch een aantal nadelen op. Het productaanbod is bijvoorbeeld redelijk beperkt. BUX biedt geen obligaties of grondstoffen aan, al kun je daar indirect wél in beleggen via ETF’s.

De professionele of speculatieve belegger zal bovendien wat analysemogelijkheden missen. En belegt waarschijnlijk liever op een groot computerscherm.

Voordelen BUX Zero

Die nadelen vallen – wat ons betreft – in het niet bij de voordelen van BUX Zero. De gemiddelde belegger heeft al die toeters en bellen namelijk helemaal niet nodig. De eenvoud en overzichtelijkheid van de app is een verademing.

Bovendien zijn ETF’s een goede manier om het risico van je beleggingen te spreiden en daardoor een prima aanvulling op het aanbod van Amerikaanse en Europese aandelen.

Maar het grootste voordeel is natuurlijk de prijs. Als je het niet vervelend vindt dat je orders aan het einde van de werkdag worden uitgevoerd, dan betaal je in de meeste gevallen dus helemaal niets. Dat is ongekend.

Onze conclusie

Wat ons betreft is BUX Zero ideaal voor een grote groep beleggers. De laagdrempelige app maakt het een perfecte broker voor beginners op de aandelenmarkt. Maar ook de ervaren belegger, die niet elk uur dwangmatig zijn koersen hoeft te checken, zal blij zijn met deze snelgroeiende broker.

Tip: download BUX Zero en krijg een gratis aandeel cadeau

Deze review is niet geschreven in opdracht van BUX Zero, maar op basis van onze persoonlijke ervaring met de broker. Als je via een van de links in deze blog een account aanmaakt, ontvangen we een vergoeding. Dat heeft geen invloed op de inhoud van dit artikel.

5/5 - (2 stemmen)