indexbeleggen-voor-beginners

Indexbeleggen wordt vaak gezien als een heerlijk eenvoudige manier van beleggen. Je belegt dan namelijk in indexfondsen. Dat zijn fondsen die de koers van een beursindex volgen. Bijvoorbeeld de bekende AEX-index. En aangezien een beursindex altijd bestaat uit meerdere populaire aandelen, spreid je direct je risico.

Hoe werkt indexbeleggen?

Bij indexbeleggen koop je aandelen in een beleggingsfonds dat de koers van een bepaalde beursindex volgt. Het belegde vermogen groeit of daalt vervolgens mee met de gekozen index. Verder doe je eigenlijk niets. Je hoopt dat de gekozen index op lange termijn in waarde stijgt. Indexbeleggen vereist geduld, want het is meestal pas na een aantal jaar lucratief.

Lees ook: alles wat je moet weten over indexbeleggen

Voorbeeld: je belegt met 1.000 euro in een indexfonds dat de AEX-index volgt. Na 5 jaar is de AEX met 15% gestegen. Datzelfde geldt dan voor de 1.000 euro die je in het indexfonds hebt gestoken.

Gespreid risico

Beleggen in een beursindex heeft een aantal voordelen. Je hoeft er allereerst amper naar om te kijken. Je bent dus niet actief aan het handelen en hoeft eigenlijk ook geen beursnieuws in de gaten te houden.

Maar belangrijker: je spreid je risico. Een indexfonds bestaat namelijk uit aandelen in meerdere bedrijven. Als één bedrijf dus slecht presteert, zijn er anderen die de schade kunnen compenseren. Uiteraard is het ene fonds ‘uitgebreider’ dan het andere. Zo telt de Nederlandse AEX-index maar 25 bedrijven, terwijl de S&P500 de koers van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgt.

Valkuilen

Als het om indexbeleggen gaat, zijn er twee valkuilen waar je goed op moet letten:

  1. Wees niet ongeduldig! Indexbeleggen is een vorm van beleggen op de lange termijn. Een beursindex kan in een jaar soms gekke dingen doen. Veel beleggers reageren daar paniekerig op en halen als reactie hun geld weg. Dat is onverstandig. Deze vorm van beleggen heeft meerdere jaren nodig om een mooi rendement te behalen.
  2. Let op de kosten! Weinig beleggers denken na over de kosten die een indexfonds rekent. Het spreekt voor zich dat je zo laag mogelijke transactiekosten wenst. Die kosten hoeven bij een indexfonds ook niet hoog te zijn, omdat het eigenlijk vrij weinig moeite is om zo’n fonds te beheren. Het volgt namelijk de koers van een bestaande index.
4.2/5 - (16 stemmen)