Eigenwijze beleggers zien hun vermogen graag groeien, maar laten dat liever niet teveel aan anderen over. Ze willen de touwtjes in handen houden en kiezen dus zelf de juiste beleggingsproducten. De eigenwijze belegger durft best wat risico te nemen, maar houdt die risico’s het liefst zo klein mogelijk.

Hieronder vind je mijn favoriete beleggingsproducten voor eigenwijze beleggers. Dit zijn dus producten waar ik zelf ook in beleg.

sjors-handtekening.png

1. Lange termijn aandelen (Binck)

Met een deel van mijn vermogen koop ik ondergewaardeerde aandelen. Daarvoor ga ik zelf opzoek naar bedrijven en sectoren die nu ondergewaardeerd zijn of waarvan ik verwacht dat ze in de toekomst meer waard worden.

Aangezien ik in dat geval de aandelen lange tijd wil vasthouden, gebruik ik daarvoor een beleggingsrekening van Binck. Dat is een prettige broker om zelf aandelen en andere beleggingsproducten aan te schaffen. Het platform is gebruiksvriendelijk en de klantenservice uitstekend.

Binck hanteert vaste kosten per transactie en een service fee. Nieuwe klanten ontvangen tijdelijk 200 euro gratis transactietegoed.

Kort samengevat

binck-logo_header.png

Product: o.a. aandelen, obligaties en turbo’s
Type: actief aankopen voor de lange termijn
Tijd: relatief weinig tijd
Kosten: vaste kosten per transactie en maandelijkse servicekosten
Rekening openen | Informatiepakket aanvragen

2. Speculeren (Plus500)

Ik gebruik een relatief klein deel van mijn belegbaar vermogen om mee te speculeren. Het is namelijk bijzonder risicovol en niet voor iedereen geschikt.

Hoewel ik meerdere brokers heb geprobeerd, speculeer ik tegenwoordig alleen nog maar bij Plus500. Dat is een aanbieder van CFD’s. Dat zijn hefboomproducten die de koers van onderliggende beleggingsproducten volgen. Het aanbod is enorm: van grondstoffen tot Nederlandse aandelen.

Het platform is gebruiksvriendelijk, maar tegelijkertijd zeer uitgebreid. Daardoor is het ideaal om technische analyses mee uit te voeren. Bovendien is het mogelijk om een oefen-account te openen, waardoor je ook met een fictief vermogen kunt oefenen.

Risicowaarschuwing: 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Kort samengevat

plus500.png

Product: CFD’s op grondstoffen, valuta, indices en aandelen
Type: speculatief, relatief veel risico
Tijd: relatief arbeidsintensief
Kosten: spread (verschil tussen de koop- en verkoopprijs)
Rekening openen | Demo rekening openen

Meest gemaakte fout door eigenwijze beleggers

Veel eigenwijze beleggers – een betere benaming is waarschijnlijk actieve beleggers – maken dezelfde fout. Ze beginnen niet of pas heel erg laat.

Dit type belegger wil namelijk maximale controle en dus zélf bepalen waarin hij of zij gaat handelen. Goede research is daarom belangrijk. In welke producten ga ik handelen en wat is het juiste instapmoment? Veel eigenwijze beleggers doen zoveel onderzoek dat ze uiteindelijk nooit aan beleggen toekomen.

Dat is zonde, want beleggen kan een mooie manier zijn om je vermogen te laten groeien. Bovendien geldt: hoe eerder je ermee begint, hoe meer je profiteert van het rente-op-rente-effect. Dat is een fenomeen waardoor je vermogen exponentieel kan groeien. Als je het ontvangen rendement herinvesteert, ontvang je daar namelijk óók rendement over. En over het rendement op je rendement, ontvang je vervolgens ook weer rendement. Enzovoorts, enzovoorts.

Het is goed om je vooraf te verdiepen in de (werking van) verschillende beleggingsproducten. Maar uiteindelijk leer je het best beleggen in de praktijk. Wil je speculeren, dan kun je bij sommige brokers een oefen-account openen. Daarmee kun je écht handelen op de beurs, maar dan met een fictief vermogen.

Lees ook