“Hoe lang mag ik een aandeel vasthouden?” Die vraag werd ons onlangs gesteld. Het antwoord lijkt in eerste instantie simpel: zo lang als je zelf wil. Of dat ook slim is, hangt af van het soort belegger dat je bent.

In theorie kun je een aandeel je leven lang vasthouden. De oorspronkelijke gedachte achter beleggen is namelijk: ik koop een stukje van dit bedrijf, omdat ik verwacht dat het bedrijf in de toekomst meer waard wordt. Je verkoopt het aandeel op je oude dag dan niet alleen met winst, maar ontvangt ook jaarlijks een leuk dividend.

Korte of lange termijn

Het hiervoor beschreven scenario is van toepassing op een lange termijn belegger. Die hoopt over een langere periode winst te maken. Het is dan gebruikelijk dat je aandelen jarenlang vasthoudt. Pas als je het idee hebt dat het aandeel in de toekomst minder waard wordt, is het verstandig om dat aandeel te verkopen.

Wie op korte termijn belegt (ook wel ‘speculeren‘ genoemd) houdt een aandeel niet jarenlang vast. Een korte termijn belegger hoopt in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk winst te maken. Het vertrouwen in een bedrijf of product is dan minder relevant. Als je belegt in CFD-producten, waarbij de koers met een hefboom stijgt of daalt, is het soms al lucratief om na enkele minuten een aandeel te verkopen.

Geen vaste regel

Er zijn dus geen vaste regels over hoe lang je een aandeel vast mag houden. Het hangt er vooral vanaf wat je intenties zijn (wil je op lange of korte termijn winst maken) en hoe het aandeel presteert.

4.5/5 - (11 stemmen)