De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Sparen, beleggen of… koopzegels?

Wie zijn geld wil laten groeien, moet dat niet op een spaarrekening zetten. Door de lage rente wordt je spaargeld alleen maar mínder waard. Beleggen levert meestal een hoger rendement op, maar is niet zonder risico. Voor iedereen die niet wil kiezen tussen sparen of beleggen: neem koopzegels van Albert Heijn!

Interessant rendement

Nee, wij hebben geen aandelen in Ahold. En we krijgen ook geen geld voor het schrijven van dit artikel. Koopzegels zijn gewoon een goede investering. Een vol zegelboekje levert je namelijk een rendement op van 6 procent!

Het principe van de Albert Heijn-koopzegels is simpel. Bij elke euro aan boodschappen, kun je een koopzegel kopen voor 10 eurocent. Een vol boekje bestaat uit 490 zegeltjes. Toch betaalt Albert Heijn je voor een vol boekje geen 49 euro, maar 52 euro. Drie euro rendement dus. Dat lijkt weinig, maar is omgerekend 6 procent rente.

‘Spaart u ook zegeltjes?’

Misschien ligt het aan ons, maar wij kennen geen enkele bank die 6 procent spaarrente geeft. Dat percentage is zelfs vergelijkbaar met het rendement van een gemiddeld beleggingsfonds. Bovendien kent het sparen van koopzegels weinig risico. De kans dat Albert Heijn binnenkort failliet gaat, is behoorlijk klein.

koopzegel

De volgende keer dat de kassière vraagt of u koopzegels spaart, is het dus niet zo’n gek idee om ja te antwoorden. Helemaal als je bedenkt dat een spaarrente of rendement op jaarbasis is. En een zegelboekje heeft een gemiddeld huishouden al binnen een paar maanden vol.

Nadelen

Eerlijk is eerlijk: er kleven ook nadelen aan de koopzegels. Dat kleven bijvoorbeeld. Het likken en plakken van alle zegeltjes kost tijd. Bovendien kun je de zegels kwijtraken. En pas na flink wat boodschappen worden de bedragen interessant. In absolute aantallen levert een vol boekje namelijk maar 3 euro op.

En waarom Albert Heijn zo’n hoog rendement geeft? Waarschijnlijk omdat de koopzegels al jaren oud zijn en de spaarrentes toen een stuk hoger lager dan nu. Maar de supermarkt hoopt natuurlijk vooral dat jij je boodschappen in hún winkelmandje legt.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het uitkiezen van een cursus beleggen!

4.4/5 - (18 stemmen)

Vorige

Beleggingsfonds: 5 voordelen

Volgende

Wat is een spread?

24 Reacties

 1. A. aafjes

  Bij PLUS is het rendement nog hoger…voor 4 euro zegels is volle kaart, levert 6 euro contant op….

 2. Joost

  Zeg er ook even bij dat AH by far de duurste supermarkt is dus netto schiet je er geen druk mee op, ga naar de lidl en haal je geld van de bank, geen risico en je heb goedkope boodschappen.

 3. liekele helmus

  Waar winkelketens met spaarzegels ook stiekem op gokken is dat klanten hun gekochte spaarzegel(s)(boekjes) nooit inleveren. Reden: overlijden, verhuizen, brand etc etc. Dat is dan pure winst. Hoeveel geld hier mee is gemoeid is geheim maar het is wel gratis werkkapitaal

  • van der graaf

   het blijven commercieele bedrijven. dat is niet strafbaar

  • Herman Elderson

   Heb je bewijzen voor deze aantijging of roep je maar wat (na).

 4. van der graaf

  6%rente krijg je nergens meer. en AH is al lang de duurste niet meer

 5. Jan

  Bij de kassa worden ze niet meer aangeboden. Je moet er om vragen. Volgens klantenservice mogen ze niet meer spontaan aanbieden, maar wel verkopen dus als je er om vraagt.

 6. Debora

  Ik zie er maar 1 nadeel in en dat is het onjuist aantal zegels ontvangen. Ik spaar al jaren en hoe vaak ik zegels tekort kom..het is ongemakkelijk om met een kar boodschappen eerst de zegels na te tellen. Het gemis weegt niet op tegen de €3,- winst. Ik zit er bovenop want het zijn immers mijn zegels waar ik voor betaald heb maar het gaat bij onze AH vaker mis dan goed.

  • AH

   Is misschien handig om eens een opmerking/klacht bij de service balie te doen. Als de werknemers er niet op gewezen worden, weten ze immers niet wat ze fout doen..
   En altijd natellen voordat je de winkel verlaat. Je terug gegeven losgeld tel je ook toch?

   • Debora

    Niet alleen handig maar doe ik ook. Vele malen zelfs aangegeven maar verder dan een excuus komt het niet. Wel opvallend dat het nooit bij de vaste krachten voortkomt (die er al jaren werken). Zou hoe dan ook vernieuwing op zich kunnen gebruiken bijvoorbeeld zegels sparen gekoppeld aan de bonuskaart. Digitaal een gemakkelijk overzicht en kan het ook niet fout gaan. Optie AH??

 7. Gea Wiersma

  Mijn hele leven koop ik al bij AH, en mijn Motto is allevwaar naar zijn geld!’

