Een jonge bevolking, lage lonen en steeds stabieler bestuur. Vietnam zou zomaar eens the next big thing voor beleggers kunnen worden. Dat denkt John Newlands, hoofd research bij een groot Brits investeringsbedrijf.

Beleggers zijn altijd opzoek naar relatief onbekende markten die al jaren goed presteren. Denk aan economisch opkomende landen zoals Braziliƫ en India of de internetaandelen. Newlands schrijft in een column dat Vietnam de volgende grote kans gaat worden voor beleggers.

En dat heeft niets te maken met de prachtige stranden die Vietnam rijk is. Met name de jonge bevolking, (nu nog) lage lonen en relatief stabiele regering maken het land interessant. “Vietnam probeert zijn communistische verleden achter zich te laten en maakt grote economische groei door”, merkt Newlands op.

Beste groeicijfers ter wereld

Vietnam heeft zo’n 95 miljoen inwoners en voor 54 miljoen werknemers geldt een lager loon dan in China. Volgens de Newlands zijn de economische groeicijfers de beste ter wereld: 6,5 procent in 2016 en een verwachte 6,2 procent dit jaar.

Bovendien is de dong, de Vietnamese munteenheid, ten opzichte van de Amerikaanse dollar al een tijd stabiel.

Steeds meer buitenlandse investeerders lijken Vietnam te ontdekken. Dat is goed zichtbaar in de export: 70 procent van de export gebeurt door buitenlandse bedrijven. Met name Samsung exporteert veel vanuit Vietnam.

4.7/5 - (7 stemmen)