Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. We kunnen nu eenmaal niet meer om de gevolgen van de klimaatverandering heen. Dat het gaat om een groeiend bewustzijn is ook terug te zien in de duurzaam-en-verantwoord-beleggen-sector. In slechts 2 jaar tijd werd daar een stijging van een kwart gezien tot maar liefst 22 biljoen dollar.

Duurzaam en verantwoord beleggen

Dat steeds meer mensen duurzaam en verantwoord beleggen is fijn voor onze aarde. Maar doen ze het ook vanuit die groene gedachte? Hieronder vind je 5 belangrijke redenen om duurzaam en verantwoord te beleggen.

1. Mensen worden steeds ouder

Klimaatverandering is lang niet meer een vaag begrip waar onze klein-klein-kinderen ooit last van krijgen. Steeds meer mensen zien de directe gevolgen zoals smeltende ijskappen en met smog gevulde steden. Een toenemende levensverwachting maakt die doemscenario’s niet bepaald aantrekkelijker.

2. Bedrijven worden afgestraft

Dankzij nieuwe media komen bedrijven minder snel weg met mensenrechtenschending of milieuvervuilende productieprocessen. Actiegroepen spreken bedrijven daar steeds vaker op aan. En dat horen beleggers ook, die onverantwoorde bedrijven afstraffen door er niet meer in te investeren. Steeds meer bedrijven ondernemen daarom groen en maatschappelijk verantwoord. Het aanbod van dit soort beleggingen neemt dus toe.

3. Nieuwe technologie

Duurzaamheid gaat vaak gepaard met nieuwe technologieĆ«n. Denk aan elektrische auto’s en zonnepanelen. Dat zijn producten waar nog niet zo lang in belegd kan worden. Compleet nieuwe markten die nog volop kunnen groeien.

4. Verandering in regelgeving

In sommige gevallen zorgen overheden voor meer duurzaamheid door nieuwe regelgeving. Bijvoorbeeld over uitstoot of het gebruik van bepaalde energiebronnen. Zo is kernenergie in Duitsland inmiddels verboden. Onze oosterburen subsidiƫren bovendien de aanschaf van zonnepanelen.

5. Het is financieel aantrekkelijk

Duurzame en verantwoorde beleggingen leveren vaak ook gewoon een prima rendement op. Bovendien geven groene beleggingen je een belastingvoordeel. Doe je het niet voor de planeet, dan doe je ’t wel voor jezelf.

Waarom beleg jij duurzaam?

Dit is slechts een greep uit de redenen om te kiezen voor een duurzame belegging. Beleg jij duurzaam en heb je daar een andere reden voor? Laat het ons dan weten via de reacties hieronder!

5/5 - (6 stemmen)