De grootste beursgang ooit vindt vrijdag 19 september plaats in New York. De Chinese internetgigant Alibaba Group is bij ons nog onbekend, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.

Wat is de Alibaba Group?

De Alibaba Group bestaat uit meerdere websites. Eén daarvan is vergelijkbaar met eBay: een handelsplatform waar kleine ondernemers hun producten aanbieden. Werkelijk alles dat legaal verkocht mag worden, is daar te koop. Een andere website van de Alibaba Group laat grote bedrijven (zoals Adidas en Samsung) producten aanbieden.

Alibaba verkoopt zelf geen producten, maar verdient voornamelijk aan advertentie-inkomsten. De webwinkels zijn razend populair in China: elk jaar worden er ruim 6 miljard Alibaba-pakketjes verzonden via pakketdiensten in China. Dat is ongeveer 60 procent van de totale binnenlandse pakketzendingen.

Wat gaat de beursgang opbrengen?

Wat de beursgang precies gaat opbrengen, is vooraf gissen. Bronnen zeggen dat Alibaba de aandelen wil verkopen voor 70 dollar per stuk. De opbrengst zou dan 22,4 miljard dollar bedragen: een recordbedrag.

Na de beursgang op 19 september zullen de aandelen in elk geval beschikbaar zijn bij alle grote online brokers.

4.8/5 - (10 stemmen)