De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Beleggen zonder kennis

Beleggen zonder dat je er verstand van hebt: het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar beleggen zonder kennis is geen illusie. Zelfs een beginnend belegger kan zonder enige kennis van zaken, succesvol beleggen. Dat doe je als volgt.

Laat anderen het werk doen

Waarom zou je zelf beleggen, als je het ook door anderen kunt laten doen? Omdat het heel erg leuk is, zullen enthousiaste beleggers zeggen. Maar sommige mensen houden er nu eenmaal niet van of vinden het te ingewikkeld. Je kunt natuurlijk altijd eerst oefenen met nepgeld, maar als het niets voor jou is: begin er dan ook niet aan. Wil je toch profiteren van een leuk rendement? Laat dan een ander voor je beleggen.

Beleggingsfonds

De meest logische keuze is dan een beleggingsfonds. Jij stort geld, een fondsbeheerder bepaalt welke aandelen er gekocht worden. Daar kleven echter twee grote nadelen aan. Die fondsbeheerder moet betaald worden en dat gebeurt met een deel van jouw winst. Daarnaast is het vaak onduidelijk of die fondsbeheerder wel een goede belegger is.

Indexbeleggen

Deze manier van beleggen lijkt op fondsbeleggen, maar heeft één belangrijk verschil. Bij indexbeleggen is er meestal geen fondsbeheerder. In plaats daarvan beleg je in trackers of ETF’s die de koers van een index volgen. Stijgt de index (bijvoorbeeld de AEX of Dow Jones), dan stijgt de tracker mee.

Het alternatief

Een alternatief is eToro: een combinatie van social media en beleggen. Wie daar voor kiest, kan al zijn aan- en verkopen delen met de rest van de wereld. eToro kan daardoor bijhouden welke beleggers de meeste winst maken. En nu komt het mooiste: jij kunt die beleggers exact kopieëren. (Je kapitaal loopt risico.)

Hoe dat werkt? Eenvoudig: in een overzicht zie je de beste beleggers, inclusief informatie over de grootte van het risico dat ze nemen. Als je een van die beleggers kopieert, wordt een door jou gekozen bedrag gebruikt om exact dezelfde aankopen te doen. Maar wel in verhouding met de hoeveelheid geld die je belegt.

Bijvoorbeeld: Chris koopt voor 100 euro aandelen in Facebook. Zijn totale beleggingsvermogen is 1.000 euro. Chris belegt dus 10% van zijn vermogen in Facebook. Als jij Chris kopieert, wordt met 10% van jouw beleggingsvermogen aandelen in Facebook gekocht. Als je besluit om met slechts 100 euro te beleggen, dan koop je dus voor 10 euro aandelen Facebook.

Probeer eToro hier uit met een gratis demo-account

Risicowaarschuwing: 68% van de particuliere beleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Voordeel

De persoon die je kopieert is een ‘gewone belegger’. Geen fondsbeheerder in een duur pak, die betaald wordt door een groot kantoor. De gebruikers van eToro beleggen met hun eigen geld. Ze zijn zelf dus gebaat bij een zo groot mogelijke winst en willen geen verlies maken. Fondsbeheerder beleggen daarentegen met andermans geld. Een tweede voordeel: je ziet precies hoe de persoon die je gaat kopieëren het de afgelopen tijd gedaan heeft.

Risicowaarschuwing: 68% van de particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze aanbieder. Ga na of je begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of je het hoge risico op verlies van je geld kunt permitteren.

4.8/5 - (10 stemmen)

Vorige

Hoe werkt beleggen op korte termijn?

Volgende

Wat is een broker?

  1. antoinette meijer

    Je kan het ook samen leren van top beleggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com