De zomervakantie staat voor de deur. Hét moment om een goed boek te lezen. Miljardair en boekenliefhebber Bill Gates publiceert elk jaar een lijst met zijn favoriete boeken. Dit jaar komt de Microsoft-oprichter met een zomereditie. De volgende boeken moéten volgens Gates in je reiskoffer.

1. Leonardo da Vinci

“Wat drijft een genie?” vroeg Gates zich af tijdens het samenstellen van de leeslijst. Het antwoord op die vraag vond hij misschien wel in de biografie van Leonardo da Vinci, geschreven door Walter Isaacson. Deze auteur staat bekend om zijn succesvolle boeken over het leven van Steve Jobs en Albert Einstein.

2. Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved

Wat gebeurt er als je leven compleet op zijn kop staat? Kate Bowler schrijft in dit boek hoe ze worstelt met haar geloof, nadat er een vergevorderde vorm van darmkanker bij haar gevonden wordt. Met een flinke portie zelfspot schrijft Bowler over het leren accepteren van je eigen sterfelijkheid.

3. Lincoln in the Bardo

“Dit is een van die fascinerende boeken die je na het lezen meteen wil bespreken met je vrienden”, schrijft Gates. Het boek Lincoln in the Bardo van George Saunders brengt fictie en werkelijkheid samen. Het zette de oprichter van Microsoft aan het denken over het leven van Abraham Lincoln.

4. Origin Story: A Big History of Everything

Waar komen we vandaan en wat is ons doel op aarde? Dit boek van David Christian vertelt het complexe verhaal van ons universum. Van de big bang tot onze huidige samenleving. Gates: “Na dit boek heb je meer waardering voor de mensheid in het universum.”

5. Factfulness

Het gaat veel beter met de wereld dan we denken, is de boodschap van Hans Rosling. Het boek Factfulness is volgens Bill Gates “een van de belangrijkste boeken die ik ooit heb gelezen”. De Zweedse statisticus is vorig jaar overleden. Gates: “Ik heb Hans helaas nooit kunnen vertellen hoeveel ik van zijn boek hield. We zouden een betere wereld hebben als miljoenen mensen zijn boek zouden lezen.”

Bill Gates ligt zijn keuze toe in de volgende video:

Meer boekentips

De boeken van Gates gaan over complexe vraagstukken, maar niet specifiek over beleggen of ondernemerschap. Benieuwd naar de beste beleggingsboeken? Bekijk dan het overzicht dat wij vorig jaar samenstelde.

2.2/5 - (17 stemmen)