Beleggen in olie

AardolieOlie is een schaars product. Het kost de aarde miljoenen jaren om het te produceren en we zijn het op dit moment in rap tempo aan het opmaken. Niet alleen als brandstof, maar ook als grondstof voor bijvoorbeeld cosmetica en plastic. Beleggen in olie kan lucratief zijn, mits je voldoende kennis over de grondstof hebt.

Hoe kan ik beleggen in olie?

Het is natuurlijk zinloos om zelf een vat ruwe olie te kopen. Je kunt daarentegen wel aandelen kopen in oliemaatschappijen zoals Shell. Je koopt dan aandelen in een bedrijf. De koers van oliemaatschappijen reageert sterk op de olieprijs, maar is ook afhankelijk van andere factoren zoals de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Je belegt dan indirect in olie, maar kunt ook direct in de grondstof beleggen. Bijvoorbeeld door CFD’s te kopen die de koers van olie volgen.

Wist je dit al over olie?

  • Olie wordt alsmaar schaarser, maar steeds vaker vervangen door groene alternatieven
  • De olieprijs fluctueert sterk op korte termijn
  • Vooral in economisch onzekere tijden stijgt de prijs van olie

Inspelen op het nieuws

Het is moeilijk om als beginnend belegger veel winst te maken met een belegging in olie of oliemaatschappijen. De prijs van olie is namelijk redelijk stabiel. Wil je een hoog rendement behalen met de oliehandel, dan moet je inspelen op actuele ontwikkelingen. Tijdelijke schaarste van olie, bijvoorbeeld door een oorlog of ramp, is een goed moment om de grondstof te kopen. De vraag naar olie neemt dan toe, waardoor de koers in rap tempo zal stijgen. Hoe groter de ongeregeldheid, hoe hoger de prijsstijging. Het is helaas moeilijk om zulke schaarste of onzekerheid aan te zien komen.

Steeds schaarser

Olie zal in de toekomst waarschijnlijk steeds schaarser worden. Sommige beleggers verwachten dat de olieprijs daardoor op lange termijn zal gaan stijgen. Er wordt op dit moment wel hard gewerkt aan alternatieven, maar het is onduidelijk of die op tijd de olie kunnen vervangen. Als dat niet het geval is, dan kan de koers van olie wel eens omhoog schieten. Voorlopig lijkt dat niet te gebeuren. Er worden nog steeds nieuwe olievelden gevonden.

Wereldeconomie

De groei van de wereldeconomie en olieprijs zijn nauw met elkaar verbonden. Als de economie aantrekt, neemt het olieverbruik toe, waardoor de olie schaarser wordt en de prijs dus stijgt. Het vertrouwen in de economie heeft dus ook invloed op de prijs van olie. Met die wetenschap kun je aan de hand van nieuwsberichten dus op korte termijn inspelen op mogelijke prijswijzigingen.

Beleggen in olie
3.5 (27 stemmen)