Dieprode cijfers op de beurs, een dalende rente en bijna ongekend lage olieprijs. Het coronavirus zorgt ook op de beurs voor onrust. Beleggers verkopen hun posities. Bang dat het ergste nog moet komen. Tegelijkertijd liggen de goedkope aandelen voor het oprapen. Wat kun je als belegger nu het best doen?

Beleggen coronavirus
Het coronavirus duikt voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Beeld: Macau Photo Agency

Feiten over het coronavirus

Beleggers weten dat angst zelden een goede raadgever is. Helaas zie je dat er veel fabels en doemscenario’s over het coronavirus rondgaan. Zoals president Mark Rutte terecht aangaf: “Het is belangrijk dat we op het kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.”

Daarom eerst de belangrijkste feiten over het coronavirus:

  • Het coronavirus wordt in november 2019 ontdekt in de Chinese stad Wuhan. In februari lijkt het virus Europa te bereiken, als eind januari 2020 de eerste patiënten in Italië positief getest worden.
  • Je kunt besmetting voorkomen door regelmatig goed je handen te wassen. Hoesten en niezen doe je het best in de binnenkant van je elleboog. De overheid adviseert daarnaast anderhalve meter afstand te houden op andere mensen.
  • Het virus kan dodelijk zijn, maar cijfers daarover verschillen. Verzwakte ouderen en en mensen die al iets onder de leden hebben, zijn risicogroepen. Toch belanden ook gezonde jongeren door het virus op de intensive care.
  • De symptomen van het virus kunnen vergelijkbaar zijn met dat van een heftige griep: koorts en last van de luchtwegen. Denk aan hoesten of kortademigheid. De klachten kunnen ook mild zijn. Uit onderzoek blijkt dat de symptomen ongeveer vijf dagen na besmetting verschijnen.
  • De enige remedie is vooralsnog uitgriepen. Wie besmet is, blijft verplicht in zelf-quarantaine.
  • De Nederlandse overheid wil het coronavirus gecontroleerd laten verspreiden, zodat ‘groeps-immuniteit‘ kan ontstaan. Door sociale contacten te beperken en cafés en restaurants te sluiten, verspreidt het virus zich niet te snel. Daardoor ontstaat er geen té grote piek aan patiënten, waardoor de zorg goed kan blijven functioneren.

Gevolgen op de beurs

Het duurt even voordat de economische gevolgen van het coronavirus zichtbaar zijn. Bedrijven beginnen vrij langzaam maatregelen te treffen. KLM stopt met niet-noodzakelijk investeringen en schrapt vluchten. Coolblue maakt minder reclame en gooit prijzen omhoog. De aanvoer van producten en grondstoffen uit China – de grootste fabriek ter wereld – komt namelijk stil te liggen.

Eind februari worden de gevolgen op de beurs pas echt duidelijk. Koersdalingen van 20 procent zijn dan geen uitzondering. Dat treft bijvoorbeeld pensioenfondsen, die door de uitbraak van het coronavirus flink minder waard worden.

Gevolgen beurs corona
Vliegtuigmaatschappij schrapt vluchten en stopt met investeringen. Beeld: VanveenJF

Dalende olieprijs

Begin maart is de olieprijs compleet ingestort, omdat Saudi-Arabië aankondigt om de olieproductie op te voeren. Meer aanbod dan vraag betekent namelijk een lagere prijs.

De actie van Saudi-Arabië komt niet helemaal als een verrassing. Het land probeert zo Rusland te dwingen om mee te doen aan een plan om de olieproductie juist te beperken. Rusland wilde daar niet aan meedoen, waarop de Saudiërs een prijzenoorlog zijn begonnen.

Lees ook: dit moet je weten over beleggen in olie

Waar een vat ruwe olie begin 2020 nog bijna 70 dollar kost, staat die prijs halverwege maart op ongeveer 30 dollar. Een ruime halvering.

Lage olieprijs door coronavirus
De prijs van een vat ruwe olie kost in maart nog maar 30 dollar. Beeld: Grant Durr

Aandelenkoersen onderuit

Aangezien veel bedrijven afhankelijk zijn van de olieprijs, heeft de snelle daling grote gevolgen. Zo wordt de koers van Shell hard getroffen. De prijs van dat aandeel is in maart gehalveerd ten opzichte van vóór de corona-uitbraak. Maar ook bedrijven als AkzoNobel en Fugro zien hun koers flink dalen. Zij zijn namelijk ook direct of indirect sterk afhankelijk van de olieprijs.

