Beleggen is nooit zonder risico. Toch zijn er een aantal fouten die je absoluut niet wil maken. Grote kans dat je als beginnend belegger pijnlijk geconfronteerd wordt na het lezen van deze meest gemaakte fouten op de beurs. Troost je met de gedachte dat veel ervaren beleggers dezelfde fouten hebben begaan.
Inhoudsopgave
1. Blind de massa volgen
“Weet je waar jij in moet beleggen?” vraagt je collega terwijl hij nonchalant tegen de koffieautomaat leunt. “Cannabis! Dat is mega hot momenteel.”
Tenzij je collega een ervaren belegger is, zouden alle alarmbellen in zo’n situatie moeten afgaan. Toch volgen veel beginners blindelings het advies van anderen, zonder dat ze zelf onderzoek hebben gedaan.
Bovendien is het bijna nooit een goed idee om in te stappen in een product dat op dat moment ‘hot’ is. Je weet dan namelijk zeker dat de prijs dan erg hoog is. Opgedreven door andere beginnende beleggers – zoals die collega – die zich vermoedelijk nauwelijks in het product verdiept hebben.
Volg dus nooit blind de massa, maar doe zelf onderzoek. Bijvoorbeeld door middel van een technische of fundamentele analyse, om zo te bepalen of het een interessant product is om in te stappen.
2. In paniek raken
Wie niet al teveel risico wil lopen, belegt in passieve producten. Zoals een index of beleggingsfonds met een defensief karakter. Een veel gemaakte fout door dat soort beleggers: in paniek raken als het even tegenzit.
Geen enkele belegging heeft een koers die stabiel omhoog beweegt. Dus zelfs het minst risicovolle product kent koersschommelingen. Dat is heel normaal en bij een belegging op lange termijn zou het geen reden tot paniek moeten zijn.
Zit er geld in een product waar je voor de lange termijn in belegt? Verkoop dan niet als de koers even de verkeerde kant opduikt. De kans is bijzonder groot dat hij zichzelf na verloop van tijd weer herstelt.
Lees ook: vergelijk hier verschillende soorten brokers
3. Een tunnelvisie ontwikkelen
Het sluipt erin zonder dat je het doorhebt: je ziet alleen nog maar de positieve berichten over dat ene beleggingsproduct. Langzaam beland je in een tunnelvisie, die bevestigt dat je dat product tot in den treure moet vasthouden.
Dat is behoorlijk gevaarlijk, want daardoor mis je signalen dat het misschien iets minder goed gaat. Sta daarom altijd open voor alle soorten berichtgeving. Lees dat artikel dus ook als de inhoud niet past bij het rooskleurige beeld dat jij van jouw belegging hebt.
4. Beleggen in hopeloze zaken
Deze veelgemaakte fout op de beurs kán het gevolg zijn van een tunnelvisie. Desondanks zijn er meer oorzaken die leiden tot hopeloze beleggingen.
Vooral beleggers die eerder veel geld zijn kwijtgeraakt, zijn daarvoor gevoelig. Wie een bepaalt bedrag verliest, zal dat altijd meer blijven voelen dan wanneer datzelfde bedrag verdiend wordt. Mensen houden er nu eenmaal niet van om geld kwijt te raken.
Het gevolg is dat veel beginners meer risico’s gaan nemen. Bijvoorbeeld door te beleggen in iets waarop de kans op succes bijzonder klein is. Dat is hopeloos.
5. Te vroeg je winst pakken
Actieve beleggers lijden vaak aan het kleine winst-syndroom. Dat begrip hebben we zelf verzonnen, maar het dekt behoorlijk de lading.
Beeld jezelf in dat je actief aan het handelen bent. Je verwacht dat een aandeel de komende uren flink gaat stijgen, omdat het bedrijf met positief nieuws gaat komen. Je verwachting komt uit en je aankoop staat in de plus. Yes! Maar dan slaan de zenuwen toe. Winst is winst, toch? Laten we maar vast verkopen…
Doodzonde. Een paar uur later is het aandeel – zoals je verwachtte – veel meer waard. Handel je met een duidelijke strategie? Houd je daar dan aan. Of gebruik een trailing stop om je winst maximaal te laten doorlopen.
6. Te laat je verlies nemen
Opvallend genoeg zijn diezelfde actieve beleggers wél heel goed in het laten doorlopen van hun verliezen. Vaak denken ze dat het verloren geld terugverdiend kan worden door het product lang genoeg vast te houden.
De harde realiteit is echter dat geen enkele belegger áltijd álles goed zal voorspellen. Op tijd je verlies nemen is dus een belangrijke eigenschap van een succesvolle belegger.
7. Kop in het zand!
Fouten maken is vervelend, maar ze negeren is de slechtste manier om er mee om te gaan. Steek dus niet je kop in het zand, maar haal je schouders op en focus je op de volgende transactie.
Probeer bovendien van je fouten te leren. Waar ging het mis? Had je dit moeten zien aankomen? Kun je een soortgelijke fout in de toekomst voorkomen? Of op z’n minst minder groot laten zijn?
Passieve beleggers maken trouwens minder fouten dan actieve beleggers. Behoor je tot die laatste categorie? Realiseer je dan dat geen enkele belegger enkel winstgevende transacties heeft. Het is de kunst op meer winstgevende dan verlieslijdende transacties te hebben. En je winsten verder door te laten lopen dan je verliezen.
8. Als het te mooi lijkt om waar te zijn…
Dan is het dat waarschijnlijk ook. Helaas worden nog steeds (vooral beginnende) beleggers het slachtoffer van malafide praktijken. Gebruik dus je gezond verstand voordat je ergens geld in steekt.
Wees extra alert als de minimale inleg hoger is dan 100.000 euro. Het product wordt dan niet gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten, waardoor er geen toezicht is. Onthoud ook dat een verwacht hoog rendement altijd gepaard gaat met een hoge mate van risico.
Wat is volgens jou de meest gemaakte fout op de beurs?
We zijn benieuwd of jij je in een van deze fouten herkent. Misschien heb je jezelf er ooit op betrapt – of kom je nu tot die conclusie. We zouden het super vinden als je jouw mening hieronder achterlaat.
Misschien heb jij ooit wel een fout gemaakt die niet in dit lijstje staat. Ook dan zijn we heel benieuwd naar jou ervaring!
Geef een reactie