De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Waarde- of groeiaandelen: wat is belangrijker?

In de beleggingswereld komen twee belangrijke termen regelmatig terug: waarde en groei. Het is belangrijk om de verschillen van deze termen te kennen. Want kies je voor waarde- of groeiaandelen? Een vraag die veel startende beleggers bezighoudt.

Groeiaandelen

Groeiaandelen hebben twee belangrijke kenmerken. Je kunt ze herkennen aan een laag dividend en een hoge koers-winstverhouding. Het zijn vaak de aandelen van relatief jonge ondernemingen.

Bij groeiaandelen blijven de winsten voor het grootste deel binnen de onderneming, waardoor het dividend laag is. In de meeste gevallen wordt de winst namelijk weer ge├»nvesteerd. Beleggers verwachten van deze groeiaandelen een snelle winst- en omzetstijging. Bekende groeiaandelen zijn die van tech-ondernemingen, zoals cloud-bedrijven.

Waarde-aandelen

Waarde-aandelen zijn eigenlijk het tegenovergestelde van groeiaandelen. Het dividend is een stuk hoger en de koers-winstverhouding iets lager. Bij waarde-aandelen heb je vaak te maken met bedrijven met een gelijkmatige en langzame winststijging. De waardering door de markt ligt hierdoor lager dan die van de groeiaandelen, maar dat geldt ook voor het risico. Waarde-aandelen worden namelijk uitgegeven door bedrijven die al jaren bestaan en goede reputatie hebben opgebouwd.

Twee verschillende beleggingsstijlen

Veel startende beleggers zijn zich niet bewust van de verschillen tussen waarde-aandelen en groeiaandelen. Toch zijn er wel degelijk belangrijke verschillen waar je goed rekening mee moet houden. De verschillende soorten aandelen passen namelijk bij twee verschillende beleggingsstijlen.

Advies van professionals

Groeiaandelen zijn vooral populair bij korte termijn-beleggers. Een waarde-aandeel geniet de voorkeur van een lange termijn-belegger.

Dat heeft alles te maken met het verschil in risico en toekomstperspectief. Groeiaandelen kunnen relatief snel in waarde stijgen, waardoor actieve beleggers de aandelen bij een hogere koers met winst kunnen verkopen. Waarde-aandelen stijgen minder hard in waarde, maar keren daarentegen een mooi dividend uit. En na tien of twintig jaar is die kleine jaarlijkse groei ineens toch best groot.

Oefenen met beleggen

Het is niet nodig om direct in het diepe te springen op de beurs. Je kunt beginnen wanneer jij wilt. Zorg er dus voor dat je het beleggen goed in de vingers krijgt voordat je daadwerkelijk begint. Je kunt oefenen met nepgeld om te proeven van het beleggen zonder risico te lopen.

3.8/5 - (10 stemmen)

Vorige

Wat is de koers-winstverhouding?

Volgende

Bedrijven met hoog dividend: kopen of niet?

  1. Vanvaerenbergh Marc

    Zeer leerzaam !!!!

  2. Angeline Vismale

    ik ben aan het kijken waar ik kan beleggen ben er reuze geinteresseerd in maar ik.moet ook meteen zeggen dat ik.er niet de hele dag achter kan zitten en dat weer houd me om te beleggen ben veel.weg voor me werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com