Luie beleggers zien hun vermogen graag groeien, zonder daar zelf al teveel moeite voor te doen. Geef ze eens ongelijk! Het geld moet voor jou werken, niet andersom. Hieronder vind je mijn favoriete beleggingsproducten voor luie beleggers. Dit zijn dus producten waar ik zelf ook in beleg.

1. Investeren in leningen (Mintos)

Een relatief nieuwe manier van beleggen is door te investeren in leningen. Dit fenomeen heeft veel weg van crowdfunding, waarbij meerdere particuliere beleggers geld uitlenen.

Sinds begin 2018 beleg ik ongeveer 1.000 euro via Mintos. Dat is een platform waar je eenvoudig geld kunt investeren in allerlei verschillende leningen. Van zakelijke leningen tot kortlopende kredieten. De rentepercentages van sommige leningen kunnen oplopen tot maar liefst 17% op jaarbasis.

Het grote risico van beleggen in leningen is natuurlijk dat de lening niet wordt afgelost. Daarom beleg ik enkel in leningen die een buy back-guarantee hebben. Als de lening niet kan worden afgelost, wordt hij terugbetaald door het platform inclusief de misgelopen rente.

Via auto invest kun je het platform constant in nieuwe leningen laten beleggen. Je stelt eenmalig de voorwaarden in (bijvoorbeeld: alleen leningen met auto invest en een rendement hoger dan 10 procent) en het platform investeert vervolgens zelf in nieuwe leningen zodra er een lening is afgelost. Daarna heb jij er dus geen omkijken meer naar! (Maar het is heel verslavend om te zien hoe je rendement ervoor staat…)

Mintos hanteert trouwens geen transactiekosten. Er worden enkel wisselkoers-kosten in rekening gebracht als je in leningen met een andere valuta wil beleggen. Een uitgebreid artikel over Mintos en de werking van auto invest vind je op deze pagina.

Kort samengevat

Product: beleggen in leningen
Type: weinig risico dankzij de buy back-guarantee
Tijd: kost weinig tijd dankij auto invest
Kosten: geen, behalve als je in andere valuta belegt
Rekening openen

2. Social trading (eToro)

Laat ik meteen duidelijk zijn: eToro is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is namelijk een CFD-platform dat ook cryptocurrencies aanbiedt. Beide producten zijn erg risicovol en vereisen bijzonder veel aandacht.

Waarom staat deze online broker dan tóch in lijstje van beleggingsproducten voor luie beleggers? Simpel: je kunt bij eToro namelijk de handelingen van ándere beleggers volgen. Je kopieert dus de transacties van gebruikers die jij uitkiest.

Het platform heeft ranglijsten waar je de succesvolste beleggers vindt. Daar zie je precies hoeveel rendement zij behalen en waarin ze beleggen. Met één druk op de knop kopieer je een gebruiker en volg je zijn of haar transacties.

Daardoor heeft dit beleggingsproduct wel wat weg van een beleggingsfonds. Anderen doen namelijk het werk voor je. Maar dan met producten die meer risico kennen. Ideaal dus voor luie beleggers die wel wat meer risico durven te nemen.

Kort samengevat

Product: CFD’s en cryptocurrency
Type: social trading
Tijd: kost weinig tijd
Kosten: spread (marge tussen koop- en verkoopprijs)
Rekening openen

Risicowaarschuwing: 68% van de particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD's met deze aanbieder. Ga na of je begrijpt hoe CFD's werken en overweeg of je het hoge risico op verlies van je geld kunt permitteren.

Meest gemaakte fout door luie beleggers

Veel luie beleggers – een betere benaming is waarschijnlijk passieve beleggers – maken dezelfde fout. Ze beginnen te laat!

Vaak kiezen dit soort beleggers namelijk voor stabiele beleggingsproducten die relatief weinig risico kennen. Daardoor is het rendement doorgaans zeer redelijk, maar niet spectaculair. Toch is deze manier van beleggen op de lange termijn het meest lucratief. Als je er tenminste op tijd mee begint.

Dat komt door het rente-op-rente-effect: een fenomeen dat Albert Einstein ooit het Achtste Wereldwonder noemde. Doordat het uitgekeerde rendement elk jaar wordt geherinvesteerd, neemt het vermogen exponentieel toe. Je ontvangt dan namelijk ook rendement over het rendement van voorgaande jaren.

De eerste paar jaar zal dat effect niet zo groot zijn. Maar door het exponentiële karakter van het rente-op-rente-effect, wordt dat effect steeds groter. De echte winst zit ‘m dus pas aan het einde van de looptijd. Met andere woorden: hoe eerder je begint, hoe meer je profiteert van dit fenomeen.

Lees ook

4/5 - (4 stemmen)