 8. Herman Elderson

  In de vergelijking met spaarrekeningen moet je jaarpercentages vergelijken. En dan blijkt het rendement op AH koopzegels waanzinnig hoog: bij €490 besteding per maand is het meer dan 72%. Het hoogste spaarrekening% is momenteel 0,7%. Zegelsparen levert dus meer dan 100 keer zoveel op als spaarrekening. En hoe meer je maandelijks besteedt, hoe hoger je koopzegelrendement!
  Berekening:
  Zet €49 apart in je koopzegelpotje=ingelegd vermogen. Dat potje besteed je aan de koopzegels. Na een maand is het op, je levert je boekje in en stort je inleg terug in het potje. De €3 rendement stort je bv op een spaarrekening: 6,12% in 1 maand. Met hetzelfde potje doe je dat een jaar lang. Je verdient op dat ene bedrag van €49 op jaarbasis dus 12x€3=€36=12×6,12%=73,4% rente.

 9. sommer

  6% blijft natuurlijk 6%. Als dat verhaal waar was, zou ik elke dag voor € 49 boodschappen doen. Het redement zou dan oplopen tot de geweldige resultaat 365×6,12%=… nou ja, reken zelf maar uit…

  • Herman Elderson

   Wij plakken maandelijks plm 1,5 boekje vol, dus ons rendement op €49 is per maand €4,50=€54 per jaar. Ruim boven 100% rente dus. En als Plus (dacht ik) je supermarkt is haal je nog veel meer.

 10. sommer

  ‘het’ resultaat moet het natuurlijk zijn.

 11. Eva

  Bij onze Albert Heijn moet iedere kassabon gedubbelchecked worden. Of er is een bonus niet verrekend, of een 35% korting niet, of er is een artikel dubbel afgerekend, of er was er eentje fout geprijsd… Na het afrekenen begint het boodschappen doen pas! 🙁

 12. Herman Elderson

  Omdat we zelfscannen is er geen probleem bij de kassa. De bonussen worden perfect verwerkt, en ook de 35% kassakortingen en persoonlijke bonussen gaan prima.
  Na het afrekenen bij de zelfscankassa gaan we naar de servicebalie voor de koopzegels. Gaat bij onze vaste AH perfect, ik tel ze thuis altijd na (dwz ik trek de zegelnummers van elkaar af+staartje voor en achter) vóór het plakken en het klopt *altijd*.

  Maar: ik ging 1 keer naar een ander filiaal, en daar had ik er 5 te weinig. 3x teruggeweest (ruim meer dan 2 kwartjes benzine), en de dames bleven halsstarrig weigeren.
  Uitgebreid mijn beklag gedaan bij AH klantenservice op Twitter, die betreffende filiaalhouder direct op de vingers heeft getikt. Filiaalhouder belde me, uiteraard was het niet zijn beleid blabla, excuses en ik kon de zegels alsnog bij mijn eigen filiaal ophalen.

  Dus inderdaad: je moet boffen met je AH-winkel, maar als het misgaat ook niet aarzelen buitenom te gaan. De filiaalhouder is echt niet blij als hij vanuit AH wordt aangesproken.

 13. Niek

  Rekenen is nooit je sterkste vak geweest of wel?

  Het rendement per boekje is 6%. Of je nou 1 boekje of 25 boekjes spaart, dan is het rendement over die 25 boekjes nog steeds 6%.

  de rekensom:

  (3:49)x100% = 6,12%

  of bij 25 boekjes ….

  ((25×3):(25×49))x100% = 6,12 %

  Wat je niet meeneemt in je berekening is dat de Appie zo’n 10% duurder is als ‘goedkope’ supermarkten. Dus netto draai je 4% verlies.

  • Herman Elderson

   Hoeveel kapitaal heb je nodig om die 26 boekjes vol te krijgen? €49, meer niet. Zodra het boekje vol zit lever je het in, krijgt je kapitaal terug plus de rente.

   Na 26 boekjes heb je op €49 dan 26x€3=€78 rente ontvangen, = 159,1836734693878%.
   Als je daar een jaar over gedaan hebt 1 boekje per 2 weken) is dat bijna 400x zoveel als de 0,4% die je op internet spaarrekeningen vangt.
   En dan keert het zegelboekje ook nog eens tweewekelijks rente uit.

 14. carla

  ?? Kan jij wel rekenen ? In ÉÉN boekje moet je 490 zegels van 0,10 plakken om het vol te krijgen = 49,-. Toch ?
  Dus om 26 boekjes vol te krijgen heb je daar 26 x 490 = 12740 zegeltjes van 0,10 voor nodig = €1274. Toch ?
  En daar krijg je dan 26 x 52 = €1352 voor terug, dus dat is 1352: 1274 = 1,0612244, is 0612244 x 100% extra = 6, 12244 % . Toch ?
  Dus of je nou 1 boekje tegelijk inlevert (52:49) of 8 boekjes (416:392) of 15 boekjes (780:735) of 21 boekjes (1092:1029), je BLIJFT op die 1,061224489 uitkomen = nog steeds 6,12% extra ! Je vergeet dat je inleg steeds meer wordt.
  Bovendien blijven het klantenbinders. Ik ga alleen nog naar AH om te kijken of er afgeprijsde (bonus)artikelen zijn, voor de rest doe ik m’n boodschappen bij de goedkoopste, Aldi, Lidl of Hoogvliet.

 15. Erik

  De meeste reacties laten zien dat rekenen met percentages ingewikkeld blijft. Wanneer je in één maand een zegelboekje volmaakt, heb je in één maand €3 verdiend op een inleg van €49.
  Dat is een rentepercentage van ongeveer 6% per maand en dat is op jaarbasis bij enkelvoudige interest ruim 70%.
  Het is alleen onvergelijkbaar met andere spaarvormen, want het is onmogelijk ineens € 5.000 in te leggen. Het is nl gekoppeld aan je uitgaven aan boodschappen ipv aan het bedrag wat je zou willen beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com