De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Beleggen met spaargeld? Zo doe je het goed!

Sparen bij de bank is al tijden niet meer aantrekkelijk. Veel banken kondigen regelmatig renteverlagingen aan. Andere banken hebben dat nulpunt al bereikt. Sparen bij de bank levert dus nog nauwelijks iets op en het is vrijwel uitgesloten dat de spaarrente op korte termijn weer stijgt. Tijd dus om te gaan beleggen met je spaargeld.

Spaargeld laten ‘liggen’ zonder er iets voor terug te krijgen is zonde. Door je spaargeld te beleggen, kun je nog wel een aardig rendement behalen. Wij geven je 5 tips om goed aan de slag te gaan met beleggen.

1. Laat emoties los

Zeker in het begin is het lastig om zonder emoties te beleggen. Het gaat immers om je geld. Toch is het belangrijk om je emoties los te laten. Emoties en beleggen zijn namelijk een gevaarlijke combinatie. Het laat je beslissingen nemen op basis van angst of ongeduld, met grote verliezen als gevolg.

2. Kies voor de lange termijn

Als je met je spaargeld gaat beleggen, moet je één regel goed in je oren knopen. Hoe langer je belegt, hoe groter dan kans op een mooi rendement. Beleggen op de korte termijn kan spannend zijn en grote bedragen opleveren, maar is bijzonder risicovol. En ons spaargeld willen we niet zien verdampen, toch? Kies dus voor de lange termijn. En dan hebben we het over meerdere jaren.

3. Laat je adviseren

Je kunt natuurlijk eindeloos veel informatie over beleggen vinden op internet. Deze informatie zal je een stuk verder helpen, maar het kan geen kwaad om ook eens bij een onafhankelijke vermogensbeheerder langs te gaan om je te laten voorzien van een sterk advies. Of volg een cursus, zodat je weet hoe beleggen in zijn werk gaat.

4. Aanvaard de risico’s

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, zeker als je een hoog rendement verlangt. Wees je bewust van de risico’s en aanvaard ze. Onthoud dat beleggen, hoe ‘voorzichtig’ ook, altijd risicovoller is dan sparen.

5. Beleg geen geld dat je niet kunt missen

Welk deel van je spaargeld kun je missen, zonder dat het je leven lastig maakt? Stel jezelf die vraag en je weet hoeveel spaargeld je zonder zorgen kunt beleggen. Niemand hoopt dat een belegging verkeert uitpakt, maar het zou altijd kunnen. Zorg dus dat je voldoende spaargeld hebt om onvoorziene kosten (zoals een kapotte wasmachine) te dekken en grote uitgaven (zoals een nieuwe auto) te doen.

Zelf geen zin?

Geen zin om zelf te beleggen? Laat een ander het dan voor je doen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een beleggingsfonds. Dat is een vorm van lange termijn beleggen waarbij een fondsbeheerder de transacties verricht.

5/5 - (5 stemmen)

Vorige

Beleggen in cloud-bedrijven interessant?

Volgende

Belangrijkste cryptocurrencies vergeleken (infographic)

  1. Ebc

    Ik heb nu aardig wat spaargeld en zit toch te twijfelen of ik mij meer zal verdiepen in het beleggen of het uit te besteden bij een beleggingsfonds. Wat zouden jullie mij aanraden? Ik heb aardig wat tijd om mijzelf in het beleggen te verdiepen.

  2. Die keuze kun je zelf natuurlijk het beste maken, Ebc! Als je beleggen interessant vindt en er voldoende tijd voor hebt, kan het geen kwaad om je er goed in te verdiepen. Lijkt het je daarna toch te ingewikkeld of tijdrovend, dan kun je het altijd nog overlaten aan een expert via een beleggingsfonds. Het een sluit het ander tenslotte ook niet uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com