Litecoin is een cryptocurrency die in 2011 is opgericht. De munt wordt gezien als ‘het zilver onder de cryptocurrencies’, waarbij de Bitcoin staat voor goud. Hoewel beide valuta veel gemeen hebben, is de Litecoin ontwikkeld als serieus alternatief voor Bitcoin.

Wat is Litecoin precies?

Net als veel andere cryptocurrencies, wordt Litecoin niet gereguleerd door een centrale organisatie. In plaats daarvan maakt het gebruik van blockchain om transacties te verwerken.

De man achter Litecoin is Charlie Lee, een oud-medewerker van Google. Hij gebruikte de Bitcoin-code als basis, maar bracht een aantal wijzigingen aan. Naar eigen zeggen is de Litecoin daardoor een goed alternatief voor de eerste en bekendste cryptovaluta.

Charlie Lee is nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van Litecoin. Zo verbeterde hij onlangs de code, waardoor meer transacties tegelijkertijd mogelijk zijn.

Charlie Lee
Oprichter Charlie Lee

Litecoin versus Bitcoin

Hoewel beide cryptocurrencies sterk op elkaar lijken, zijn er een aantal belanrgijke verschillen. Carlie Lee ontwikkelde zijn munt namelijk met de intentie om het concept van de Bitcoin te verbeteren.

De belangrijkste verschillen opgesomd:

  • De Bitcoin-blockchain genereert elke 10 minuten een nieuw block. Litecoin doet dat elke 2,5 minuut en is daardoor een stuk sneller. Transacties worden dan dus eerder verwerkt.
  • Er zullen 84 miljoen Litecoins in omloop komen. Dat is 4 keer meer dan het totale aantal Bitcoins.
  • Beide cryptocurrencies gebruikten een andere cryptografische versleuteling.
  • Het is onbekend wie de Bitcoin heeft opgericht. De bedenker van Litecoin treedt wel naar buiten en bemoeit zich nog met het netwerk.

Actuele koers

De grafiek hieronder laat de huidige prijs en koersontwikkeling van de afgelopen 24 uur zien. De waarde is uitgedrukt in dollars. Uitgebreide koersinformatie vind je bij eToro, mits je daar een (gratis) account hebt.

Beleggen in Litecoin

Beleggen in Litecoin en andere cryptocurrencies is erg risicovol. De prijzen fluctueren namelijk sterk en cryptomunten worden niet gereguleerd door een Europese toezichthouder. Handelen in cryptovaluta is daarom niet geschikt voor elke belegger.

Litecoin

Wil je toch handelen in Litecoin? Dan kun je de munt verhandelen, in de hoop dat hij later meer waard wordt. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een online broker. Bij eToro kun je de fysieke munt kopen.

Sommige brokers bieden een gratis oefenaccount aan. Daarmee kun je echt beleggen met een fysiek vermogen. Ideaal om te oefenen, want een foutje maken is dan geen dure aangelegenheid.

Risicowaarschuwing: CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen de 65% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

1.9/5 - (14 stemmen)