De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Review Mintos (2023): onze ervaring met beleggen in leningen

Fintech-platform Mintos laat je beleggen in leningen. En belooft een gemiddeld rendement van ruim 12 procent per jaar. Door de auto invest-optie heb je er bovendien bijna geen omkijken naar, omdat je vermogen dan constant wordt belegd in nieuwe leningen. Wij probeerden Mintos uit en delen hieronder onze ervaring.

Wat is Mintos precies?

Zie het als een marktplaats waar investeerders en aanbieders van leningen samenkomen. Van kortlopende kredieten tot hypotheken: als investeerder kun je deze leningen financieren. Al vanaf 10 euro financier je een deel van zo’n lening via Mintos. De aflossing ontvang je met rente terug. En die is (volgens het platform zelf) gemiddeld ruim 12 procent per jaar.

Open hier een rekening en ontvang 1% bonus over je beleggingen tijdens de eerste 90 dagen.

Mintos review

Geld storten naar Mintos

Voordat je kunt beginnen, moet je geld op je account storten. Helaas kan dat nog niet via iDeal. We moeten op de ouderwetse manier een bedrag (naar keuze) overboeken naar de rekening van Mintos. Met ons accountnummer in de omschrijving, zodat het geld op de juiste rekening wordt gestort. Na 2 werkdagen is de transactie verwerkt en kunnen we aan de slag.

Update: inmiddels is het ook mogelijk om direct geld te storten via iDeal. Tijdens kantooruren wordt het geld dan na enkele minuten al bijgeschreven.

Beleggen in leningen

Handmatig beleggen in leningen

We besluiten onze eerste leningen handmatig uit te kiezen. Mintos biedt leningen aan in verschillende valuta, maar wij beperken ons tot de euro. Wil je leningen in een andere valuta financieren, dan zul je (een deel van je) euro’s eerst moeten omruilen naar de andere valuta. En daar rekent het platform kosten voor.

Ongeduldig als we zijn, filteren we op leningen die binnen 3 maanden aflopen. Dat gaat erg eenvoudig. We kunnen ook op het soort lening, de nationaliteit en tal van andere factoren selecteren. In het overzicht zien we vervolgens de grootte van de lening, het rentepercentage en de termijn.

Sommige leningen bieden maar liefst 15 procent rendement. Vind je het niet erg om te investeren in een andere valuta, dan loopt dat zelf op tot 18 procent. Ongekend hoog, als je het ons vraagt.

Vervolgens klikken we op ‘Invest’ en kiezen we hoeveel geld we in deze lening willen steken. De lening wordt vervolgens in een soort ‘winkelmandje’ geplaatst. Als we een stuk of 10 verschillende leningen hebben uitgekozen, bevestigen we alle aankopen.

Mintos beleggen

Buyback Guarantee

Het risico van beleggen in leningen mag duidelijk zijn: niet elke lening wordt (op tijd) afgelost. Wij investeren daarom alleen in leningen met een zogenaamde Buyback Guarantee, te herkennen aan een gouden schild. De aanbieder van de lening draagt dan alle risico’s. Wordt de lening 60 dagen te laat afgelost, dan koopt de aanbieder de lening van je terug.

Auto Invest

Aangezien niemand tijd heeft om regelmatig tientallen leningen te selecteren, is er de Auto Invest-optie. Daarmee laat je het platform – namens jou – constant in nieuwe leningen beleggen. Uiteraard bepaal jij aan welke criteria deze leningen moeten voldoen. Zo weet je zeker dat je geld niet stilstaat.

Je kunt gebruikmaken van voorprogrammeerde strategieën, maar wij houden graag de controle en kiezen voor ‘Custom Strategy’. Daar selecteren we alléén de leningen met de Buyback Guarantee. We geven vervolgens aan dat we minimaal 8 procent rendement wensen. Enkele andere factoren die we aangeven:

  • We beleggen alleen in leningen die binnen 3 maanden aflopen
  • We willen per lening tussen de 10 en 25 euro investeren
  • We gaan herinvesteren, zodat ons geld constant belegd wordt

Nadat we akkoord zijn gegaan, zie we dat er direct leningen worden gekocht. Ze voldoen allemaal aan onze eisen, dus het algoritme doet zijn werk uitstekend.

Review Mintos

Hoe zijn de eerste resultaten?

De weken nadat we zijn begonnen, loggen we regelmatig in op ons account. Vrijwel alle leningen worden op tijd afgelost, waarna het vrijgekomen vermogen direct opnieuw wordt belegd in nieuwe leningen. We zijn zo enthousiast dat we meer geld op onze rekening storten.

Slechts enkele leningen worden niet op tijd afgelost. In de afgelopen 3 maanden werden onze leningen in elk geval nooit meer dan 15 dagen te laat betaald. Onze winst is in absolute cijfers na deze korte periode natuurlijk nog niet zo groot. Toch is het procentueel rendement van 9,4 procent. En zolang we in euro’s blijven beleggen, gaan daar geen kosten vanaf.

