Wie brokers vergelijkt, let natuurlijk ook op de kosten. En dan is de kans groot dat de term spread voorbij komt. De spread bepaalt hoeveel transactiekosten je betaalt. In dit artikel leggen we uit hoe een spread werkt.

Winst voor de broker

De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. In theorie zou dat bedrag gelijk moeten zijn. Toch is dat bij veel brokers niet het geval. De broker maakt dan gebruik van een spread. De prijs om een aandeel te kopen is dan iets hoger dan de prijs waarop je datzelfde aandeel kunt verkopen. Het prijsverschil is de winst voor de broker.

Actieve beleggers

Brokers die een spread hanteren, zijn vaak gericht op actieve beleggers. Zij willen een aandeel namelijk erg snel weer verhandelen. Een vaste prijs per transactie is dan ongunstig, omdat die doorgaans een stuk hoger liggen.

Hanteert je broker een spread, dan staat de waarde van je aandeel na de aankoop direct in de min. Dat komt door de spread. Je begint namelijk meteen met een (kleine) achterstand. Daardoor is het erg overzichtelijk wanneer een transactie winstgevend is.

Voorbeeld

Stel: de prijs om een aandeel te kopen is 10,00 euro. Verkopen (short gaan) kan voor 9,99 euro. Het verschil is 1 eurocent. Dat is tevens de spread. Als je tien aandelen koopt, betaal je dus 10 cent aan transactiekosten.

Wie bepaalt de spread?

Uiteindelijk bepalen brokers zelf de spread die zij hanteren. Vaak gebeurt dat automatisch, met een dynamische spread. De vraag en aanbod van een aandeel bepaalt dan de hoogte van de spread. Over het algemeen betekent dat: hoe populairder het aandeel, hoe lager de spread. Een broker profiteert dan van het grote aantal transacties.

3.9/5 - (51 stemmen)