Lees ook: alles wat je moet weten over beleggen in aandelen

De economische onzekerheid speelt ook een rol bij de dalende aandelenkoersen. De werkzaamheden van veel bedrijven komen stil te liggen of nemen sterk af. Bijna 50.000 bedrijven vragen 17 maart werktijdverkorting aan, omdat ze bang zijn dat het betalen van hun personeel een probleem wordt.

Aangezien veel beursgenoteerde bedrijven deel uitmaken van een index, zijn die indices goede graadmeters voor de onrust op de beurs. En die belooft niet veel goeds. Zo wordt de handel op Wall Street meerdere keren stilgelegd en zakt de AEX-index voor het eerst sinds 2016 onder de 400-puntengrens.

Wall Street in New York
De aandelenkoersen gaan zo hard onderuit, dat Wall Street meerdere keren wordt stilgelegd. Beeld: Aditya Vyas

Bedrijven profiteren van het coronavirus

Het coronavirus zorgt niet alleen voor dalende koersen. Sommige bedrijven lijken juist van het virus te profiteren. Zo loopt het storm in de supermarkten, omdat mensen tegen alle adviezen in massaal gaan hamsteren. Het aandeel Ahold Delhaize – dat onder meer supermarktketen Albert Heijn beheert – lijkt daardoor amper te lijden onder de virusuitbraak.

Ook bedrijven die zich richten op thuisblijvers doen goede zaken. Aanbieders van online vergadersoftware, thuisfitness en streamingdiensten lijken nu te cashen. Niet zo gek. Nu steeds meer landen burgers oproepen of verplichten om thuis te blijven, is een Netflix-abonnement geen overbodige luxe.

Analisten maakten een lijst van aandelen die waarschijnlijk flink gaan profiteren als grote groepen mensen thuisblijven. Hieronder een selectie van die aandelen, de complete lijst vind je in dit gratis rapport.

  • Activision Blizzard
  • Amazon
  • Netflix
  • New York Times
  • Zoom
Lege schappen door coronavirus
Niet alleen in Nederland wordt gehamsterd. Ook in Londense supermarkten zijn veel lege schappen te vinden. Beeld: John Cameron

Maak niet deze fout

Voor particuliere beleggers is het belangrijk om niet in paniek te raken. Beleg je voor de lange termijn – bijvoorbeeld via een beleggingsfonds – dan is het extra belangrijk om rustig te blijven.

Het is namelijk heel normaal dat beleggingen op dit moment minder waard zijn. En hoewel dat natuurlijk ongemakkelijk aanvoelt, is de kans zeer groot dat de koersen weer herstellen. Zeker in het geval van een fonds, omdat dat doorgaans al bijzonder goed gespreid is.

Lees ook: dit zijn de 8 meest gemaakte fouten op de beurs

Toch verkopen veel beleggers uit blinde paniek hun beleggingen. Terwijl een tijdelijke tegenslag geen reden tot zorgen zou moeten zijn als je een lange termijn strategie hanteert.

Handen wassen
Regelmatig goed je handen wassen blijft een goede manier om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Beeld: Claudio Schwarz

Is dit een ideaal instapmoment?

Voor nieuwe beleggers lijkt het coronavirus een mooi instapmoment. Veel aandelen van bedrijven die doorgaans stabiel zijn, kun je nu voor een koopje op de kop tikken. Met de aanname dat deze bedrijven niet door het virus genekt worden, betekent dat voor zowel speculatieve als lange termijn beleggers een kans.

De beurzen zijn eerdere virusuitbraken ook goed doorgekomen. Zo verloren Chinese aandelen tijdens de SARS-epidemie in 2003 ruim 9 procent van hun waarde. Diezelfde aandelen noteerden 3 maanden later alweer een groei van 30 procent. Soortgelijke ontwikkelingen gebeurden tijdens de uitbraak van het ebola- en zikavirus.

Toch lijkt de impact van het coronavirus aanzienlijk groter dan dat van eerdere virussen. Zolang het onduidelijk is wanneer het virus onder controle of behandelbaar is, is de kans groot de de beurzen daar onvoorspelbaar op reageren.

Lees ook: betaal niet teveel, vergelijk altijd verschillende brokers

Het is dus moeilijk te zeggen wat precies het juiste instapmoment is. In algemene zin geldt dat een periodieke inleg de veiligste manier is om te beleggen. Door het instapmoment uit te smeren over een lange periode, is de kans klein dat je op een ‘piekmoment’ aankopen doet.

Overweeg je te beginnen met beleggen vanwege de onrust op de financiële markten door het coronavirus, dan kan het verstandig zijn om niet eenmalig, maar wekelijks of maandelijks te storten op een beleggingsrekening.