Mintos Review

Zoals je ziet in het overzicht hierboven, is er soms een klein bedrag dat niet belegd kan worden. In dit voorbeeld € 4,91. Dat komt doordat je minimaal 10 euro moet investeren in een lening. Zodra een van de 84 actieve leningen wordt afgelost, kan het bedrag weer opnieuw belegd worden.

Open hier een rekening en ontvang 1% bonus over je beleggingen tijdens de eerste 90 dagen.

Hoe zijn de resultaten een jaar later?

Update (8/8/2019): een jaar na het plaatsen van deze blog kijken we nogmaals naar de resultaten. Ons rendement is inmiddels met bijna één procent gestegen naar 10,38 procent.

Zoals in de screenshot wellicht opvalt: ons tegoed is met ruim 640 euro toegenomen. Dat is niet volledig te danken aan het rendement, maar komt ook omdat we zelf nog 500 euro extra hebben gestort.

Review Mintos 2019

Daarnaast valt op dat het aantal te late betalingen is toegenomen. Werden alle leningen de eerste maanden nog binnen 2 weken afgelost, nu is een deel van de leningen maximaal 2 maanden te laat.

Dat is op zich geen ramp, want al onze leningen hebben een buy back-guarantee. Na 60 dagen worden ze dus afgelost door de leningverstrekker, inclusief rente over die 60 dagen. We lopen daardoor dus geen rendement mis.

Review Mintos: 3 jaar later

Update (14/9/2021): drie jaar na het plaatsen van dit artikel, duiken we opnieuw in onze resultaten. Ons rendement is opnieuw gestegen: van 10,38 naar 11,13 procent netto rendement per jaar.

Ons tegoed is wederom toegenomen. Deels door het stevige rendement, maar ook door extra stortingen. Wie goed naar het screenshot kijkt, ziet iets anders opvallends. En dan hebben we het niet over de nieuwe vormgeving.

Review Mintos 2021

Een groot deel van ons belegd vermogen wordt niet belegd! Ruim 460 euro staat stof te vangen als Available Funds. En dat is natuurlijk doodzonde.

Dat blijkt onze eigen fout: we hebben onze Auto Invest zó ingesteld, dat er niet genoeg leningen beschikbaar zijn die voldoen aan onze criteria. Als we genoegen nemen met een iets lager rendement of een iets langere looptijd, begint Mintos weer rap nieuwe leningen te kopen.

Geen ramp dus, maar wel een puntje van kritiek: wil je niet dat je geld onnodig lang stilstaat, dan zul je regelmatig moeten inloggen en eventueel kleine aanpassingen moeten doen. Een mailtje was prettig geweest.

De oplettende kijker ziet waarschijnlijk ook dat er een klein 170 euro In Recovery is. Enkele leningbedrijven kwamen door de coronacrisis in geldnood. Dankzij de diversificatie is dat op zich geen ramp, want het betreft een klein deel van onze leningen. Beleggen brengt nu eenmaal risico met zich mee.

Wat ons verbaasde: Mintos zet zich zeer actief in om dat geld voor haar gebruikers terug te krijgen. Je wordt netjes op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en onderhandelingen. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt het erop dat de leningen In Recovery gewoon terugbetaald gaan worden.

Onze conclusie

Wij zijn erg enthousiast over Mintos. Het platform is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en wekt intuïtief. Het gemiddelde rendement van 12 procent gaan wij waarschijnlijk niet halen. Daarvoor zul je moeten investeren in leningen met een andere valuta dan de euro.

Desondanks zijn we erg blij met ons huidige rendement van ruim 11 procent per jaar. De Buyback Guarantee maakt het beleggen bovendien zorgeloos.

Nadeel: je zult af en toe even moeten inloggen om te zien of er niet teveel geld staat te verstoffen. Het zou fijn zijn als Mintos daar actief over mailt.

Ontvang nu 1% bonus over je beleggingen tijdens de eerste 90 dagen. Open hier een gratis rekening bij Mintos.

Wat is jouw ervaring met Mintos?

We zijn benieuwd wat jouw ervaring is met dit beleggingsplatform. Laat het vooral weten via een reactie hieronder.

3.2/5 - (26 stemmen)

Vorige

Deze snackbarhouder beheert ruim 10 miljoen euro aan beleggingen

Volgende

8 meest gemaakte fouten op de beurs

  1. Frans Frowijn

    Ik ben nu sinds augustus 2019 bezig met 950 euro op mintos. Een aantal leningen zijn 60 dagen te laat maar zijn inderdaad door de buyback garantie teruggekocht. Ga er binnenkort nog wat meer geld in steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com