Beleggen in CFD’s (Contract For Difference) is relatief nieuw en erg populair. CFD’s zijn beleggingsinstrumenten waarmee je kunt handelen in aandelen, grondstoffen, valuta en andere producten. Met één groot verschil: de hefboomconstructie.

Wat zijn CFD’s?

Contract For Difference (kortweg: CFD) is een beleggingsinstrument waarmee kan worden ingespeeld op een stijging of daling van een onderliggend product.

Met CFD’s kun je dus indirect beleggen in alle aandelen, grondstoffen, valuta en andere producten. De CFD-broker koopt voor jou het product waarin je wil beleggen. Je bent zelf dus geen eigenaar van het beleggingsproduct, maar sluit een contract af met de broker. Daardoor blijven de kosten laag, maar profiteer je wel van prijsstijgingen of -dalingen.

Beleggen in CFD's

Wat zijn de voordelen van CFD’s?

De kosten van een CFD-broker zijn aanzienlijk lager dan die van een reguliere broker. Ze zijn ook anders opgebouwd: je betaalt via de spread. Dat is een klein verschil in de koop- en verkoopprijs.

Dat maakt beleggen in CFD’s vooral interessant voor actieve beleggers. Die willen hun producten namelijk snel van de hand kunnen doen en zitten dus niet te wachten op hoge transactiekosten. Door de spread is het bovendien direct inzichtelijk wanneer een transactie winstgevend is en wat de kosten zijn bij een verlieslijdende transactie.

Daarnaast merk je niet dat je eigenlijk belegt in CFD’s. Voor je gevoel koop je aandelen, goud of een ander beleggingsproduct. De koers van een CFD volgt namelijk die van het onderliggende product, met de spread als verschil. Daarnaast ontvang je dividend over de CFD’s die je koopt. Een negatief dividend wordt ingehouden op de producten waarin je een verkoop-positie start.

Aangezien valuta’s en grondstoffen over de hele wereld verhandeld worden, ben je niet afhankelijk van de openingstijden van één beurs. Ten slotte wijken CFD’s op één belangrijk punt sterk af van het reguliere beleggen: de hefboomconstructie.

Hefboomconstructie

Met de hefboomconstructie kun je met minder geld, eigenlijk méér beleggingsproducten kopen of verkopen. Met een hefboom van 10 wordt elke koerswijzing bijvoorbeeld 10 keer zo sterk.

Hoe dat in de praktijk werkt, leggen we uit in dit rekenvoorbeeld:

Stel dat een aandeel KPN 5 euro kost. Je betaalt dan 500 euro voor 100 aandelen. Als de hefboom op een KPN-aandeel 10 is, beleg je in dit geval met 5.000 euro. Terwijl je maar voor 500 euro CFD’s in KPN hebt gekocht.

Het gaat goed met het telecombedrijf en aan het einde van de dag is het aandeel KPN 5,50 euro waard. Je verkoopt alle aandelen met vijftig cent winst. Normaal gesproken zou je dan 50 euro verdiend hebben. Je had immers 100 aandelen gekocht. Maar omdat het aandeel KPN een hefboom van 10 heeft, heb je 500 euro winst gemaakt (1.000 x 0,50 = 500).

Houd er rekening mee dat het omgekeerde ook geldt. Een dalende koers wordt ook versterkt met dezelfde hefboom. Zowel positieve als negatieve koerswijzigingen worden dus versterkt door de hefboom.

Risico’s van beleggen in CFD’s

Bij een dalende koers wordt je CFD-product dus rap minder waard. Je kunt daardoor gemakkelijk je volledig ingelegde vermogen kwijtraken. Contract For Difference is dus een relatief risicovol beleggingsproduct.

Veel beginnende beleggers worden na een tijdje overmoedig. Ze verliezen bijvoorbeeld hun geduld en gaan onnodig grote risico’s nemen. Het rendement dat ze eerder hebben verdiend, raken ze daardoor snel weer kwijt.

Stop Loss order CFD

Het is daarom verstandig om altijd gebruik te maken van een stop-loss-order (of: ‘sluiten bij verlies’). Dat is een hulpmiddel om een product automatisch te verkopen bij een negatief resultaat. Dit stel je in tijdens het verhandelen van je CFD-product. Hoeveel verlies wil je maximaal lopen?

Het is ook mogelijk om deze ondergrens dynamisch in te stellen (trailing-stop). Als de koers stijgt, stijgt de ondergrens waarop automatisch verkocht wordt mee omhoog.

Andere hefboomproducten

CFD’s zijn een vorm van derivaten. Dat is een verzamelnaam voor beleggingsproducten die de koers van een ander product (zoals aandelen of grondstoffen) volgen.

Andere soorten derivaten zijn sprinters, turbo’s of opties. In feite lijken al deze producten sterk op elkaar. Ze hebben vaak een hefboom en volgen de koers van een onderliggen product. Derivaten worden veel gebruikt door actieve beleggers.

CFD-brokers

Er zijn meerdere online CFD-brokers. Een bekende en populaire CFD-broker is Plus500. De broker is geschikt voor het actief handelen op korte termijn. Bij Plus500 kun je gratis een oefenaccount openen.

Risicowaarschuwing: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Lees ook: Vergelijk onze favoriete (CFD-)brokers

Risicowaarschuwing: CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen de 65% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

3.4/5 - (42 stemmen)