Sparen, beleggen of… koopzegels?

sparen-beleggen-koopzegelsWie zijn geld wil laten groeien, moet dat niet op een spaarrekening zetten. Door de lage rente wordt je spaargeld alleen maar mínder waard. Beleggen levert meestal een hoger rendement op, maar is niet zonder risico. Voor iedereen die niet wil kiezen tussen sparen of beleggen: neem koopzegels van Albert Heijn!

Interessant rendement

Nee, wij hebben geen aandelen in Ahold. En we krijgen ook geen geld voor het schrijven van dit artikel. Koopzegels zijn gewoon een goede investering. Een vol zegelboekje levert je namelijk een rendement op van 6 procent!

Het principe van de Albert Heijn-koopzegels is simpel. Bij elke euro aan boodschappen, kun je een koopzegel kopen voor 10 eurocent. Een vol boekje bestaat uit 490 zegeltjes. Toch betaalt Albert Heijn je voor een vol boekje geen 49 euro, maar 52 euro. Drie euro rendement dus. Dat lijkt weinig, maar is omgerekend 6 procent rente.

‘Spaart u ook zegeltjes?’

Misschien ligt het aan ons, maar wij kennen geen enkele bank die 6 procent spaarrente geeft. Dat percentage is zelfs vergelijkbaar met het rendement van een gemiddeld beleggingsfonds. Bovendien kent het sparen van koopzegels weinig risico. De kans dat Albert Heijn binnenkort failliet gaat, is behoorlijk klein.

koopzegelDe volgende keer dat de kassière vraagt of u koopzegels spaart, is het dus niet zo’n gek idee om ja te antwoorden. Helemaal als je bedenkt dat een spaarrente of rendement op jaarbasis is. En een zegelboekje heeft een gemiddeld huishouden al binnen een paar maanden vol.

Nadelen

Eerlijk is eerlijk: er kleven ook nadelen aan de koopzegels. Dat kleven bijvoorbeeld. Het likken en plakken van alle zegeltjes kost tijd. Bovendien kun je de zegels kwijtraken. En pas na flink wat boodschappen worden de bedragen interessant. In absolute aantallen levert een vol boekje namelijk maar 3 euro op.

En waarom Albert Heijn zo’n hoog rendement geeft? Waarschijnlijk omdat de koopzegels al jaren oud zijn en de spaarrentes toen een stuk hoger lager dan nu. Maar de supermarkt hoopt natuurlijk vooral dat jij je boodschappen in hún winkelmandje legt.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het uitkiezen van een cursus beleggen!

Sparen, beleggen of… koopzegels?
4.6 (11 stemmen)

18 Replies to “Sparen, beleggen of… koopzegels?”

 1. Bij PLUS is het rendement nog hoger…voor 4 euro zegels is volle kaart, levert 6 euro contant op….

 2. Zeg er ook even bij dat AH by far de duurste supermarkt is dus netto schiet je er geen druk mee op, ga naar de lidl en haal je geld van de bank, geen risico en je heb goedkope boodschappen.

 3. Waar winkelketens met spaarzegels ook stiekem op gokken is dat klanten hun gekochte spaarzegel(s)(boekjes) nooit inleveren. Reden: overlijden, verhuizen, brand etc etc. Dat is dan pure winst. Hoeveel geld hier mee is gemoeid is geheim maar het is wel gratis werkkapitaal

 4. Bij de kassa worden ze niet meer aangeboden. Je moet er om vragen. Volgens klantenservice mogen ze niet meer spontaan aanbieden, maar wel verkopen dus als je er om vraagt.

 5. Ik zie er maar 1 nadeel in en dat is het onjuist aantal zegels ontvangen. Ik spaar al jaren en hoe vaak ik zegels tekort kom..het is ongemakkelijk om met een kar boodschappen eerst de zegels na te tellen. Het gemis weegt niet op tegen de €3,- winst. Ik zit er bovenop want het zijn immers mijn zegels waar ik voor betaald heb maar het gaat bij onze AH vaker mis dan goed.

  • Is misschien handig om eens een opmerking/klacht bij de service balie te doen. Als de werknemers er niet op gewezen worden, weten ze immers niet wat ze fout doen..
   En altijd natellen voordat je de winkel verlaat. Je terug gegeven losgeld tel je ook toch?

   • Niet alleen handig maar doe ik ook. Vele malen zelfs aangegeven maar verder dan een excuus komt het niet. Wel opvallend dat het nooit bij de vaste krachten voortkomt (die er al jaren werken). Zou hoe dan ook vernieuwing op zich kunnen gebruiken bijvoorbeeld zegels sparen gekoppeld aan de bonuskaart. Digitaal een gemakkelijk overzicht en kan het ook niet fout gaan. Optie AH??

 6. In de vergelijking met spaarrekeningen moet je jaarpercentages vergelijken. En dan blijkt het rendement op AH koopzegels waanzinnig hoog: bij €490 besteding per maand is het meer dan 72%. Het hoogste spaarrekening% is momenteel 0,7%. Zegelsparen levert dus meer dan 100 keer zoveel op als spaarrekening. En hoe meer je maandelijks besteedt, hoe hoger je koopzegelrendement!
  Berekening:
  Zet €49 apart in je koopzegelpotje=ingelegd vermogen. Dat potje besteed je aan de koopzegels. Na een maand is het op, je levert je boekje in en stort je inleg terug in het potje. De €3 rendement stort je bv op een spaarrekening: 6,12% in 1 maand. Met hetzelfde potje doe je dat een jaar lang. Je verdient op dat ene bedrag van €49 op jaarbasis dus 12x€3=€36=12×6,12%=73,4% rente.

 7. 6% blijft natuurlijk 6%. Als dat verhaal waar was, zou ik elke dag voor € 49 boodschappen doen. Het redement zou dan oplopen tot de geweldige resultaat 365×6,12%=… nou ja, reken zelf maar uit…

  • Wij plakken maandelijks plm 1,5 boekje vol, dus ons rendement op €49 is per maand €4,50=€54 per jaar. Ruim boven 100% rente dus. En als Plus (dacht ik) je supermarkt is haal je nog veel meer.

Laat een reactie achter