De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Goud kopen? Hier moet je op letten

Het is één van de duurste grondstoffen ter wereld. En de waarde is de afgelopen 10 jaar hard gestegen. Goud kopen wordt door veel mensen als een slimme belegging gezien. Maar is dat het ook? En waar moet je op letten bij het kopen van goud?

Goud is vooral populair in tijden van economische onzekerheid. Dat komt door het waardevaste karakter van het edelmetaal. In tegenstelling tot geld, kan goud niet worden bijgedrukt. Als de economie aantrekt, zie je de prijs van goud meestal weer iets in waarde dalen. Dat neemt niet weg dat de prijs van goud – sinds het bestaan ervan – alleen maar is gestegen.

Goud kopen

Fysiek goud kopen

Je kunt op verschillende manieren goud kopen. De meest voor de hand liggende manier is door gouden munten of staven te kopen. Toch zijn er maar weinig mensen die dat doen. Er kleven namelijk een aantal nadelen aan. Die vind je hieronder.

Ben je toch van plan om fysiek goud te kopen? Houd dan goed rekening met de volgende aandachtspunten.

 • Verdiep je in de verschillende vormen waarin goud wordt uitgegeven. Munten en staven zijn het best verhandelbaar. De prijs hangt af van het gewicht en de actuele goudprijs, maar gouden munten zijn doorgaans duurder dan staven.
 • Bewaar je goud niet thuis. Goud is een makkelijk doelwit voor overvallers. Zoek een gespecialiseerd bedrijf of laat het bewaren door de leverancier.
 • Vraag om baarnummers als je het goud laat opslaan bij de leverancier. Zo weet je zeker dat het bedrijf daadwerkelijk jouw goud heeft opgeslagen. Sommige bedrijven verstrekken geen baarnummers, wat het onmogelijk maakt om jouw goud te traceren.
 • Doe alleen zaken met een betrouwbare leverancierVeel bedrijven hanteren een levertijd van enkele weken. Gaat het bedrijf in de tussentijd failliet, dan kun je fluiten naar je centen… uh, goud.
 • Hanteer een limiet-bedrag. Door de levertijd kan de prijs verschillen tussen het moment van bestellen en de daadwerkelijke levering. Door een limiet-bedrag op te geven, weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je weet namelijk nooit wat de koers gaat doen.

Goud kopen zonder de zorgen

Zoals je ziet zijn er een hoop punten waarop je moet letten bij het kopen van fysiek goud. Veel mensen kopen daarom een bewijs van goud. Dat zijn waardepapieren, vergelijkbaar met aandelen, die de koers van goud volgen.

Tegenwoordig kun je bij vrijwel alle online brokers op deze manier handelen in goud. Je kunt het goud dan niet fysiek opeisen, maar profiteert wel van een eventuele prijsstijging.

Goudstaven bij een juwelier

Conclusie

Vrees je voor een dag waarop de Euro zijn waarde verliest? Koop dan vooral fysiek goud, maar verdiep je er goed in en laat het op een veilige plek opslaan. Wil je wel profiteren van een stijgende goudprijs, maar heb je geen zin in alle rompslomp? Dan adviseren we je om te beleggen in goud in bij een online broker.

4.4/5 - (19 stemmen)

Vorige

De BUX-app: onze ervaringen

Volgende

Bitcoins kopen of verkopen: slim of gevaarlijk?

 1. diamant investeren

  wel een goede optie! Vooral in deze tijd waarbij geld sparen simpel weg geld weg gooien is omdat je dadelijk hiervoor moet betalen bij de banken. Goud en diamanten zijn volgens mij echt de beste opties ooit. Zelfs olie daalt in waarde dat is met edelstenen nog nooit gebeurd volgens mij!

 2. Sharon

  De rente die ik nu krijg op mijn spaarplan is drie keer niks! Volgens mij is mn rente percentage alweer gedaald naar 0,4%. Straks wordt het nog een negatieve rente. Voordat dit gebeurd breng ik mijn vermogen liever onder in iets dat zijn waarde behoudt zoals goud, zilver, chanel tas, diamanten of welke belegging men ook overweegt. Kies iets dat fysiek is. Ik heb zelf voor online fysiek goud met opslag gekozen.

 3. Sharon

  @diamant, houd jijzelf ook al goud aan?

  Ik ben in 2014 begonnen met goud en zilver kopen, vind het een leuke en makkelijke belegging ondanks dat zilver nu wel in een bear market zit. Tja…als we kijken naar de centrale banken, zijn de spelregels inmiddels veranderd waardoor ik denk dat edelmetaal aanhouden wel een veilig haven is voor mijn vermogen. Daarnaast heb ik het voorlopig niet nodig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com