Steeds meer bedrijven werken in de cloud. Data wordt dan niet meer opgeslagen op één vaste plek, maar is overal ter wereld beschikbaar. De cloud helpt ondernemingen om sneller te kunnen groeien: updates worden rapper uitgerold, IT-onderhoud is goedkoper en werknemers kunnen altijd bij hun bestanden.

Momenteel werkt ongeveer 1 op de 4 bedrijven al geheel of gedeeltelijk in de cloud, schatten analisten in. Naar verwachting zal dat aantal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat roept de vraag op: is het interessant om te beleggen in cloud-aanbieders?

Intressante cloud-bedrijven

Wij zijn met name geïnteresseerd in 4 grote aanbieders van cloud-diensten. Deze aanbieders zijn in staat om op grote schaal de IT van bedrijven te verhuizen naar de cloud. Als je overweegt om te beleggen in cloud-aanbieders, dan raden we je aan om de volgende bedrijven dus eens onder de loep te nemen: Alibaba, Alphabet, Microsoft en Amazon. Hieronder vind je meer informatie over deze bedrijven, van klein naar groot.

1. Alibaba

Het Chinese bedrijf laat AliCloud gestaag doorgroeien. In 2015 was er sprake van een marktaandeel van 31 procent in China en in 2016 ligt dit marktaandeel precies 10 procent hoger. Een flinke groei, als je het ons vraagt. De sterke positie lijkt voorlopig niet in gevaar, dankzij kostenvoordelen en immateriële activa (denk aan naamsbekendheid en investeringen in research).

2. Alphabet

We hebben het hier over het moederbedrijf van het Google Cloud Platform. Laten we eerlijk zijn, alles waar de naam Google in voorkomt lijkt in goud te veranderen. Op technisch vlak wordt het platform nu al gezien als ‘the best of the best‘ en dit voorspelt veel goed voor de toekomst. De groeiverwachtingen voor dit cloud-platform zien er dan ook veelbelovend uit.

3. Microsoft

Het Azure-platform maakt Microsoft de op één-na-grootste cloud-aanbieder. Wereldwijd worden er veel verschillende diensten aangeboden via dit platform. Microsoft heeft bovendien al een behoorlijk bestand aan zakenrelaties, met name dankzij de producten Windows en Microsoft Office. Dat helpt het bedrijf aanzienlijk om ook in de cloud-markt te groeien.

4. Amazon

Amazon is al jaren actief op het gebied van cloud-diensten en kan de populariteit van de online dienst gebruiken om door te groeien. Marktleider Amazon biedt Amazon Web Services succesvol aan. Analisten verwachten dat de omzet jaarlijks zo’n 30 procent zal groeien. Zeker een bedrijf om in de gaten te houden dus!

Geen advies

Voor de duidelijkheid: deze bedrijven zijn momenteel de belangrijkste spelers in de cloud-markt. Wij adviseren dus niet dat deze bedrijven goede beleggingen zijn. Wij kunnen én mogen geen beleggingsadvies geven.

Eerst even oefenen?

Je stapt niet zomaar de beleggingswereld in. Het is verstandig om eerst te oefenen met nepgeld. Zo kun je volledig risicoloos starten met beleggen om je klaar te stomen voor het echte werk.

4.5/5 - (8 stemmen)