Krantenkoppen over de virusuitbraak
Het is onduidelijk hoe lang de economische gevolgen van het coronavirus voelbaar blijven. Beeld: Helloimnik

Zo kun je van de onrust profiteren

Wie de onrust op de financiële markten ziet als reden om te gaan beleggen, heeft verschillende mogelijkheden. Het zijn totaal verschillende opties, die elk bij een andere strategie passen. Er bestaan geen goede of foute strategieën, maar niet elke manier van beleggen past bij elke persoon.

Houd er rekening mee dat je beleggingen altijd minder waard kunnen worden. Beleg dus nooit met geld dat je niet kunt missen. Bovendien zijn sommige strategieën die we hieronder toelichten niet geschikt voor elk soort belegger.

Inspelen op dalende koersen

Beleggers die verwachten dat het ergste nog moet komen, kunnen inspelen op dalende koersen. Dat doe je door short te gaan. Je maak dan winst bij een neerwaardse trend. Dat klinkt gek, maar is goed te verklaren.

Wie short gaat, verkoopt namelijk een beleggingsproduct dat hij niet bezit. Hoe verkoop je iets dat je niet bezit? Simpel: door het te lenen. Als de koers van het geleende product in waarde is gezakt, koop je het zodat je het terug kunt geven. Het verschil in prijs is je winst of, als het anders uitpakte: je verlies.

Gelukkig is short gaan in de praktijk niet zo ingewikkeld. Je klikt simpelweg op de short-knop bij je online broker. Daalt de koers daarna, dan maak je winst. Stijgt de koers, dan maak je verlies.

Short gaan tijdens corona
Vooral speculatieve beleggers maken gebruik van de optie om short te gaan op beleggingsproducten. Beeld: Ussama Azam

Aandelen kopen voor de lange termijn

Het is de favoriete strategie van meesterbelegger Warren Buffett. Aandelen kopen om ze vervolgens nooit meer te verkopen. Het maakte hem de rijkste man op aarde, maar de methode vereist wel wat geduld.

De Amerikaan zou nooit speculeren of short gaan, want hij gelooft erin dat veel bedrijven op de lange termijn meer waard worden. Mits die bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de onderneming een begrijpbaar product of dienst leveren en een sterk merk zijn.

Lees ook: zo werd Warren Buffett de rijkste man op aarde

Bedrijven als Coca-Cola en het moederbedrijf van Gilette zijn dus niet voor niets bedrijven waarin Buffett belegt. Iedereen kent de merken en weet wat de bedrijven doen.

De meesterbelegger koopt de aandelen van die bedrijven als het koopjes zijn. Met andere woorden: als de koers lager is dan de daadwerkelijke waarde. Je zou kunnen stellen dat dat voor veel bedrijven nu ook geldt. Het is immers aannemelijk dat veel beursgenoteerde multinationals deze crisis doorstaan.

Warren Buffett
Meesterbelegger Warren Buffett heeft een duidelijke strategie, die voor een groot deel bestaat uit rustig wachten niets doen

Speculeren op beweeglijke koersen

Door de uitbraak van het coronavirus, zijn de koersen extra beweeglijk. Volatiel noemen we dat. Veel speculatieve beleggers zien dat als een kans. Zij zijn namelijk niet geïnteresseerd in de lange termijn, zoals Warren Buffett dat wel is.

Nee, speculatieve beleggers willen in korte tijd zoveel mogelijk winst maken. Dat doen ze door in te spelen op koersverschillen. Simpel gezegd: ze kopen een beleggingsproduct als ze verwachten dat de koers gaat stijgen. Daarna verkopen ze het product met winst. Soms al na enkele dagen, uren of zelf minuten.

Speculeren kan met allerlei soorten producten. Van aandelen tot goud. Vaak worden hefboomproducten gebruikt, omdat de koers daarvan nog sterker beweegt. Die producten volgen namelijk een bestaand product, maar versterken de bewegingen met een vooraf vastgestelde hefboom. Handelen in zulke producten doe je bij speciale brokers, die vaak de mogelijkheid geven om eerst gratis te oefenen.

Speculeren is bijzonder risicovol. Hefboomproducten kennen nog meer risico’s. Deze manier van handelen is niet geschikt voor elk soort belegger en wordt afgeraden voor beginners.

Speculeren op de beurs

Geen beleggingsadvies

De uitspraken in dit artikel zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Eventuele indirecte aanbevelingen sluiten niet aan bij jouw persoonlijke financiële situatie, kennis en ervaring. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en je kunt (een deel van) je vermogen kwijtraken.


5/5 - (1 stemmen)