De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Mogelijk reclameverbod voor schadelijke beleggingsproducten

Een reclameverbod moet Nederlandse consumenten beschermen tegen ‘schadelijke beleggingsproducten’. Minister Dijsselbloem van Financiën gaat samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan de slag met de voorbereidingen van dat verbod. 

“Wij vinden het van groot belang dat er een reclameverbod komt voor binaire opties en andere schadelijke beleggingsproducten”, zegt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven. Met dat laatste begrip doelt de AFM ook op de hefboomwerking van CFD’s.

De AFM waarschuwt al langer voor binaire opties. Dat zijn financiële producten waarbij slechts 2 uitkomsten mogelijk zijn: een winstpercentage of verlies van de volledige inzet. Aanbieders van binaire opties beloven vaak grote winsten, maar in de praktijk blijkt het vrijwel onmogelijk om op lange termijn winst te maken, stelt de AFM.

In 2015 waarschuwde de financiële waakhond ook voor CFD’s: beleggingsproducten met een hefboom. De AFM vindt dat consumenten relatief veel risico lopen bij deze beleggingsproducten. Bovendien zouden aanbieders onvoldoende waarschuwen voor de risico’s van CFD-roducten.

Onze reactie

Deze website profiteert ook van inkomsten uit advertenties van CFD-brokers. Vanzelfsprekend zijn wij niet blij met een eventueel reclameverbod op CFD’s. Via dit artikel willen we onze mening graag toelichten.

Wij delen het standpunt van de AFM over binaire opties. Ook wij zijn van mening dat deze producten weinig met beleggen te maken hebben. De werking van binaire opties lijkt wat ons betreft nog het meest op een roulettetafel in het casino.

Dat kun je absoluut niet zeggen over CFD’s. Dat zijn wat ons betreft volwaardige beleggingsproducten. Het voornaamste bezwaar dat de AFM aankaart, is de risicovolle hefboomfunctie. Opvallend is dat turbo’s en sprinters, die al jarenlang verkocht worden door vrijwel alle grote brokers, ook met een hefboom werken.

Alle CFD-brokers die op onze website adverteren, zijn transparant over de hefboomwerking en waarschuwen voor de mogelijke risico’s van het aangeboden product. Deze brokers beloven geen gouden bergen, maar bieden een stabiel handelsplatform aan voor actieve beleggers.

De AFM dringt CFD-brokers aan om consumenten te helpen met het beperken van verliezen. Op haar website schrijft de waakhond: “Dit kan bijvoorbeeld doordat aanbieders bepaalde ordertypes zoals een gegarandeerde stop-loss order aanbieden of contractueel een restschuld uitsluiten.” Alle brokers die op deze website adverteren bieden de mogelijkheid om een gegarandeerde stop-loss order te plaatsen en zorgen dat beleggers niet met een restschuld blijven zitten.

Wij vermoeden dat een mogelijk reclameverbod deels ontstaan is door misleidende advertenties van minder serieuze CFD-brokers. De afgelopen tijd heeft een bekende Nederlandse aanbieder veelvuldig geadverteerd op radio en televisie. In deze advertenties werd beleggen vergeleken met een vermakelijk spelletje op je smartphone. Wij vinden dat daarmee een verkeerd beeld wordt geschetst en de risico’s onderbelicht blijven. Wij betreuren deze manier van adverteren en hebben de desbetreffende broker om die reden niet laten adverteren op onze website.

3.8/5 - (12 stemmen)

Vorige

Indexbeleggen voor beginners

Volgende

Eerste Nederlandse spaarrente naar nulpunt

  1. Niel

    Interessant artikel. In belgie is dit onlangs ook ingevoerd een verbod op cfd met hefboom en binaire opties voor particuliere beleggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com