Online beleggen wordt steeds populairder. De tijd dat je aandelen alleen via de telefoon kon kopen, is namelijk al lang voorbij. Handelen op de beurs kan tegenwoordig gemakkelijk via je computer, tablet of smartphone.
Maar pas op: online beleggen mag dan toegankelijker zijn, dat wil niet zeggen dat het ook gemakkelijk is.
Inhoudsopgave
Hoe werkt online beleggen?
Online beleggen is niets anders dan het kopen of verkopen van beleggingsproducten via het internet. Dat kunnen allerlei verschillende producten zijn. In een paar muisklikken heb je een aandeel, grondstof of valuta verhandeld.
Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een beleggingsrekening. Die open je bij een online broker. Dat is een bedrijf dat namens jou transacties uitvoert en je de actuele koersen laat zien.
Wat is een online broker?
Een online broker is in feite een tussenpersoon, die het mogelijk maakt om te handelen op de beurs. Daardoor hoef je niet zelf schreeuwend op een effectenbeurs te gaan staan, zoals vroeger vooral gebeurde.
In plaats daarvan kun je via een paar muisklikken beleggingsproducten kopen of verkopen. Een online broker laat je de actuele koersen zien en koopt de producen namens jou. Allemaal in een fractie van een seconde.
Waarschijnlijk is je eigen bank ook een broker. Toch is het meestal niet interessant om daar te beleggen. Speciale online brokers hebben zich namelijk gespecialiseerd in beleggen, waardoor ze scherpere tarieven kunnen hanteren en vaak een breder aanbod hebben.
Ons advies
We willen absoluut niet saai of suf overkomen. Toch gaan we je een belangrijk advies geven: bereid je goed voor!
Veel mensen beginnen zonder enige kennis met beleggen. Niet zo gek, want sommige brokers (zoals Bux) wekken de indruk dat beleggen kinderlijk eenvoudig is. En dat is het helaas niet. Wie zonder enige voorbereiding gaat beleggen, kan een hoop geld kwijtraken.
Wil je succesvol online beleggen? Dan raden we je aan om de volgende 3 stappen te volgen.
1. Kies een beleggingsproduct
Beleggen kan in allerlei verschillende producten. Aandelen zijn waarschijnlijk de bekendste soort. Maar wist je dat je ook kunt handelen in verschillende munteenheden of grondstoffen?
Het is verstandig om te beginnen met één type belegging en je daarin te verdiepen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de populairste type beleggingen. Als je weet hoe een beleggingsproduct in elkaar zit, kun je veel beter de juiste beslissing maken.
2. Vind de juiste online broker
Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die online beleggen mogelijk maken. Zij richten zich specifiek op beleggers, in tegenstelling tot de grote banken. Daardoor zijn ze een stuk goedkoper en gebruiksvriendelijker zijn. Zo’n bedrijf noem je een broker.
Brokers verschillen onderling sterk. Bijvoorbeeld in beleggingsaanbod, kosten en gebruiksgemak. Het is dus belangrijk dat je een broker kiest die bij jou past. Wij schreven eerder een blog over het vinden van de beste broker.
3. Eerst oefenen met beleggen
Met de juiste kennis op zak kom je een heel eind. Toch zul je pas een succesvolle belegger worden nadat je een hoop stomme fouten hebt gemaakt. Geloof ons: alle grote beleggers zijn een paar keer goed de mist in gegaan. Gelukkig kun je die fouten ook maken met nepgeld. Wel zo prettig, toch?
Veel online brokers geven je de mogelijk om een demo-account aan te maken. Daarin kun je écht beleggen, maar dan met een fictief vermogen. Ideaal om een paar keer goed onderuit te gaan. En als je de smaak te pakken hebt, schakel je eenvoudig over naar beleggen met echt geld.
Ontwikkel een strategie
Zelfs als je goed bent voorbereid, kan beleggen een teleurstellende ervaring worden. Dat is vooral het geval bij mensen die geen strategie hanteren.
Zonder beleggingsstrategie ben je eigenlijk als een kip zonder kop aan het handelen op de beurs. Bepaal daarom welk doel je voor ogen hebt en op welke manier je dat kunt bereiken. Houd daarbij rekening met de risico’s.
Over het algemeen geldt: hoe meer risico, hoe groter het mogelijke rendement. Dat wil overigens niet zeggen dat minder risicovolle producten (zoals een beleggingsfonds) helemaal zónder risico zijn. Elke manier van beleggen brengt risico’s met zich mee.
Houd je aan het plan
Sommige beleggers ontwikkelen wel een strategie, maar houden zich daar vervolgens niet aan. Bijvoorbeeld omdat ze zich laten leiden door emoties. Ook dat kan problemen opleveren. Het is geen probleem om je strategie te wijzigen, maar doe dat enkel weloverwogen en niet op basis van angst.
Niet zeker hoe je een beleggingsstrategie ontwikkelt? Overweeg dan een beleggingscursus te volgen.
Geef een reactie