Hoe werkt beleggen op korte termijn? Dat is een vraag die veel beginnende belegger zich stellen. Beleggen op korte termijn (of: speculeren) kan alleen als je aandelen relatief vaak koopt en verkoopt. Maar banken rekenen meestal al een paar euro per transactie. Hoe kun je dan beleggen op korte termijn?

Kies de juiste broker

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: vergeet de bank. Met transactiekosten van meerdere euro’s per aandeel, is het namelijk niet lucratief om te beleggen op korte termijn. Ook de meeste online brokers rekenen al snel 1 of 2 euro per transactie. Het heeft dan geen zin om een aandeel na een kleine koersstijging al te verkopen. Veel actieve beleggers laten dit soort brokers daarom links liggen.

Geen hoge kosten

Gelukkig zijn er ook brokers die geen hoge kosten in rekening brengen. In plaats daarvan werken ze met spreads: een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Stel: de koers van een aandeel is 25,50. Je kunt het aandeel dan voor die prijs kopen, maar vérkopen kan voor 25,49. Een cent minder dus. De eurocent verschil noemt men de spread en is de winst voor de broker.

Het voordeel daarvan is bovendien dat je direct ziet hoeveel winst je maakt bij de verkoop van een aandeel. Je hoeft geen rekening te houden met transactiekosten die eventueel pas achteraf in rekening worden gebracht. De spread wordt namelijk direct in rekening gebracht. Je begint daardoor dus in de min, waardoor je precies weet hoeveel winst je in totaal op een transactie maakt.

Welke broker is geschikt?

Er zijn meerdere online brokers die werken met spreads en daardoor dus geschikt zijn voor beleggen op de korte termijn. Wij hebben die brokers voor je vergeleken en op een rijtje gezet. Bij deze brokers handel je in alle aandelen, grondstoffen en valuta in de vorm van CFD’s.

Oefening baart kunst

Het kan tenslotte geen kwaad om eerst even te oefenen. Je ziet dan direct hoe de spread werkt. Bovendien is een foutje maken is dan namelijk geen enkel probleem. Open daarom gerust een oefenaccount en beleg met nepgeld.

Risicowaarschuwing: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.
4.8/5 - (13 stemmen)