Bezoek een willekeurige verjaardag en het komt ter sprake: de handel in digitale valuta. En als zelfs oom Willem over zijn Ethereum begint, weet je dat het mainstream is geworden. Dus besluit je om zelf ook cryptovaluta te kopen. Maar hoe moet je dan in vredesnaam beginnen?

Wat zijn digitale valuta?

Bitcoin, Ethereum, Ripple: het zijn allemaal digitale valuta die werken met een blockchain. Dat is een soort openbare database waarin alle transacties in blokjes worden opgeslagen. Elk blokje bevat informatie uit het vorige blokje, zodat er een onkraakbare ketting van informatie ontstaat.

Zo’n blockchain wordt niet op één plek opgeslagen, maar verspreid over een groot netwerk van computers. Dat kan een centrale bank overbodig maken en betalingen veel efficiënter en goedkoper.

Waar koop je digitale valuta?

Digitale valuta koop je op een handelsplatform. Een voorbeeld van zo’n platform is Bitvavo. Daar vind je altijd de actuele koersen van meer dan 150 digitale valuta. Die koop je vervolgens eenvoudig met euro’s via iDeal of een andere betaalmethode. En aangezien het platform een mobiele app heeft, kun je de digitale valuta ook onderweg kopen of verkopen.

Het is belangrijk om een betrouwbaar handelsplatform te kiezen. Bitvavo staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet aan alle relevante wetgeving. Een geruststellende gedachte.

Waarom zijn digitale valuta zo populair?

De populariteit van digitale valuta heeft alles te maken met vraag en aanbod. Als ergens veel vraag naar is, maar weinig aanbod, dan stijgt de prijs. Het aanbod van cryptomunten is beperkt. In tegenstelling tot traditioneel geld, dat wordt bijgedrukt, worden digitale valuta niet oneindig vaak uitgegeven.

Dat gegeven is voor handelaren interessant. Zij kopen digitale valuta in de hoop daar winst mee te maken. De Bitcoin is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een digitale munt die de afgelopen jaren enorm in waarde is gestegen. Maar tegenwoordig zijn meer dan honderd cryptovaluta waarin gehandeld kan worden.

Je kunt je digitale valuta ook offline bewaren, maar dat is een stuk minder praktisch

Niet iedereen koopt digitale valuta om daar mee te handelen. Veel mensen geloven in het principe van een gedecentraliseerde munt. Zij vinden deze manier van betalen transparanter en efficiënter.

Hoe maak je winst met digitale valuta?

Laten we voorop stellen dat de handel in cryptovaluta risicovol is. De waarde van digitale munten kan namelijk sterk fluctueren. Dat is ook meteen waar veel handelen van proberen te profiteren. Door koersschommelingen hopen ze de digitale munten voor een hoger bedrag te verkopen dan de oorspronkelijke aankoopprijs. Het verschil in prijs is dan de koerswinst.

Een minder bekende methode waarop je cryptovaluta winst kunnen opleveren, is het zogenaamde staken. Dat kun je vergelijken met de rente op je spaargeld. In ruil voor het vasthouden van je digitale valuta, ontvang je een procentuele vergoeding op jaarbasis. Steeds meer handelsplatformen bieden staking aan, maar niet alle munten ondersteunen staking en de percentages verschillen.

De actuele koers van de Bitcoin. Bron: Bitvavo

Welke valuta gaan het worden?

Als het goed is, weet je nu waar je digitale valuta kunt verhandelen. En op welke manier je er winst mee kunt maken. Tijd om opzoek te gaan naar de cryptovaluta die bij jou passen. Zodat je oom Willem op de volgende verjaardag kunt vragen of zijn platform wel staking aanbiedt.

5/5 - (1 stemmen)