Het afgelopen jaar was een feestje voor beleggers. Neem de AEX-index, die in 2019 met zo’n 25 procent steeg. Of twintig-twintig ons net zo’n mooi rendement gaat brengen, is natuurlijk koffiedik kijken. Toch weten wij vrij zeker dat de volgende gebeurtenissen in 2020 beleggers ongetwijfeld kansen gaan bieden.

Natuurlijk… de Brexit

Vannacht gaat het eindelijk gebeuren: het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU. En dat zou zomaar een jaar van onzekerheid op de markten kunnen betekenen. Want de onderhandelingen over handelsakkoorden kunnen maximaal tot 31 december 2020 duren. Als die gesprekken niet uitlopen tenminste.

Bovendien hebben andere landen weinig sympathie voor de Britten. Zo liet Australiƫ al weten de zwakke positie van het Verenigd Koninkrijk in hun voordeel te willen gebruiken. En India gedraagt zich redelijk hard to get in Britse toenaderingen.

Protest tegen de Brexit

Onvoorspelbaar coronavirus

Het coronavirus verspreidt zich snel vanuit China en dat boezemt mensen angst in. Maar moeten beleggers zich ook zorgen maken? “Absoluut niet”, zegt beursgoeroe Janneke Willemse. “Als je kijkt naar de gevolgen van eerdere virusuitbraken, dan zie je dat die op lange termijn op de beurs wel meevallen.”

Toch moeten speculatieve beleggers wel degelijk rekening houden met het virus. Zo zakte het aandeel Air France-KLM met 5,6 procent en ging ook de koers van andere beursgenoteerde reisorganisaties omlaag.

Lees ook: alles wat beleggers moeten weten over het coronavirus

En hoewel er niet direct een oorzaak is te geven, is de bitcoin sinds de corona-uitbraak bezig met een opmars. Datzelfde geldt voor de koers van goud en de Japanse yen, twee producten waar beleggers vaak naar grijpen in tijden van onzekerheid.

Onderzoek virus

Blijft Trump zitten?

In november mogen de Amerikanen naar de stembus. Tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is de volatiliteit vaak hoger. En dat effect wordt waarschijnlijk versterkt door de onvoorspelbaarheid van Donald Trump, die hoopt op een herverkiezing.

Het feit dat de markten in Amerika het momenteel goed doen, werkt in Trumps voordeel. Zou het hem lukken om te blijven zitten?

Man voor Trump Tower

Spanningen tussen Iran en de VS

De dood van de Iraanse generaal Qasem Soleimani zorgde voor economische en politieke spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. En dat had een flinke impact op de markten. Zo steeg de prijs voor een vat ruwe olie tot boven de 70 dollar en kochten beleggers relatief veel goud.

Chinese onzekerheid

Het afgelopen kwartaal groeide de economie van China het zwakst in 29 jaar. Dat heeft alles te maken met de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Gelukkig voor de Chinezen heeft president Trump laten weten dat de laatste hand wordt gelegd aan een nieuwe handelsovereenkomst.

Je zou zeggen dat de industriĆ«le aandelen binnenkort weer in de lift zitten. Toch verwacht de Chinese bond van automakers dat de Chinese automarkt – die de belangrijkste ter wereld is – in 2020 verder zal krimpel. Dat betekent dat na meer dan twintig jaar van groei, er nu al drie jaar sprake is van krimp.

5/5 - (1 stemmen)