De gebrekkige of warrige administratie van veel Nederlandse huishoudens zorgt voor grote problemen. Vooral jongvolwassen tot 35 jaar en mensen die digitaal minder vaardig zijn, vergeten hun rekening te betalen en verliezen het overzicht. En dat is lang niet altijd de schuld van de consument, blijkt uit onderzoek van Nibud.

Teveel kanalen

Waar vroeger alle rekeningen op de mat vielen, is het nu gebruikelijk dat een deel per mail komt en voor andere rekeningen eerst ingelogd moet worden op een online omgeving. Slechts 11 procent van de Nederlanders ontvangt alle rekeningen nog op papier. De stroom aan rekeningen is tegenwoordig dus een stuk minder overzichtelijk.

Daarnaast heeft de gemiddelde consument verschillende leningen en lopende afbetalingen op schulden of aankopen. Is er even geen printer in de buurt of zijn de wachtwoorden zoek? Dan blijven de rekeningen onbedoeld liggen, omdat ze op termijn gewoon vergeten worden.

Het gevolg: aanmaningen met hoge kosten. En als die ook via de mail of een website komen, dan begint het hele traject opnieuw en stapelen de kosten zich op. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden geeft aan te worstelen met de financiële administratie.

Overzicht is van groot belang

Het Nibud adviseert daarom een huishoudboekje te gebruiken. Een beter overzicht van de inkomsten en uitgaven kan problemen namelijk voorkomen. Naast dit huishoudboekje is het verstandig om een speciaal e-mailadres aan te maken voor de administratie en in online omgevingen aan te geven dat je een melding wilt ontvangen over nieuwe berichten.

Ook het bewaren van alle fysieke rekeningen in een aparte map kan orde scheppen in de financiële chaos van sommige consumenten. Dat is wenselijk, want met een goed overzicht is het een stuk eenvoudiger om je financiële situatie gezond te houden. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de inkomsten en uitgaven van een huishouden. Wie wil beleggen, investeren of pensioensparen is net zo goed gebaat bij een goede administratie.

Beleggen en investeren begint met administratie

Wie zijn financiële administratie op orde heeft, weet ook precies hoeveel geld hij op een verantwoorde manier kan investeren of beleggen. Dat is doorgaans het vermogen dat op een spaarrekening staat en niet direct nodig is. Je zou het dus niet zeggen, maar succesvol beleggen en investeren begint met een gedegen boekhouding.

Uiteraard is het belangrijk dat je vervolgens kiest voor een verantwoord risicomanagement. Je spreidt dan je kapitaal over verschillende producten, zoals aandelen, valuta of grondstoffen.

Beslissingen op basis van harde cijfers

Ook tijdens het beleggen en investeren is een goede financiële administratie belangrijk. Alleen op die manier kun je nagaan welke beleggingen succesvol zijn of juist minder presteren dan verwacht. Je kunt deze gegevens vervolgens gebruiken bij nieuwe transacties en beslissingen nemen op basis van harde cijfers.

Een goede administratie is dus veel meer dan een noodzakelijk kwaad of interessante statistieken: het helpt je om jouw financiële strategie constant te verbeteren en je kapitaal te vergroten.

Aangezien de financiële administratie van beleggingen en investeringen vaak een stuk complexer is dan een gemiddeld huishoudboekje, laten veel consumenten dat uitbesteden. Een broker of investeringsmaatschappij kan daarbij helpen en je tegelijkertijd voorzien van het juiste advies.

2.6/5 - (20 stemmen)