Beleggen in opties

beleggen-in-optiesEen optie is een product dat je pas koopt na een afgesproken periode (de looptijd). De prijs die je daarvoor gaat betalen, wordt aan het begin van die periode al afgesproken. Het is dus de kunst om een product te kopen dat na de looptijd in waarde is gestegen.

Hoe werkt beleggen in opties?

Een optie is een afgeleid product. De waarde is dus gebaseerd op de waarde van het onderliggende product. Maar ook op de looptijd en de bewegelijkheid van de prijs. Opties werken vaak met een hefboomconstructie, waardoor de waarde extra snel kan stijgen óf dalen.

Er bestaan twee soorten opties

  • Call-opties: het recht om opties te kopen na een afgesproken tijd
  • Put-opties: het recht om opties te verkopen na een afgesproken tijd

Als koper betaal je een optiepremie en mag je de optie na de looptijd voor de vooraf afgesproken prijs kopen. Als schrijver van die optie ontvang je de optiepremie en ben je verplicht de optie te leveren als de koper dat wil.

De koper is niet verplicht om de optie ook daadwerkelijk te kopen: hij zal afzien van de koop als het product minder waard is dan de afgesproken prijs. De optiepremie moet dan natuurlijk wél betaald worden. Het schrijven van opties is dus risicovoller.

Waar kun je opties kopen?

Een populaire aanbieder van opties is DEGIRO. Deze Nederlandse broker staat bekend om de lage transactiekosten en uitstekende klantenservice. Je vindt hier niet alleen opties, maar kunt ook beleggen in aandelen en trackers. DEGIRO wint regelmatig prijzen, waaronder die van beste broker.

Binaire opties

Binaire opties zijn een relatief risicovol beleggingsproduct met een lage financiële instapdrempel. Daarnaast heb je er relatief weinig kennis voor nodig. De belegger voorspelt of de koers na een bepaalde periode is gestegen of gedaald. Als hij het juist heeft, ontvangt hij een vastgesteld bedrag. Zit hij er naast, dan ontvangt hij niets.

Een voorbeeld: de AEX staat op 400 punten en de belegger voorspelt dat die koers na kwartier is gestegen. Hij sluit de optie voor 100 euro tegen een vooraf vastgesteld rendement van 80 procent. Als de AEX-index na een kwartier hoger is geëindigd dan 400 punten, dan ontvangt de belegger zijn ingelegde waarde plus het rendement. In dit geval dus 180 euro. Eindigt de AEX-index na een kwartier onder de 400 punten, dan is de belegger zijn inleg kwijt.

Op binaire opties is veel kritiek: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde in 2013 al voor het product. Het zou onmogelijk zijn om op lange termijn winst te maken met binaire opties. Critici vinden dat binaire opties niets te maken hebben met beleggen. In principe zijn namelijk slechts twee uitkomsten mogelijk: een winstpercentage of volledig verlies van de inzet.

Het is vrijwel onmogelijk om te voorspellen of de koers van een beleggingsproduct na een relatief korte tijd is gedaald of gestegen. Toch is dat wel de bedoeling bij binaire opties. Daardoor is het volgens critici niet anders dan gokken. Binaire opties zouden nog het meeste weg hebben van de roulettetafel in een casino: wordt het rood of zwart?

In maart 2018 werden binaire opties in heel Europe verboden door de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA).

Beleggen in opties
3.8 (21 stemmen)