Eigenwijze beleggers zien hun vermogen graag groeien, maar laten dat liever niet teveel aan anderen over. Ze willen de touwtjes in handen houden en kiezen dus zelf de juiste beleggingsproducten. De eigenwijze belegger durft best wat risico te nemen, maar houdt die risico’s het liefst zo klein mogelijk.

Hieronder vind je mijn favoriete beleggingsproducten voor eigenwijze beleggers. Dit zijn dus producten waar ik zelf ook in beleg.

1. Lange termijn aandelen (BUX Zero)

Met een deel van mijn vermogen koop ik ondergewaardeerde aandelen. Daarvoor ga ik zelf opzoek naar bedrijven en sectoren die nu ondergewaardeerd zijn of waarvan ik verwacht dat ze in de toekomst meer waard worden.

Aangezien ik in dat geval de aandelen lange tijd wil vasthouden, gebruik ik daarvoor een beleggingsrekening van BUX Zero. Dat is een prettige broker om zelf aandelen en ETF’s aan te schaffen. De app is intuïtief en de klantenservice uitstekend.

De naam zegt het al: BUX Zero hanteert géén transactiekosten op Europese aandelen en ETF’s die geplaatst worden via een zero order.

Kort samengevat

Product: o.a. aandelen en ETF’s
Type: actief aankopen voor de (middel)lange termijn
Tijd: relatief weinig tijd
Kosten: geen terugkerende kosten, geen transactiekosten via zero orders.
Rekening openen (tijdelijk gratis aandeel cadeau)

2. Speculeren (Plus500)

Ik gebruik een relatief klein deel van mijn belegbaar vermogen om mee te speculeren. Het is namelijk bijzonder risicovol en niet voor iedereen geschikt.

Hoewel ik meerdere brokers heb geprobeerd, speculeer ik tegenwoordig alleen nog maar bij Plus500. Plus500CY Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14) en Plus500UK Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909). Het is een aanbieder van hefboomproducten. Dat zijn hefboomproducten die de koers van onderliggende beleggingsproducten volgen. Het aanbod is enorm: van grondstoffen tot Nederlandse aandelen.

Het platform is gebruiksvriendelijk, maar tegelijkertijd zeer uitgebreid. Daardoor is het ideaal om technische analyses mee uit te voeren. Bovendien is het mogelijk om een oefen-account te openen, waardoor je ook met een fictief vermogen kunt oefenen.

Risicowaarschuwing: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Kort samengevat

Product: CFD’s op grondstoffen, valuta, indices en aandelen
Type: speculatief, veel risico
Tijd: relatief arbeidsintensief
Rekening openen | Demo rekening openen

Meest gemaakte fout door eigenwijze beleggers

Veel eigenwijze beleggers – een betere benaming is waarschijnlijk actieve beleggers – maken dezelfde fout. Ze beginnen niet of pas heel erg laat.

Dit type belegger wil namelijk maximale controle en dus zélf bepalen waarin hij of zij gaat handelen. Goede research is daarom belangrijk. In welke producten ga ik handelen en wat is het juiste instapmoment? Veel eigenwijze beleggers doen zoveel onderzoek dat ze uiteindelijk nooit aan beleggen toekomen.

Het is goed om je vooraf te verdiepen in de (werking van) verschillende beleggingsproducten. Maar uiteindelijk leer je het best beleggen in de praktijk. Wil je speculeren, dan kun je bij sommige brokers een oefen-account openen. Daarmee kun je écht handelen op de beurs, maar dan met een fictief vermogen.

Lees ook

3.4/5 - (5 stemmen)