Beleggen in CFD’s

CFDsBeleggen in CFD’s (Contract For Difference) is relatief nieuw en erg populair. CFD’s zijn beleggingsinstrumenten waarmee je op een eenvoudige manier kunt beleggen in aandelen, grondstoffen, valuta en andere producten. Met één groot verschil: de hefboomconstructie.

Wat zijn CFD’s?

Contract For Difference (kortweg CFD) is een beleggingsinstrument waarmee kan worden ingespeeld op een stijging of daling van een onderliggend product. Met CFD’s kun je dus indirect beleggen in alle aandelen, grondstoffen, valuta en andere producten. De CFD-broker koopt voor jou het product waarin je wil beleggen. Je bent zelf dus geen eigenaar van het beleggingsproduct, maar sluit een contract af met de broker. Daardoor blijven de kosten laag, maar profiteer je wel van prijsstijgingen of -dalingen.

Wat zijn de voordelen van CFD’s?

De kosten van een CFD-broker zijn aanzienlijk lager dan die van een reguliere broker. Ze zijn ook anders opgebouwd: je betaalt een spread. Dat maakt beleggen in CFD’s vooral interessant voor actieve beleggers.

Daarnaast merk je niet dat je eigenlijk belegt in CFD’s: voor je gevoel koop je aandelen in KPN, Shell, goud of een ander beleggingsproduct. De koers is hetzelfde en je ontvangt aan het einde van het jaar zelfs dividend. En omdat valuta’s en grondstoffen over de hele wereld verhandeld worden, ben je niet afhankelijk van de openingstijden van één beurs. Ten slotte hebben CFD’s een groot voordeel ten opzichte van het reguliere beleggen: de hefboomconstructie.

Hefboomconstructie

Met de hefboomconstructie kun je met minder geld, méér aandelen kopen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is tamelijk eenvoudig. We leggen het uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Stel dat een aandeel KPN vijf euro kost. Je betaalt dan vijfhonderd euro voor honderd aandelen (100 x 5 = 500). Maar omdat de hefboom op een KPN-aandeel tien is, beleg je in dit geval met duizend aandelen (100 x 10 = 1.000). Het gaat goed met het telecombedrijf en aan het einde van de dag is het aandeel KPN 5,50 euro waard. Je verkoopt alle aandelen met vijftig cent winst. Normaal gesproken zou je dan vijftig euro verdiend hebben (100 x 0,50 = 50). Je had immers honderd aandelen gekocht. Maar omdat het aandeel KPN een hefboom van tien heeft, en je dus eigenlijk duizend aandelen in bezit had, heb je vijfhonderd euro winst gemaakt (1.000 x 0,50 = 500).

Risico’s

Uiteraard is het tegenovergestelde ook waar: bij een dalende koers, wordt je CFD-product rap minder waard. Je kunt daardoor gemakkelijk je volledig ingelegde vermogen kwijtraken. Contract For Difference is dus een relatief risicovol beleggingsproduct.

Veel beginnende beleggers worden na een tijdje overmoedig. Ze verliezen bijvoorbeeld hun geduld en gaan onnodig grote risico’s nemen. Het rendement dat ze eerder hebben verdiend, raken ze daardoor snel weer kwijt.

stop-loss-cfdHet is daarom verstandig om altijd gebruik te maken van een stop-loss-order (of: ‘sluiten bij verlies’). Dat is een hulpmiddel om een product automatisch te verkopen bij een negatief resultaat. Dit stel je in tijdens het kopen van je CFD-product. Hoeveel verlies wil je maximaal lopen? Het is ook mogelijk om deze ondergrens dynamisch in te stellen (trailing-stop). Als de koers stijgt, stijgt de ondergrens waarop automatisch verkocht wordt mee omhoog.

CFD-brokers

Er zijn meerdere online CFD-brokers. Een bekende en populaire CFD-broker is Plus500. Je betaalt daar geen maandelijkse kosten of hoge kosten per transactie. In plaats daarvan rekent de broker een spread. Daarnaast wordt over de producten die je ’s nachts open laat staan een klein percentage kosten ingehouden. De broker is dus geschikt voor het actief handelen op korte termijn. Bij Plus500 kun je gratis een oefenaccount openen. Vergelijk hier de populairste CFD-brokers.

Risicowaarschuwing: CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen de 65% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Beleggen in CFD’s
3.5 (32 stemmen)