De Aziatische aandelenbeurzen doen het momenteel uitzonderlijk slecht. Sinds de financiële crisis liepen de verliezen nog nooit zó hoog op als nu in Azië. De oorzaak: een crash van de aandelenbeurs in China. 

Handel stopgezet

De handel in aandelen van zo’n 1.200 beursgenoteerde bedrijven is stopgezet. Dat komt neer op zo’n 45 procent van alle beursnoteringen in China. De fondsen waar nog wel in gehandeld mag worden, bijven gestaag in waarde dalen. Inmiddels is er zelfs een maximaal toegestaan dalingslimiet van 10 procent. Is dat percentage bereikt, dan wordt de handel in die aandelen bevroren.

3 biljoen euro verloren gegaan

De Chinese aandelenbeurzen dalen al een tijdje. Sinds juni zijn de belangrijkste indexen zo’n 30 procent gedaald in waarde. In totaal is er daarmee omgerekend bijna 3 biljoen euro aan beurswaarde verloren gegaan.

Oorzaak beurscrash

Wat precies de oorzaak is van de beurscrash, is onduidelijk. Experts wijzen vooral op de enorme groei die de koersen dit jaar maakten. Deze enorme groei is vooral toe te schrijven aan het grote aantal nieuwe particuliere beleggers. Alleen al in mei werden er 12 miljoen nieuwe beleggingsaccounts geopend, schrijft de Financial Times. Veel van deze beleggers zouden de middelbare school niet eens hebben afgemaakt.

Geen nieuwe beursgangen

De Chinese overheid probeert van alles om de dalingen te stoppen. Zo is er een stop gezet op nieuwe beursgangen. Geld dat anders naar nieuwe aandelen zou gaan, zal dan gestoken worden in noodlijdende aandelen. Daarnaast brengen de staatsmedia niets anders dan positieve berichtgeving, in de hoop het tij te keren.

4.8/5 - (10 stemmen)