Het is een ongeschreven regel: in tijden van crisis en onrust stijgt de prijs van edelmetalen. Dat de goudprijs een vlucht neemt sinds de Russische inval in Oekraïne, komt dus niet als een verrassing. Daar maken speculatieve beleggers dankbaar gebruik van. Maar wie belegt voor de lange termijn, vraagt zich ongetwijfeld af hoe stabiel die goudprijs eigenlijk is.
Inhoudsopgave
Goud in een notendop
Om antwoord te geven op die vraag, moeten we even de geschiedenisboeken induiken. Goud kopen is namelijk niet iets van de laatste tijd. Het edelmetaal werd ruim drieduizend jaar geleden voor het eerst gebruikt als betaalmiddel. Samen met zilver, dat tot de 19e eeuw vooral diende voor dagelijkse transacties.
Hoewel men langzaam overging op munten van andere materialen, bleef goud een cruciale rol spelen in het financiële systeem. Al die verschillende valuta werden namelijk direct of indirect uitgedrukt in goud. De goudprijs bleef daardoor bijzonder stabiel. Totdat de Amerikaanse president Richard Nixon daar op 15 augustus 1971 een einde aan maakte.
Vanaf dat moment kende de goudprijs flinke pieken en diepe dalen. De goudstandaard was verleden tijd. Vraag en aanbod naar het edelmetaal bepaalden enkel nog de prijs.
Veilige haven
Hoewel ons financiële systeem dus niet langer gekoppeld is aan een fysieke voorraad goud, blijven centrale banken goud kopen. Wereldwijd liggen er enorme hoeveelheden goudstaven opgeslagen in zwaar beveiligde kluizen. Goud speelt dus wel degelijk een belangrijke rol in ons betalingssysteem en wordt door grote banken gezien als betrouwbaar onderpand.
Opnieuw een betaalmiddel
Dat goud nog steeds als betaalmiddel kan dienen, wordt duidelijk in deze onzekere tijden. Door bevroren rekeningen en hoge inflatie in Rusland, lijkt het edelmetaal opnieuw van pas te komen als betaalmiddel.
Als een munteenheid door economische of geopolitieke redenen in waarde daalt of sterk fluctueert, wijken beleggers uit naar zilver en goud. “Goud doet het goed in hoge mate van onzekerheid. Het is een veilige haven”, zegt onderzoeker Teeuwe Mevissen.
Zelden stabiel
Goud mag dan gezien worden als veilige haven, aan dat gegeven zit ook een keerzijde. Historische koersdata laten namelijk zien dat de goudprijs ná onzekere tijden meestal een flinke klap krijgt. Dat roept de vraag op of beleggen in goud wel past bij een lange termijn strategie. Of dat het vooral een leuk beleggingsproduct is voor actieven en speculatieve beleggers.
Op die vraag kunnen we moeilijk een eenduidig antwoord geven. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken. Bovendien is geen enkel beleggingsproduct altijd stabiel. Zelfs staatsobligaties – die vaak gezien worden als saai en betrouwbaar – kunnen sterk in prijs fluctueren door geopolitieke of economische veranderingen.
Andere toepassingen van goud
Voorstanders van investeren in goud zullen in elk geval wijzen op de enorme hoeveelheid andere toepassingen van het edelmetaal. Het wordt immers niet alleen gebruikt als onderpand of betaalmiddel in onzekere tijden. In opkomende markten als India en China zijn gouden sieraden bijvoorbeeld erg in trek. Daarnaast wordt het veel gebruikt in de ruimtevaart en – in kleine hoeveelheden – in electronica.
Gouden beleggingstips
Als je gaat beleggen in goud, zorg dan dat je die beleggingen spreidt. Dat is natuurlijk een open deur, want elke beleggingsportefeuille zou goed gespreid moeten zijn. Goud kan daar een prima onderdeel van zijn.
Denk bovendien goed na of je fysiek goud wil kopen of het gaat verhandelen via een broker. Dat laatste is laagdrempeliger, maar soms ook complexer. Vaak handel je dan in contracten, waardoor je niet fysiek eigenaar bent van het goud. En een broker hoeft slechts een deel van het goud in onderpand te hebben.
Fysieke uitdagingen
Het kopen van fysieke goud brengt andere uitdagingen met zich mee. Kun je het veilig opslaan of laat je dat doen? De eerste optie brengt meer risico met zich mee, maar de tweede optie drukt je rendement door de extra kosten.
Zorg er tot slot voor dat je niet per ongeluk gouden munten voor verzamelaars koopt. Die zijn namelijk aanzienlijk duurder, omdat ze een decoratieve waarde hebben. En die kan jou als belegger natuurlijk gestolen worden.
Geef een reactie