De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Bitcoins kopen of verkopen: slim of gevaarlijk?

Bitcoins kopen en verkopen wordt steeds populairder. Via online wisselkantoren ruil je gemakkelijk je euro’s in voor de digitale munt. Maar is dat ook verstandig? Of is het verhandelen van Bitcoins een gevaarlijke investering?

Bitcoin-miljonair

Laten we beginnen met een succesverhaal. Maak kennis met Roger Ver, ook wel bekend als ‘Bitcoin Jezus’. De man was een van de eersten die de virtuele munt kocht. Hij investeerde in 2011 zo’n 250.000 dollar in de Bitcoin, die dat jaar nog maar 2 dollar per Bitcoin kostte.

Leuk feitje: twee jaar later was diezelfde Bitcoin ruim 1.000 dollar waard. Grote kans dat Roger Ver eind 2013 dus een slordige 125 miljoen dollar aan Bitcoins in bezit had. De Bitcoin-miljonair werd bekend toen hij een miljoen dollar aan Bitcoins doneerde aan een goed doel.

Levensgevaarlijk

De Bitcoin-miljonair verstopt zich trouwens op een geheime locatie, omdat hij vreest voor zijn leven. Je zou dus kunnen zeggen dat Bitcoins kopen levensgevaarlijk is. Ware het niet dat de ‘Bitcoin Jezus’ een van de eersten was die de virtuele munt kocht. De kans dat de Bitcoin na vandaag opnieuw zo sterk in waarde stijgt, is bijzonder klein. Laten we dus serieus kijken naar de kansen en risico’s.

Waarom wil je Bitcoins kopen?

Stel jezelf eerst eens de vraag: Waarom wil ik Bitcoins kopen? Jouw antwoord is namelijk bepalend voor het afwegen van de voor- en nadelen. Wil je bijvoorbeeld Bitcoins kopen om ze op een later moment met winst te vérkopen? Dan ben je eigenlijk aan het beleggen in Bitcoins en zijn sommige voordelen niet relevant. Bovendien ben je dan waarschijnlijk bereid om meer risico te nemen dan iemand die alleen opzoek is naar een nieuwe betaalmethode.

Voordelen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van de Bitcoin.

 • Bitcoins zijn onafhankelijk. Ze worden niet beheerd door een centrale bank of overheid, die de spelregels kan aanpassen of het doelwit kan zijn van een aanval.
 • Bitcoins kunnen niet worden bijgedrukt. Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins vrij komen. Daardoor zal uiteindelijk schaarste ontstaan.
 • Bitcoins kunnen sneller worden overgemaakt. Binnen enkele minuten worden Bitcoins verzonden naar de andere kant van de wereld. Bovendien zijn de transactiekosten bijzonder laag.
 • Bitcoins zijn anoniemTijdens het verzenden en ontvangen worden geen persoonsgegevens gedeeld, maar slechts het Bitcoin-adres: een anonieme reeks letters en cijfers.

Nadelen

Dit zijn de belangrijkste nadelen van de Bitcoin.

 • De prijs van de Bitcoin wisselt sterk. De afgelopen jaren heeft de waarde van de digitale munt hoge pieken en diepe dalen gekend. Dat kan voor beleggers trouwens een voordeel zijn.
 • Bewaren is niet altijd even veilig. Hoewel het cryptografische systeem achter de Bitcoin ongelooflijk veilig is, worden Bitcoin-portemonnees wel eens gehackt.

Waar kun je Bitcoins kopen of verkopen?

Voordat je Bitcoins gaat kopen, is het van essentieel belang dat je een plek hebt waar je de virtuele munten kunt bewaren. Dat kan op verschillende manieren, zoals een wallet op je computer. Gemakkelijker is het om ze op te slaan in een online portemonnee.

Ben je enkel geïnteresseerd in Bitcoins om ermee te speculeren? Dan is het waarschijnlijk interessanter om de Bitcoins te verhandelen bij een online broker. Bij eToro kun je inspelen op een stijgende of dalende koers van de Bitcoins.

Onthoud dat beleggen in cryptocurrencies vrij risicovol is. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Bovendien staat de Bitcoin niet onder toezicht van Europese regelgevers.

Risicowaarschuwing: CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen de 65% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

3.7/5 - (30 stemmen)

Vorige

Goud kopen? Hier moet je op letten

Volgende

Groen beleggen: hip of hype?

 1. beter investeren in diamanten

  bitcoins zijn niet gevaarlijk… de mensen die er kwade bedoelingen mee hebben omdat je er geld mee kan witwassen zijn gevaarlijk

 2. pieter

  Laatste nadeel is natuurlijk onzin. Een transactie is technisch onomkeerbaar, net zoals je nooit de gebeurtenis kunt “uitwissen” dat je ooit iemand een briefje van 20 euro in zijn hand gaf. Wel kun je natuurlijk de ander vragen of je het geld terug mag en dan kun je een nieuwe transactie doen, precies hetzelfde bedrag de andere kant op. En zo werkt het met bitcoins ook.

 3. Je hebt helemaal gelijk, Pieter. We hebben dit nadeel dus verwijderd. Transacties met euro’s zijn inderdaad net zo goed onomkeerbaar. Wel zijn Nederlandse banken in sommige gevallen bereid om je in contact te brengen met de rekeninghouder. Bijvoorbeeld als je per ongeluk een transactie naar de verkeerde persoon hebt gedaan. Dat is bij Bitcoins niet mogelijk.

 4. HJ

  Gevaarlijk weet ik niet. Het is een belegging met de altijd aanwezige risico’s.
  Overigens is er nu een coin op de markt die qua technologie de bitcoin voorbij streeft: Boscoin (BOS)

 5. Bob

  Niet gevaarlijk wel slim.

 6. Henk

  Bedankt voor dit nuttige en heldere artikel! Ik ben trouwens ook erg blij met jullie nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com