De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

5 tips voor beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan erg leuk en lucratief zijn. Helemaal als je een goede strategie hebt. Die kunnen wij helaas niet voor je ontwikkelen. Dat zul je zelf moeten doen. We kunnen je wél de 5 gouden tips geven waar elke succesvolle belegger zich aan houdt.

1. Oefening baart kunst

Voordat je begint met beleggen zul je ervaring op moeten doen. Maak jezelf meester van alle regels, ken de producten waarin je gaat beleggen en oefen. Oefen ‘droog’ op papier of met een gratis oefenaccount. Noteer wat je koopt (en waarom), welke winst je beoogt en bij welk eventueel verlies je de aandelen weer verkoopt. Komen de verwachtingen uit? Dan is je strategie waarschijnlijk geschikt en kun je overwegen om te gaan beleggen met echt geld.

2. Accepteer je verlies

Elke belegger heeft tegenslagen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Een goede belegger gaat daar volwassen mee om. Verloopt de koers van een aandeel niet volgens verwachting? Accepteer dat je fout zat en verkoop het aandeel met verlies. Stel daarom altijd een maximaal verlies vast, waarop je het aandeel verkoopt. Slechte beleggers hopen dat de koers van het aandeel herstelt, maar zien hun verlies alleen maar oplopen.

3. Streef naar maximale winst

Ontwikkelt de koers van een aandeel zich precies zoals verwacht? Neem dan geen genoegen met een bescheiden winst, maar wacht tot de door jou voorspelde winst bereikt is. Op die manier compenseer je de kleine onvermijdelijke verliezen en behaal je uiteindelijk een positief beleggingsresultaat.

4. Beleg niet met geleend geld

Het lijkt verleidelijk: met geleend geld beleggen, in de veronderstelling dat je de lening later weer aflost én geld overhoudt. Dat is natuurlijk zeer onverstandig. Beleg nooit met geld dat niet van jou is en zorg ervoor dat je altijd voldoende kapitaal hebt om eventuele tegenslagen op te kunnen vangen.

5. Mijd de kudde

Niemand weet wat de koers van een aandeel precies gaat doen. Laat staan hoe de beurs in algemene zin zich gaat ontwikkelen. Zelfs de bekendste beursanalisten geven niets anders dan voorspellingen. Hecht daar dus weinig waarde aan en blijf trouw aan je eigen strategie.

Extra tip: volg een cursus

Helaas zien we steeds vaker dat mensen zonder enige basiskennis beginnen met beleggen. Het is daarom verstandig om eerst een beleggingscursus te volgen. Daarin leer je de basis van het beleggen en ontdek je welke fouten je beter niet kunt maken. In een goede cursus wordt bovendien uitgelegd hoe je zin min mogelijk risico kunt lopen. Wij maakten een overzicht van verschillende cursussen (betaald en gratis).

4.8/5 - (11 stemmen)

Vorige

Wat is short gaan?

Volgende

Beste broker voor beginnende belegger

  1. Sybren

    Goed artikel. Het is zeker moeilijk als beginner om hier winst uit te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com