We laden onze telefoon op met groene stroom, drinken koffie uit gerecycled karton en leveren afval gescheiden in. Maar beleggen doen we lang niet zo milieubewust. Groen beleggen: is het de toekomst of een hype die snel weer overwaait?
Inhoudsopgave
Wat is groen beleggen?
Toegegeven, wij vonden de woorden ‘groen beleggen’ ook nogal vaag. Het klinkt als een hippe term, bedacht door snelle reclamejongens om meer beleggingsproducten te verkopen. Toch is het wel degelijk meer dan dat. En eigenlijk is het ook helemaal niet zo ingewikkeld. Iedereen snapt dat beleggen in vervuilende olieraffinaderijen in elk geval níet in de categorie ‘groen beleggen’ valt.
Maar wanneer is een belegging dan wel groen? Het eenvoudige antwoord: als de overheid dat vindt. Die toetst namelijk of projecten en beleggingsfondsen een duurzaam en groen karakter hebben. En geeft je een belastingvoordeel als je belegt in zo’n groen project.
Belastingvoordeel
Beleg jij of je partner bij een project dat volgens deze lijst van de Belastingdienst groen is? Dan krijg je een heffingskorting van 0,7% over je vrijstelling in box 3 (sparen en beleggen). In 2016 geldt er een vrijstelling van maximaal € 57.213 of € 114.426 als je een fiscale partner hebt. Klinkt ingewikkeld? Geen probleem, de korting wordt automatisch verrekend tijdens het vaststellen van je aanslag.
Bovendien is het geld dat op een groene beleggingsrekening staat vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Dat scheelt je 1,2%: het percentage dat je normaal gesproken wél betaalt over het bedrag dat op een beleggingsrekening staat.
Goed gevoel
Al die voordeeltjes zijn natuurlijk leuk, maar een goed gevoel is ook wat waard. Veel mensen die bewust groen beleggen, doen dat omdat ze graag maatschappelijk verantwoord bezig zijn. En laten we eerlijk zijn: het is een mooie gedachte dat jouw geld zorgt voor een iets mooiere wereld. Helemaal als het ook nog wat oplevert.
Want is dat eigenlijk zo? Levert groen beleggen je een mooi rendement op? Sceptici zeggen vaak van niet, maar de praktijk wijst anders uit. De handel in zonnepanelen was lange tijd een enorme groeimarkt. Wie daar al vroeg geld in stak, heeft nu waarschijnlijk een mooi rendement behaald. Hetzelfde geldt voor accu’s in elektrische auto’s: nu nog zeldzaam, maar in de toekomst zeer gangbaar.
Vernieuwde regeling
De zogenaamde groenregeling is begin 2016 verruimd. Via de nieuwe regeling kunnen bijvoorbeeld ook projecten rond de opslag van zonne-energie als ‘groen’ worden bestempeld. Net zoals duurzame oplossingen in de landbouw. De verwachting is dat steeds meer projecten worden erkend als groene belegging.
Hoe kan ik zelf groen beleggen?
Controleer of een project of beleggingsfonds een groenverklaring heeft. Dan weet je dat je profiteert van de belastingvoordelen. Is het je vooral te doen om het maatschappelijk verantwoorde karakter? Gebruik dan gewoon je verstand. Het is vrij duidelijk welke bedrijven alles behalve duurzaam zijn. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven duurzaam en verantwoord bezig. Door hun aandelen te kopen ben je in feite ook groen aan het beleggen.
Emilia Dekker
Groen beleggen heeft, naar mijn mening, alleen zin als het bedrijf ook actief bezig is met het groene karakter en dit in een marketingcampagne naar voren laat komen.
garantiefonds
Wanneer je op zoek bent naar een hoog rendement en een 1e hypotheekrecht is meerdervoort garantiefonds een uitstekende optie. Doordat zij de aangekochte huizen energiezuinig maken wordt er ook gezorgd voor een prima ‘groene belegging’.
Jasper Doon
Groen en duurzaam beleggen heeft de toekomst volgens mij.