De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Bedrijven met hoog dividend: kopen of niet?

Beursgenoteerde bedrijven keren vaak dividend uit aan hun aandeelhouders. De hoogte daarvan mogen ze zelf betalen. Veel beleggers vragen zich af of het zinvol is om te beleggen in bedrijven met een hoog dividend. Wij geven antwoord!

Het antwoord op de vraag hangt in grote mate af van je beleggingsstrategie. Ga je voor de lange of korte termijn? Houd je van vluchtig, dan kies je waarschijnlijk eerder voor bedrijven die geen of weinig dividend uitkeren. Die groeien namelijk sneller, omdat ze hun winst niet uitkeren, maar weer in het bedrijf pompen. Het verrast je vast niet dat deze snelgroeiende bedrijven vaak ook wat meer risico met zich meebrengen. Ze zien kansen, maar begeven zich vaak op onbekend terrein.

Meer dividend, minder risico

Bedrijven die een hoger dividend uitkeren, bieden vaak iets meer zekerheid. Ze groeien misschien niet knetterhard, maar weten hoe ze hun aandeelhouders tevreden houden. Bovendien hebben ze een jarenlange reputatie en presteren ze op de lange termijn prima. Deze aandelen ga je niet vluchtig verhandelen, maar houd je jarenlang in je portefeuille.

Toch kan een té hoog dividend ook een slecht teken zijn. Een dividendrendement van meer dan 10 procent zou een waarschuwing moeten zijn. Grote kans dat je te maken hebt met een risicovol aandeel dat kopers probeert te lokken.

Uiteindelijk kun je aan het dividend alleen dus niet zien of het aandeel een goede investering is. Evenmin bewijst het of je te maken hebt met een nieuw bedrijf dat in rap tempo groeit. De koers-winstverhouding is daarvoor een stuk betrouwbaarder.

Waarde-aandelen

Steeds meer mensen zijn de laatste jaren gaan beleggen. Met spaarrentes die steeds verder zakken, zelfs het nulpunt bereiken, lijkt beleggen een lucratief alternatief. Hoewel beleggen altijd risicovol is, kun je dat risico flink beperken door de juiste keuzes te maken. Om die reden kiezen veel lange termijn-beleggers voor aandelen met een hoog dividend en een lage koers-winstverhouding. Deze aandelen worden ook wel waarde-aandelen genoemd.

Amerikaanse aandelen zijn beter

Sommige beleggers zweren bij Amerikaanse aandelen met een hoog rendement. In de Verenigde Staten is het dividend-klimaat voor beleggers namelijk zeer gunstig.

Bedrijven doen daar hun best om een hoog dividend uit te keren. Een verlaging komt zelden voor en wordt in elk geval altijd geprobeerd te voorkomen.

Beter worden in beleggen

Het is niet aan te raden om zonder kennis te gaan starten met beleggen. Om echt voordeel te behalen op de beurs is ervaring en kennis nodig. Open een account om met nepgeld te oefenen en download ons gratis e-book.

3.1/5 - (15 stemmen)

Vorige

Waarde- of groeiaandelen: wat is belangrijker?

Volgende

Dirk Scheringa stort zich op cryptogeld en Twitter gaat los

 1. Marcel

  Met de huidige spaarrente van max. 0,35 %, een inflatie van ruim 1 % en een forfaitaire rendementsheffing van 1.2% kies ik voor aandelen met een behoorlijk dividendrendement.
  Na een periode van 10 jaar met stijgende koersen niet altijd van harte maar:
  TINA = There is no alternative.
  Ik zoek het dicht bij huis en kies voor aan de AEX, AMX, AScX en Lokale Markt genoteerde aandelen.

 2. Julius Krechting

  Interessante blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com