Beleggen voor beginners

beleggen-voor-beginnersBeleggen kan voor beginners erg ingewikkeld zijn. Je kunt namelijk op veel verschillende manieren beleggen. Voor beginners kan dat nogal overweldigend overkomen. Het is daarom verstandig om je eerst goed in te lezen en daarna te oefenen met beleggen.

Begin met lezen

Een goed begin is het halve werk. Voordat je gaat beleggen, doe je er goed aan om jezelf in te lezen. Bepaal waarin je wilt beleggen en of je dat op lange of korte termijn wil doen. (Via deze quiz kom je er snel achter wat voor soort belegger jij bent.) Veel beginners weten niet waarin ze beleggen en lopen daarom een groot risico dat ze hun inleg kwijtraken.

Oefen met nepgeld

Beleggen is in het begin waarschijnlijk ingewikkeld. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, is het zelfs voor een beginner goed te begrijpen. Het is daarom slim om eerst te oefenen met nepgeld. Je kunt dan met een fictief vermogen écht beleggen. Daardoor loop je geen enkel risico, maar leer je wel hoe het werkt. Als je de smaak te pakken hebt, kun je met een deel van je vermogen beleggen.

Schakel emoties uit

Beginners beleggen vaak met hun gevoel. Terwijl beleggen bij uitstek een activiteit is waarbij je je emoties moet uitschakelen. Raak dus niet van slag als een aandeel even niet doet wat je verwacht had. Maar wees ook bereid om een verlies te nemen en een aandeel met verlies van de hand te doen als dat nodig is. Onthoud dat geen enkele belegger alleen maar successen boekt.

Kies de juiste broker

Niet elke broker is geschikt voor elk soort belegger. Een beginnend belegger gebruikt bijvoorbeeld graag een overzichtelijk programma. En wie op korte termijn belegt, wil niet teveel betalen voor het kopen en verkopen van aandelen. Er zijn erg veel verschillende brokers. Het is dus verstandig dat je die vooraf goed met elkaar vergelijkt.

Vergelijk verschillende online brokers
Wij maakten een topdrie van onze favoriete brokers

Met de juiste kennis op zak, kan beleggen voor beginners lucratief én leuk zijn. Toch is het belangrijk om te weten dat je beleggen vooral in de praktijk leert. Staar je dus niet stuk op de theorie, maar oefen het ook in de praktijk. Bijvoorbeeld door een demo-account te openen. Wees niet bang om fouten te maken, maar leer er van. En zorg dat je plezier hebt, dan is beleggen het leukst!

Beleggen voor beginners
4.1 (107 stemmen)